Skip to main content

Dødsfall av medikamenter

Ifølge en gruppe forskere er vi inne i en nasjonal epidemi av utilsiktede dødsfall fra overdoser med medikamenter, særlig opioide medikamenter. Reseptbelagte medikamenter er en hoveddødsårsak hvert år, og problemet har i følge forskerne nådd epidemiske proporsjoner. Flere dør av medikamenter enn for eksempel i trafikkulykker.

I 2007 døde 27500 amerikanere av utilsiktede overdoser av medikamenter, og av disse antas 11500 å skyldes opioidbaserte, smertestillende medikamenter. Opioider har også vært ansvarlig for en dobling i antall pasienter som trenger akuttmedisinsk hjelp på sykehus  i årene 2004-2008. Forskerne mener at legene er delvis ansvarlige for disse problemene fordi de ofte forskriver mange medikamenter sammetidig, inkludert opioider med benzodiazepiner, antidepressiva og sovemedikamenter. Slike kombinasjoner finnes ofte i kroppen til de avdøde. På denne bakgrunn ønsker VOF å minne om at det ikke foreligger noen rapporter om dødsfall av kosttilskudd. Tenk også på hva dagspressen regelmessig skriver om ”livsfarlig” naturmedisin, som tar fokuset bort fra det som virkelig kan være farlig. IM

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.


Kilde: Paulozzi LJ, Weisler RH, Patkar AA. A national epidemic of unintentional prescription opioid overdose deaths: how physicians can help control it. Journal of Clinical Psychiatry 2011; 72: 589-92.

LES OGSÅ  Assange er livstruet, varsleren om vaksinedødsfall risikerer syv års fengsel

Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner