Støtt Helsemagasinet med en donasjon

Helsemagasinet utgis av Stiftelsen vitenskap og fornuft. Du kan bidra til at flere får tilgang til faglig baserte kunnskaper om hvordan du kan bedre din egen helse og folkehelsa generelt, og samfunnet bedre kan ivareta enkeltindividers behov for velferd, frihet, sikkerhet og identitet.
Stiftelsen trenger økonomisk støtte for på en best mulig måte kunne utføre slike oppgaver. Vi er takknemlige for ethvert bidrag eller donasjon uansett størrelse.

Stiftelsen vitenskap og fornuft
Bjerkelundsveien 8 B
1358 Jar

kr.
Personlig informasjon

Kredittkortinformasjon
Dette er en sikker SSL-kryptert betaling.

Totalt bidrag: kr. 20 One Time

Forside > Arkiv > 2017 > Vi drikker mer brus hvis vi får gratis påfyll

Vi drikker mer brus hvis vi får gratis påfyll

Det ligger mange gode tanker bak flere av strategiene for å få folk til å innta mindre sukkerholdige drikker. For eksempel ble det i 2012 satt i verk tiltak for å få amerikanske restauranter til ikke å selge brus i glass eller beholdere som inneholdt mer enn en halv liter. Hvorvidt slike tiltak påvirker bruskonsumet negativt, er en annen sak.

I fire eksperimenter testet forskere to ulike strategier som restauranter kunne sette i verk dersom de likevel ønsket å selge mer brus: Å tilby mindre porsjoner om gangen, men med gratis påfyll, og å tilby én stor porsjon brus fordelt i to mindre beholdere.

Hvis deltakerne fikk valget mellom én stor porsjon fordelt på mindre kopper eller bare i én stor kopp, valgte de ofte det siste og var fornøyde med det, og forbruket gikk ned. De drakk rett og slett ikke opp all brusen om de fikk servert en stor porsjon med det samme. Men hvis de fikk servert den første, mindre koppen med løfte om at de kunne få påfyll, gikk forbruket opp. En sannsynlig forklaring på dette er at gjestene ønsket å få ”valuta for pengene”. Dersom de først hadde betalt for ”brus med påfyll”, ville de også sørge for å drikke den, siden den allerede var betalt for. ALJ

Kilde:

John LK, Donnelly GE, Roberto CA. Psychologically informed implementations of sugary-drink portion limits. Psychological Science 2017; 31. mars. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28362567

Annonse:
You may also like
Kumelk- og glutenfri sjokoladekake
Brus og barnløshet
Fine lavkarbo-oppskrifter – og noen kloke ord på veien
Kraftbaserte drikker og snop

Legg igjen et svar