Skip to main content

Effektiv lindring av ”uhelbredelige” smerter med IndreRo

 

Turid Sjurseth (f. 1958) fikk store ettervirkninger som følge av brystkreftoperasjon i 2001. Etter operasjon og strålebehandlinger på Bærum Sykehus og Radiumhospitalet  fikk hun en nerveskade som førte til et smertesyndrom. Hun kunne ikke bruke den ene armen og levde lenge med store smerter.

Tekst og Foto Birthe Storaker

– På grunn av kroniske smerter var jeg redd for at kreften hadde spredt seg, forteller Turid.

– Først var jeg redd for å dø av kreft, men så ønsket jeg å dø på grunn av alle smertene, forteller Turid. Legene lette etter kreftspredning som forklaring på smertene. Det skulle vise seg at årsaken var et såkalt komplekst regionalt smertesyndrom, en lokalisert smertetilstand som kan utvikles innen 4–6 uker etter traume mot en ekstremitet. Tilstanden kjennetegnes blant annet av overfølsomhet perifert og sentralt, inflammasjon og autoimmunitet. Sykehuset hadde kun smertebehandling å tilby Turid, eventuelt amputasjon av armen. – Syndromet har for noen ført til amputasjon fordi man mister de normale følelsene, forteller Turid. Fingrene stivnet og var ubrukelige, armen ble vridd og måtte ligge i fatle. En annen bivirkning av syndromet var at hun hadde ufrivillige bevegelser. Hun fikk beskjed om at sykdommen ikke kunne helbredes av legene, og i samtale med fysioterapeut fikk hun høre at det ikke var håp om tilfriskning.

Etter et år ble hun overført til Rikshospitalets smerteavdeling. Den smertelindrende behandlinga ble etter hvert temmelig omfattende, og på det meste tok hun 30 tabletter hver  dag. Noen skulle dempe smertene, mens andre var ment å dempe bivirkninger av den smertestillende behandlinga. Hun fikk blant annet medikamenter som brukes mot Parkinsons sykdom og epilepsi selv om hun ikke hadde disse sykdommene. I tillegg til nerveblokade og intravenøs behandling fikk hun hjertemedikamenter som også dempet nervesmerter.

Uten håp

Etter hvert utviklet hun også polynevropati i beina, noe som blant annet førte til nummenhet, stikking, prikking, kløe (parestesier), langsommere senereflekser, muskelsvinn og nervesmerter. Selv om legene ønsket å hjelpe med alle midler, ble møtet med Rikshospitalet nedslående, siden hun trodde at hun kunne få behandling som gjorde henne frisk. – Legene gjorde det de kunne, men hadde ikke annet enn smertestillende å tilby, forteller Turid. Hun fikk i perioder tilført slike medikamenter intravenøst en gang i uka for å gi kroppen hvile. – Pasienter på intensivavdelinga våkner og forteller at de er glade for å være ferdig, forteller Turid. – Der var jeg etter ti år og var enda ikke «ferdig», forteller hun videre. Det var lite oppløftende.

LES OGSÅ  Nytt liv med rosenmetoden

Overfølsomhet

Flere plager kom til etter hvert, blant annet temperaturfølsom smerte (allodyni). Hun kunne ikke kjenne forskjell på ulike temperaturer. I stedet for å føle varme eller kulde, kjente hun smerte. For å kunne bruke hendene og bevege dem litt brukte hun hansker hver gang hun skulle jobbe eller gå ut, sommer som vinter. Hun fikk også ufrivillige rykninger i kroppen, opplevde overfølsomhet mot berøring og følte at hele systemet hadde kortsluttet. Flere nye symptomer med påfølgende nye diagnoser ble stadfestet etter hvert. – Det var et smertefullt liv uten håp og gode framtidsutsikter, sier Turid. Likevel ønsket hun å fortsette med jobb, interesser og sosial omgang. Hun hadde bygget opp sitt eget regnskapsbyrå og var fornøyd med livet som det var, men for å kunne jobbe noen timer hver dag måtte hun flytte firmaet hjem. Kuldeallodynien gjorde at hun måtte holde seg inne. Det kostet alle Turids krefter å jobbe noen få timer daglig. Hun kunne ikke gå ut, være i fysisk aktivitet eller ha et sosialt liv og levde derfor innenfor husets fire vegger uten overskudd til familien.

Lavkarbokosthold – et skritt videre

I 2011/2012 ble det ny sykdom i familien. Hun ønsket å fungere best mulig for å bruke det lille hun hadde av krefter til å bidra. Da hadde Turid lagt ned firmaet, siden hun ikke orket å jobbe. I løpet av de 10 siste åra mens hun tok store doser medikamenter, hadde hun også lagt på seg 30 kilo.

Turid hadde lest mye om helse og kosthold og bestemte seg for noen kostholdsendringer for å se om det kunne gi henne bedre helse. Hun startet med lavkarbodiett og gikk ned 16 kilo på et år. Da hun deltok på livsstilskurs ledet av legene Sofie og Erik Hexeberg i Spania, lærte hun mer om hvordan kostholdet påvirker helsa. Siden varmen i Spania dempet smertene litt, bestemte hun seg for finne en leilighet og flytte dit. I det milde klimaet kunne hun oppholde seg ute, men en stund etter hun kom hjem fra Spania, ble hun dårligere igjen og fikk enda flere diagnoser. Etter en stund innså hun at hun var nødt til å akseptere livet og helsesituasjon med mye smerter. Imidlertid ønsket hun å få hjelp og støtte til hvordan hun best kunne leve med sine helseproblemer. – Det var vanskelig å holde motet oppe. Jeg følte jeg bare ventet på å bli enda dårligere, forteller Turid.

Indre ro – det store gjennombruddet

For å få hjelp til å takle livet tok hun kontakt med Keyhan Ighanian, som holdt kurs i IndreRo  på Akinon Spa Resort i Spania det året, etter å ha lest om metoden i Helsemagasinet  8/2012. Han har utviklet en teknikk han kaller IndreRo og har hjulpet tallrike mennesker til å bli kvitt traumer, fobier og sorg. Keyhan holder jevnlige kurs i teknikken og driver veiledning for å hjelpe mennesker til å få balanse i sinnet, å finne indre ro. Turid ønsket hjelp til å håndtere  livet bedre fordi hun omsider innså at helsa ikke kom tilbake. Derfor ønsket hun å få ro i sinnet og leve best mulig med sine problemer selv om hun aldri ville bli frisk igjen.

LES OGSÅ  Naturlig hjelp mot skuldersmerter

Turid husker godt sin første time med Keyhan i februar 2013 da hun møtte opp med batteridrevne varmestrømper og votter for å holde smertene ved kulda ute. Kuldeallodynien var så sterk at smertene kunne vare i dagevis etter en tur utendørs, men bare etter tre-fire behandlinger over seks uker hos Keyhan skjedde det noe: smertene begynte å slippe taket.

Ingen tabletter etter tre måneder

Turid bestemte seg for å trappe ned de smertestillende medikamentene og tok først bort de som ga flest bivirkninger. – Jeg hadde lenge hatt lyst til å bli kvitt dem, forteller Turid, som fjernet ett og ett medikament. I løpet av neste ukene var det som om noe løsnet, da smertene var til å leve med uten medikamenter. Etter tre måneder hadde hun fjernet alle medikamentene! I denne fasen skjedde det også dramatiske ting i Turids privatliv. Mannen fikk hjerteinfarkt, og moren døde. Men selv under disse store påkjenningene ble Turid bedre og fikk totalt bare fem behandlinger i løpet av tre måneder. Vinteren året etter var hun på ski for første gang på 12 år, og barnebarna kunne for første gang leke i snøen med bestemor! Hun hadde fått tilbake temperaturfølelsen og husker hvor fantastisk det var første gang hun kjente varmen fra badegulvet i stedet for smerter. – Hvordan kunne dette få meg frisk? Turid var full av undring. – Jeg har en sykdom som skyldes fysiske skader, ikke psykiske plager. Imidlertid var hun klar over at soma og psyke henger nært sammen, så kanskje hadde IndreRo-behandlinga påvirket psyken til å endre hormoner og noen signalstoffer som utløser smerter. Tross alt styres vi av en kommandosentral som kalles hjernen.

Da hun var tilbake på Rikshospitalet til kontroll hos en nevrolog som hadde fulgt henne over lang tid, ble legen forundret over hvor mye bedre hun var blitt, men viste ingen nysgjerrighet når det gjaldt å forstå hvordan dette kunne ha gått til. Nevrologen forsket nettopp på slike nerveskader og kunne ikke forstå at smertene hadde trukket seg tilbake, noe som også ble vist  i målinger de foretok med instrumenter. Det skulle ikke være mulig i følgen legen.

Aksept og gi slipp

– Det skjedde noe vesentlig da jeg aksepterte at livet for alltid var forandret, forteller Turid  videre. Bedringa startet i 2012 etter at hun hadde endret kostholdet og skjøt ytterligere fart med IndreRo-terapien. I løpet av de tre månedene hun var til behandling, gikk hun også ned 16 kilo til. Det var mye som slapp taket i den perioden.

LES OGSÅ  Mer harmoni i hjemmet med Eduterapi

I tida som fulgte, gikk hun jevnlig til Keyhan og deltok også på hans treukerskurs. Helseforbedringa fortsatte de neste fire åra, og hun har vært medikamentfri siden den gangen.

– Smertene var reelle nok, forteller hun, – men de varsler ikke om fare, slik de er ment å gjøre. Følelsen av smerter er egentlig del av et naturlig varselsystem i kroppen. Nervesmerter er som fantomsmerter, de går og går i sirkel og har ikke lenger en hensikt. For oss som opplever det, er smerten like virkelig som om man får et elektrisk støt, blir brent eller liknende. Det er forferdelig å leve med, men nå tas det imot med en annen bevissthet, forteller hun. Takket være IndreRo-metoden har hun fått hjelp til å akseptere smerte og gi slipp.

Turid forklarer bedringen med at blant annet traumer fra barndommen kan ligge som en ”plugg” i systemet. Med IndreRo ble traumatiske hendelser fra fortida ”parkert”. – Mange  bærer ubevisst på ting fra fortida, og kroppen kan bli syk av noe man ikke er klar over, forteller Turid. Ubehagelige ”spor i sinnet” ble visket bort etter Keyhans behandling, som har ført til at hun nå husker gode opplevelser fra barndommen og føler at hun har resten av livet   foran seg. – Mens venner av meg planlegger pensjonisttilværelsen, gleder jeg meg som et barn over å være med i samfunnslivet igjen med god livskvalitet, forteller hun videre. – Vi lever så lenge vi lever! Det er helse som gjelder, avslutter hun.

Turid har fremdeles fysiske begrensninger, og smertene melder seg av og til. Nå har hun imidlertid verktøy til å håndtere dem uten medikamenter. Hun kan være ute, bruke kroppen og bevege seg fritt. Både kosthold og mentale prosesser har hjulpet og har gitt henne økt innsikt i hva som skjer.

Etter sine positive erfaringer med Indre Ro har Turid startet et utdanningsløp hos Keyhan for selv å bli veileder i IndreRo. Hun gleder seg til å hjelpe andre og ser framtiden lyst i møte.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Komplekst regionalt smertesyndrom (CRPS)»]CRPS er en uvanlig tilstand, kjennetegnet av nervesmerter som typisk oppstår i en ekstremitet (arm, bein) etter et traume, og som ledsages av hudforandringer, ødem, muskelsvinn og/eller motorisk dysfunksjon. Tilstanden kan skyldes forstyrrelser i det parasympatiske nervesystemet, den ikke-viljestyrte delen av nervesystemet som blant annet kontrollerer blodstrømmen og svettekjertlene. Tilstanden oppstår som regel etter en akutt skade.

http://www.crps.no/om-crps/[/gdlr_box_icon]


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner