Kategorier
Ekholt barnehage: Sunn mat for små mager
Kosthold er et sentralt tema i hverdagen i Ekholt barnehage i Rygge, Østfold. Barnehagen har startet en treårig satsing som kalles «Sunn mat for små mager». Hensikten er at barna skal få mat lagd fra bunnen av med gode råvarer, og at de aktivt skal delta i matlaginga.
OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.
Tekst Anne Lene Johnsen Foto Ekholt barnehage
Daglig leder Tone Løyning Narvesen (f. 1976) vil at barna skal holde seg både fysisk og psykisk friske og påpeker hvor viktig maten er. – Vi må begynne tidlig for å unngå sukkeravhengighet og mange av plagene voksne sliter med, uttaler hun. – Derfor holder vi hele tida fokus på næringsrikt kosthold.
Barnehagen har kuttet ut kaker og brus. Istedenfor lager de ansatte smoothie og serverer frukt og grønt. Det vil si, de bruker ikke veldig mye frukt, men mest grønnsaker. Barnehagen har arrangert matfestival med grillspyd og fisk istedenfor pølser og «vanlig» grillmat. Ikke bare er dette matvalget bedre rent helsemessig. I motsetning til hva man kanskje tenker i første omgang, er det også enklere. – En barnehage må i dag ta hensyn til ulike matintoleranser hos barna, og også ulike kulturelle behov, sier pedagogisk medarbeider Anne Karine Jarl. – Vi måtte servert sju forskjellige typer pølser for å imøtekomme alle disse hensynene. Derfor er det lettere å bruke fisk.
Barnehageledelsen jobbet lenge internt før de presenterte matprosjektet for ungene, for personalet må være med på notene. – Vi legger stor vekt på at alle i personalgruppa følger et sunt kosthold, for de må jo være rollemodellene, sier Tone. – Dette er en satsning som gjelder både de voksne og barna.
Barna selv synes at de får god mat.
– Det er jo vi voksne som forbinder kos med sukker, påpeker Tone. Noe tilvenningstid må barna riktignok ha: – I begynnelsen var det mye grønnsaker igjen for eksempel etter at vi hadde servert woket mat, men ikke i det siste. Nå er det ikke mye igjen. Barna syns matfokuset bare er positivt. Det er de voksne som styrer det hele og legger opp til hva som serveres, og det er naturligvis de voksnes ansvar å passe best mulig på de små. Barna forventer i utgangspunktet ikke pølser i bursdag. De er blitt bevisste på at de blir tatt vare på i matveien: at «vi får bra mat», det er noe de vet.
Barnas deltakelse står sentralt: – Min erfaring er at når barna får delta, tør de smake på mye mer enn ellers, sier Tone. – Det er ikke farlig om barn skjærer seg litt i fingeren. Barnehagen har et tilrettelagt kjøkken som gjør at de lett kan delta i matlaginga og planlegging av måltidene.
Noen blir litt forundret over at de ikke får lov til å sende med barna kaker til bursdager og slikt, men i stedet oppfordres til å sende med fruktfat. – Jammen, da tar vi med vannmelon i stedet, sier foreldrene. – Foreldrene er kjempepositive og kommer med leker og andre ting istedenfor mat for å bidra i sosiale sammenhenger. Det er tross alt begivenheten som skal være hyggelig i seg selv.
[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Ekholt barnehages matfilosofi»]Barn trenger næringsrik mat for å sikre optimal vekst og utvikling. I tillegg ønsker barnehagen å gi barna kunnskaper om og gode holdninger til mat og matlagning, og være en god arena for å fremme sunne kostvaner. To av de ansatte i barnehagen studerer til å bli kostholdsveiledere på Tunsberg Medisinske Skole. Se mer på www.ekholt-barnehage.no.[/gdlr_box_icon]
Både Tone og Anne Karine følger de samme prinsippene med sine egne barn:
– Jeg har hatt bursdager for min sønn hvor vi istedenfor å ha pølser, serverer kjøttboller og grønnsaker og grillspyd i tillegg til at vi lager pizza fra bunnen med gode råvarer, forteller Anne Karine. – I forkant var jeg litt skeptisk til hvordan det skulle gå, men Sander på 9 år har i ettertid sagt at «bursdagen min var så kul, vi spiste så mye bra mat!»
Tone forteller at da hennes sønn hadde 10-årsdag, forberedte han selv og en kamerat sammen med Tone grønnsaker, kylling og kjøttboller, og barna fikk lage sine egne grillspyd. Hun har alltid lagt vekt på at barna skal være med i matlagingen. Det betyr også at hun som mor får mye mer tid sammen med dem, og det er ofte da de får de små, gode samtalene. Og mat som kan lages med stavmikser, er hennes ”luretips”. – Stavmikseren har hjulpet barna til å utvide repertoaret til smaksløkene. Når jeg blander ingredienser sammen med en mikser, kan jeg lure det utroligste ned i de små magene, og barna blir vant til å tørre å smake.