Skip to main content

Entusiastisk forlegger brenner for å bedre folkehelsa

Jan Mesicek har siden han etablerte Forlaget Lille Måne i 2004 vært glødende opptatt av å spre kunnskaper til det norske folk om sammenhenger mellom ernæring og helse. Han har gitt ut en rekke bøker om høyfett-/lavkarbokosthold og ortomolekylær medisin og har vært primus motor i å arrangere spennende konferanser med fagpersoner fra inn- og utland. Jan har gjennom sine aktiviteter veiledet tallrike personer til et bedre liv med nytt kosthold. Her forteller han om sitt brennende engasjement og praktiske resultater.

Tekst Birthe Storaker     Foto Privat

Jan Mesicek (f.1974) har jobbet med redaksjonelt arbeid fra han var veldig ung, både med egen avis, nærradio, bydelsavis og etter hvert i bokforlaget Hilt & Hansteen. – Jeg hadde en spesielt interessant tid i Hilt & Hansteen/Bokklubben Energica og i Ex Libris forlag, som begge var små, nyskapende og offensive, forteller Jan. Da han etter hvert skjønte at han selv kunne ta ansvaret for å drive et eget forlag, tok han entusiastisk fatt på oppgaven.

Eget forlag

Jan startet Forlaget Lille Måne AS i 2004 og har to andre eiere som tidvis også er aktive og bidrar til driften. – Ideen var å drive et forlag med bøker for kropp og sjel og en anelse humor, forteller Jan. Underholdningsbøkene bidro til de største salgssuksessene før forlaget dreide mer og mer i retning ernæring. På det meste hadde forlaget 12 ansatte med egne avdelinger i Storbritannia og Spania.

LES OGSÅ  Gir gode kostholdskunnskaper mindre fettprosent og bedre idrettsprestasjoner?

Forlaget Lille Måne vokste i et forsiktig og jevnt tempo hvert år fra oppstarten. Det fikk lage en bok sammen med P4 med norske kjæledyrhistorier, noe de ansatte syntes var gøy å jobbe med. Samme år (2005) ga forlaget ut klassikeren Bedre uten brød av den østerrikske høyfett-/lavkarbopioneren, dr.med. Wolfgang Lutz (1913–2010), som tidlig oppdaget hvor effektivt et kosthold med lite stivelse og sukker var for å motvirke, helbrede eller lindre diabetes, fedme, ulcerøs kolitt, Crohns og en rekke andre sykdommer.

Året etter utga forlaget det som skulle bli forlagets største suksess, nemlig boka Spis deg ned i vekt av Sten Sture Skaldeman (f. 1942). Dermed ble utgivelsene konsentrert mer og mer om temaet kosthold og ernæring. – Våre viktigste bøker har kommet fra Sverige, forteller Jan. – De svenske forfatterne har bidratt sterkt til å lære leserne om hvordan man kan spise seg frisk fra ulike diagnoser, smerter og ubehag. De har bidratt til at folk har blitt opplyst om kostholdets påvirkning på oss og bevisstgjort oss i forhold til egne valg. Viktige bidragsytere i forfatterrekken er Sten Sture Skaldeman, Annika Dahlqvist (f. 1948), Andreas Eenfeldt (f. 1972) og Lars-Erik Litsfeldt (f. 1958), fortsetter forleggeren. – For ernæringsbøkene, og for så vidt også selvutviklingsbøkene, er det viktig å bygge opp under boken og forfatteren med lanseringer, kurs og konferanser, mediemøter og ikke minst ha en langsiktig profil og tankegang med det som utgis, mener Jan. – Det er utrolig givende å få utgi bøker som kan bety så mye for leseren, sier Jan ivrig. – Våre bøker har jo reddet liv!

Tilbake til start

I 2010–2012 vokste forlaget veldig fort, også internasjonalt, fram til de fikk en kalddusj med et stort antall uventet i retur fra bokhandlerne i 2012. Det førte til at de måtte skalere ned og redusere antallet utgivelser. Etter dette forsøkte forlaget å gi ut mer tradisjonelle breddebøker et år, men det ga ikke ønskede resultater. Nå er Jan ”tilbake til start” og helt alene om den daglige driften. Han befinner seg for tiden i en tenkefase, som dreier seg mest om hvordan han kan bygge opp driften på nytt og finne nye, interessante samarbeidspartnere.

LES OGSÅ  Ti egentiltak mot kreft

– Den årlige høstkonferansen vår, som i år går av stabelen for femte året 12.–13. november, er imidlertid blitt en veldig viktig aktivitet for forlaget, forteller Jan.

Jan har alltid valgt bøker han blir engasjert av, og det er viktig for ham å innestå for det som publiseres. – Det siste punktet kan være vrient, sier han, – for kommersialiseringen i publiseringsverdenen gjør at kvalitet ofte ikke selger fordi det oppfattes som ”for smalt”. Dette rammer ikke bare skjønnlitteratur, men også helse- og ernæringsbøker der etter hvert mange lesere ønsker veldig spesifikk informasjon. Det norske kostnadsnivået på oversettelser og tjenester i forbindelse med en utgivelse gjør at mange gode og viktige bøker ikke blir tilgjengelig på norsk, forteller Jan.

– Et lite forlag må vurdere hver eneste utgivelse ekstra nøye, sier Jan, som synes det har vært litt trist de siste to årene med veldig få nye utgivelser. Problemet for små forlag er at de har få bein å stå på hvis de ikke treffer markedet riktig. Det er ikke lett kun å utgi bestselgere!

Samarbeid nødvendig

Jan har i mange år engasjert seg bredt i kostholdsdebatten. I anledning Diabetesdagen i november 2006 startet han sammen med flere andre å arrangere ”folkemøter” om lavkarbo for diabetikere. – I starten samarbeidet vi tett med 4M-klinikken, forteller han. – Vi merket en enorm interesse for andre kostholdsråd og budskap enn hva Diabetesforbundet presenterte, fortsetter han. Etter stiftelsen av foreningen Kostreform ved overvekt og sukkersyke (KOS) i juni 2007 (fra 2012 kalt Kostreform) utviklet det seg et nært samarbeid med forlaget om utgivelse og salg av bøker, foredrag og andre arrangementer og med å stifte nye fylkes- og lokallag rundt om i Norge.

LES OGSÅ  Oppskrifter for bedre folkehelse

Som en følge av dette kom ideen om å samle ”de gode kreftene” i kostholdsdebatten til ett stort arrangement, som nå er kjent som Høstkonferansen. Konferansen arrangeres av Jan i samarbeid med Helsemagasinet, som bidrar med tips til forelesere både fra egne rekker og andre miljøer.

Høstkonferansen 2016

– I år er det sjette gang vi samler folk fra alle landets fylker til en todagers kostholds- og helsekonferanse i Sandvika, forteller Jan entusiastisk. – Vi har hatt kjente og dyktige forelesere med oss hvert år, og har i tillegg alltid sluppet mikrofonen til for nye og ferske bidragsytere, fortsetter han videre.

Flere Kostreform-fylkeslag har fått inspirasjon til å etablere seg som resultat av de har stiftet nye bekjentskaper på Høstkonferansen. Det synes Jan er veldig inspirerende. Forlaget Lille Måne satser på et nært samarbeid med Kostreform også i år, og håper at konferansen manifesterer seg som det viktigste møtestedet hvor høyfett-/lavkarboentusiastene samles hvert år. I år kommer den svenske legen og forskeren Ralf Sundberg (f. 1953) og stifteren av MF-utbildning Jonas Bergqvist (f. 1975). Begge er nye navn for forlagets publikum.

Framover ønsker Jan å satse mer på konferanser og arrangementer, og mindre på bøker. Men forlaget kommer med Jimmy Moores bøker om ketogen diett på nyåret en gang, og har flere viktige bøker under vurdering. – Men Høstkonferansen er uten tvil årets viktigste satsing for oss, avslutter Jan Mesicek.


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner