Kategorier
Er mat på grill i aluminiumsfolie trygt?
Om sommeren florerer det av oppskrifter for å tilberede mat på grill. Jeg registrerer at mange sverger til å pakke inn mat i aluminiumsfolie for å legge på grillen (eller i ovnen). Det jeg lurer på, er om aluminiumsfolie er sikkert å bruke, eller avgis det gasser fra folien til maten over en viss temperatur som kan være skadelig? Per Erik Gulbrandsen
OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.
VOF: Lettmetallet aluminium har smeltepunkt på 660 grader, og kokepunktet er på hele 2467 grader. Temperaturen på grillkull holder omkring 600 grader, mens grillristen kan ha en temperatur på omkring 300 grader i en avstand på 25 cm fra kullene. Med en avstand på 50 cm er temperaturen 50–100 grader lavere, altså ikke mer enn 200–250 grader. Det skulle derfor ikke være noen som helst risiko for at aluminiumsfolie avgir gasser – til det kreves langt høyere temperatur. Det er heller ingen fare for at aluminiumfolien smelter, selv om man legger folien direkte på kullene. En annen sak er at det er mulig å forkulle mat (kjøtt, fisk, fugl) som legges direkte på risten, slik at det dannes kreftframkallende stoffer. DVP