Skip to main content

Ernæringskongress med mange godbiter

Den årlige internasjonale konferansen om ortomolekylær medisin arrangeres hvert 2. år i Canada.  Årets konferanse var i Vancouver holdt som vanlig høyt nivå og hadde profilerte, dyktige foredragsholdere.

Tekst Dag Viljen Poleszynski og Anne Lene Johnsen   Foto Anne Lene Johnsen

Dr. Nigel Plummer og dr. Aileen Burford-Mason åpnet konferansen med å diskutere hvordan forholdene i mors liv programmerer oss til sykdommer senere i livet. Ernæringstilførselen til fosteret bestemmer hvordan vi utnytter våre genetiske muligheter, inkludert hvorvidt vi blir keivhendt og mønsteret på fingertuppene. Burford-Mason la stor vekt på mors behov for vitamin D fordi tilstrekkelig nivå under graviditeten ser ut til å beskytte avkom mot å utvikle type 1 diabetes og leukemi (blodkreft). Hun ga anbefalinger om kosthold og tilskudd for gravide.

Verdenskjente Bruce Ames, PhD,  argumenterte for bruk av kosttilskudd for å finjustere organismen for dermed å oppnå en sprekere alderdom. Ames leder en forskningsgruppe på ni topp utdannede forskere som med avansert teknologi og testmetoder kan avdekke næringsmangler og skreddersy tilskudd. Ames fyller snart 82 år (f. 16.12.1928), men har ingen planer om å legge opp som forsker!

LES OGSÅ  10 myter om mat

Legen David Brownstein holdt et fascinerende foredrag om jod hvor han dokumenterte at svært mange har behov for tilskudd, helst av kaliumjodid. Terapeutiske doser kan ifølge Brownstein være så høye som flere titusen mikrogram per dag, mot anbefalt dagsinntak på 150 µg/d for voksne. Han viste til at WHO antar at jodmangel på verdensbasis er den viktigste årsaken til mental tilbakeståenhet, som igjen er meget lett å unngå med tilskudd.

Legen Hal Gunn gjennomgikk prinsipper for integrert kreftbehandling inkludert bruken av urter og konsentrerte antioksidanter fra planter, mens dr. Dan Burke forklarte hvordan vi kan effektivisere kroppens viktige avgiftningsenzymer i leveren, cytokrom P450.

William Grant, PhD, og Adrian Gombart, PhD, la vekt på behovet for vitamin D og anbefalte soling og kosttilskudd mot bl.a. kreft, infeksjoner, hjerte- og karsykdom, diabetes og autoimmunsykdommer som MS. Grant poengterte at selv vitamin D-doser 1000 ganger eller mer enn anbefalingene på 7,5-10 µg/d sjelden gir bivirkninger. Gombart henviste til en nettside for å kalkulere hvor lenge man bør oppholde seg i sola avhengig av på hvilken breddegrad man bor.

Naturopaten Jonathan Shaw er spesialist i ortomolekylær behandling av psykiske lidelser. Han holdt et glimrende innlegg om nytten av vitamin B12 bl.a. i behandlingen av psykiske lidelser og tretthet. Han holdt dessuten et annet, like glimrende innlegg om ortomolekylær behandling av kronisk utmattelsessyndrom.

Legen Ron Hunninghake er en av de beste foreleserne vi har hørt. Han snakket denne gangen om stressbehandling og hvordan en helhetlig tilnærming inkludert tilskudd av vitamin B3 og andre næringskonsentrater kunne hjelpe.

Til dem som måtte ha lyst til å delta neste år, kan vi opplyse at konferansen bruker kjeden Fairmont Hotels (http://www.fairmont.com/), som har store konferanserom, treningssal og svømmebasseng. Prisene er overkommelige, maten utmerket og rommene store. I tillegg kan man altså risikere å lære noe man normalt ikke hører så mye om her hjemme.

LES OGSÅ  Niacinmangel og kannibalisme blant hamstere – betydningen av 1940- tallets niacinberikning

Er ikke norske leger interessert i ernæringsmedisin?

Den 39. årlige internasjonale konferansen om ortomolekylær medisin i Canada ble avviklet i månedsskiftet april-mai 2010.  Vi har siden vi deltok første gang i 2006 aldri truffet norske leger eller andre fagfolk der, til tross for at man på disse konferansene kan lære utrolig mye om hvordan mat og kosttilskudd både kan motvirke, lindre og helbrede sykdom. Vi oppfordrer derfor alle som har mulighet for det, til å melde seg på neste års konferanse, som finner sted i Toronto 29. april til 1. mai.


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner