Skip to main content

Etter to doser: Sykehuset mistenkte hjerteposebetennelse, men det fikk ikke Julie vite

Hjerteposebetennelse: Først da fastlegevikaren bladde i journalen fra sykehuset, forsto Julie (39) hvorfor hun i måneder hadde vært plaget av smerter og kramper rundt hjertet. – Jeg lever hver dag som om det var min siste.

Tekst Julia Schreiner Benito. Artikkelen ble først publisert på Hemali 11. mars.

Herteposebetennelse, perikarditt: Når krampene og smertene kniper, snur hun seg vekk fra sine to barn. Julie Foss vil ikke blottstille plagene for dem. Ja, svarer hun når de spør; går det bra, mamma? Barna er ti og elleve år, Julie er skilt og bor alene med dem i Skien.

Håpet er at jeg ikke dør av dette. Julie (39)

Det skulle gå tid før Julie forstod at det som startet som kramper og smerter et par måneder etter andre dose av koronavaksinen ble dokumentert som klare symptomer på perikarditt, hjerteposebetennelse.
Sykehuset Telemark informerte ikke om dette etter at hun ble undersøkt der med CT, forteller Julie. Hemali har ikke fått svar fra sykehuset på våre spørsmål om hvorfor det ikke ble gjort.

Tilfeldig oppdagelse da Julie var hos fastlegen

Våren 2022, etter innleggelsen, ber Julie fastlegevikaren om å sjekke når hun første gang meldte sykehuset om plagene i hjertet.
– Han blar i journalen fra sykehuset mens han leser fort og lavt, plutselig hører jeg ham si «hjerteposebetennelse». Hva? sier jeg, gå tilbake, se én gang til. Ganske riktig. Siden sjekket jeg på Helsenorge, der det med liten skrift står: «grov veggforkalkninger (gjennomgått betennelse?):

LES OGSÅ  Espen Nakstads autoritære syn på pandemihåndteringen
Etter to doser: Sykehuset mistenkte hjerteposebetennelse, men det fikk ikke Julie vite / Aktuelt / Helsemagasinet vitenskap og fornuft
Hjerteposebetennelse: Utdrag av journalen på Helsenorge etter undersøkelser ved Sykehuset Telemark viser «grov veggforkalkninger»

– Da jeg tok det opp med sykehuset, var de vage og ga meg ingen forklaring på hvorfor jeg ikke hadde fått den informasjonen.
Vi har i e-post stilt en rekke spørsmål til Sykehuset Telemark, men ikke fått svar. Blant annet spurte vi om hvorfor ikke Julie fikk informasjon om hennes klare symptomer på hjerteposebetennelse. Uten den informasjonen har jo Julie heller ikke fått noen råd, behandling eller oppfølging.


Jeg fikk strålinger fra hjertet til venstre arm og smerter i nakken. Jeg var alene med barna.

Smerter og kramper etter Moderna og Pfizer

Julies hjertekramper og -smerter startet et par måneder etter andre dose, hun fikk først Moderna, så Pfizer.      

– Jeg var skeptisk til vaksinene fordi de var lite utprøvd, men presset var sterkt: «Vi kan aldri sees om du ikke vaksinerer deg …»

– Krampene ble hyppigere og mer intense, men jeg knyttet dem ikke til vaksinene da. Våren -22 fikk jeg strålinger fra hjertet til venstre arm og smerter i nakken. Jeg var alene med barna, jeg tenkte på slag og ringte mamma. Til da hadde jeg trodd om hjertekrampene at «det sikkert ikke er noe.»
– Mens jeg pratet med mamma, begynte jeg å svette i håndflaten. Nå skjer det noe, tenkte jeg. Mamma ringte 113, jeg hadde puls ned mot 42.


–Nei da, du har bare lav puls. Imidlertid kunne ingen på sykehuset fortelle meg hvorfor jeg hadde lav puls, hjertekramper og -smerter.

Rar stemning i ambulansen

Først da Julie ble hentet i ambulanse, knyttet hun hjertekrampene, smertene og sin farlig lave puls til koronavaksinene.
– Har dere mange sånne turer, eller? spurte jeg ambulansepersonellet. Det ble så merkelig stille.

LES OGSÅ  Tiltakene mot korona er ute av proporsjoner

– Stille og beklemt ble det også da jeg på sykehuset spurte om mulig sammenheng mellom min lave puls, mine hjertekramper og -smerter og vaksinene. Også da jeg var innlagt, hadde jeg voldsomme og smertefulle hjertekramper, men ingen nevnte noe om mulig sammenheng med vaksinen.
– Nei da, du har bare lav puls, sa en av sykepleierne da jeg antydet koblingen. Imidlertid kunne ingen på sykehuset fortelle meg hvorfor jeg hadde lav puls, hjertekramper og -smerter. Dessuten fikk jeg bare bli der én natt, det syntes jeg var altfor kort med tanke på alvoret.  

Helt stille når hun antyder bivirkninger av vaksinene


Tidligere jobbet Julie som lærer, men hun ble uføretrygdet etter år med alvorlig cøliaki og en prolaps. I 2019 startet hun bloggen Happilyeverafternoon der hun først skrev om dating.
– Jeg er evig singel, det er bare udugelige menn der ute, ler hun.
Responsen var heftig så lenge Julie skrev om sjekking og sånn. Da hun kritisk begynte å antyde at helseproblemene hennes kunne ha sammenheng med koronavaksinene, derimot …

Ingen vil høre om vaksineskader, de utgjør elefanten i rommet.

– Ingen vil høre om vaksineskader

– I stedet for interesse og omsorg ble det helt stille, selv fra venner og familie. Det var sårt, det ligger som en skygge over meg. Ingen vil høre om vaksineskader, de utgjør elefanten i rommet.
På bloggen og som fast frilanser for Telemarksavisa, TA, har Julie også skrevet mer overordnet og samfunnskritisk om pandemien og vaksinene.
– Innenfor den uuttalte, stramme rammen om hva vi kan omtale i hovedstrømsmedia. Jeg kunne skrevet en bok om å skrive tekster i den tiden vi lever i nå.

LES OGSÅ  Lavkarbokosthold motvirker infeksjoner

Tilbake til Sykehuset Telemark: Etter én natt med EKG sier legene at undersøkelsen «ikke viste noe». Når hun senere sover med EKG hjemme én natt og får et heftig anfall, tenker Julie at det er bra fordi legene vil registrere det.

– Men på sykehuset sa legen at han ikke fant noe, han omtalte svingningene i puls og hjerterytme som «uregelmessigheter alle kan ha.»

Kroniske plager, ingen oppfølging

– Etter at jeg ble utskrevet, var plagene nærmest kroniske, og pulsen var konstant lav. Jeg fikk ingen oppfølging, og da jeg ringte sykehuset med puls på 45 og smerter, svarte de at de «ikke kunne gjøre noe og at jeg kunne ringe 113 om anfallene ble ille.» De var ille!

– Jeg satt der alene med to små barn og fryktet for livet mitt. Fra sykehuset fikk jeg ingen råd eller informasjon, jeg ønsket jo å vite om det var behandling å få. Den fikk jeg tilfeldigvis vite om på et «alternativt» seminar. Terapeut Silje Tangen driver med kvantemedisin. Jeg ringte henne desperat. Jeg har blitt bedre i løpet av de to månedene etter behandling hos henne. Men bra er jeg ikke, hjerteplagene er nærmest konstante.

– Håpet er at jeg ikke dør av dette.  

Etter to doser: Sykehuset mistenkte hjerteposebetennelse, men det fikk ikke Julie vite / Aktuelt / Helsemagasinet vitenskap og fornuft
Julie har kroniske smerter og kramper i hjerteregionen, det er mistanke om hjerteposebetennelse
Etter to doser: Sykehuset mistenkte hjerteposebetennelse, men det fikk ikke Julie vite / Aktuelt / Helsemagasinet vitenskap og fornuft
Til tross for symptomer på perikarditt, utelukker sykehuset «alvorlig hjertesykdom» og hun ble ikke frarådet å trene.

Per 27. 2. 2023 er det meldt om 326 tilfeller av perikdarditt/hjerteposebetennelse til Legemiddelverket

  • De fleste er menn (186 menn 140 kvinner)
  • I tillegg er det meldt om 84 tilfeller av myokarditt (hjertemuskelbetennelse) (54 menn, 30 kvinner)
  • Det er også meldt om 73 tilfeller av myoperikarditt – en kombinasjon – (61 menn, 12 kvinner)

Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner