Skip to main content

Etterlengtet bok om mat til barn

I Den lille barnematbibelen gir en ernæringsspesialist og en lege gode råd om mat og oppskrifter til små barn. Boka er skrevet av Malin Bruset i samarbeid med sin svigerfar, Stig Bruset. Dette er en bok alle vordende og nåværende foreldre bør vite om.

Tekst Iver Mysterud     Foto Shutterstock og Nina Dreyer Hensley og Jim Hensley

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Tittel»]Forfattere: Malin Bruset og Stig Bruset
Tittel: Den lille barnematbibelen
Utgiver: Gyldendal
Utgivelsesår: 2016 (innbundet, 241 sider)
ISBN: 978-82-05-485808
Pris: kr 399 (www.gyldendal.no)[/gdlr_box_icon]

Bruset_Bruset_2016_Den-lille-barnematbibelen_Forside_HøyoppløseligMalin Bruset (f. 1983) er utdannet naprapat og kostholdsveileder. Hun studerer for tiden ernæringsterapi ved Tunsberg Medisinske Skole, arbeider på Regnbuen helsesenter i Lier, Buskerud, og skriver bloggen www.malinbruset.com. Stig Bruset (f. 1955) er spesialist i allmennmedisin, har 30 års erfaring som lege og grunnla i 2011 Regnbuen helsesenter sammen med sin kone, akupunktør Kari Lise Bruset.1 Han har skrevet bøkene Kreft og jakten på mirakler (1993), Slank på steinaldermat (1996) og Helse på grønn resept (1999) og er tidligere spaltist i Helsemagasinet.

Mesteparten av teksten er skrevet av Malin, mens Stig har supplert med tekst om pasienter eller spesifikke temaer. Her skriver han om sine lange erfaringer som allmennlege med småbarn og småbarnsforeldre. Stigs tekst står i rammer og skiller seg tydelig fra resten av teksten. Han tar opp arv og miljø, hudproblemer, fett, sukker, livsstilssykdommer, oppkast og diaré, hygiene, kolikk, kosttilskudd, forstoppelse, feber og om å være besteforeldre.

LES OGSÅ  Velskrevet bok om toppforsker som tenkte nytt om kosthold

Alle foreldre har lyst til å gi barna sine best mulig start i livet. Derfor er maten vi gir barna viktig. Malin savnet veiledning om dette temaet da hun fikk sitt første barn, og hun har villet lage en bok som foreldre har bruk for. Folk blir generelt mer og mer bevisste på hva de spiser, og Malin vil med Den lille barnematbibelen gjerne hjelpe hele familien med gode valg.

Oppbygning og innhold

Boka består av en innledning, ni kapitler og en rekke oppskrifter. Etter dette kommer et avslutningskapittel, innkjøpslister, en oversikt over anbefalte bøker, liste over kilder og register. Kapittel 1 er enkel ernæringslære, og kapittel 2 handler om raffinerte karbohydrater (sukker, hvetemel, søtet yoghurt og frokostblanding, drikker, og godteri og søtsaker). Kapittel 3 tar for seg melk og brød, inkludert allergi og intoleranse. Neste kapittel omtaler tilsetningsstoffer og kjemikalier i maten, nøkkelhullsmerking, økologisk mat og såkalt middelhavskost. Kapittel 5 handler om næringsinnhold i mat, kapittel 6 om kosttilskudd (omega-3-fettsyrer, probiotika, prebiotika, vitamin D og jern). Neste kapittel tar opp barnets første mat (amming, vellinger og hjemmelagd kontra boksemat), kapittel 8 handler om mat til baby og barn og siste kapittel om betydningen av gode matvaner.

Oppskriftsdelen er inndelt i barn i alderen 4–6 måneder, 6–9 måneder, 9–12 måneder og ett år og oppover. Oppskriftene for den siste gruppa er enkel hverdagsmat for hele familien. I tillegg gis tips om redskaper i kjøkkenet og en del oppskrifter på desserter og ”helgekos”. Til slutt presenteres oppskrifter for dem som ønsker å arrangere barneselskap uten sukker.

Bildebruk

Boka er gjennomillustrert av gode, profesjonelt tatte fargebilder, og majoriteten av illustrasjonsbildene er av storfamilien Bruset: Malin, hennes mann, deres to barn, Stig og Kari Lise, fettere og kusine av Malins barn samt andre som arbeider på Regnbuen helsesenter. Alle matrettene det gis oppskrifter til er også fotografert av profesjonelle. Alt i alt gjør bildebruken boka tiltalende og i tillegg personlig gjennom bilder av forfatternes familie.

LES OGSÅ  Menneskekroppen i evolusjonært perspektiv

Vurdering

Dette er boka mange helsebevisste foreldre hadde ønsket å ha for hånden da de fikk barn, og den vil utvilsomt være til nytte for kommende generasjoner. Det er flott at Malin gir forslag til mat uten sukker og hvetemel og med fokus på innhold av fettsyrer og næringsstoffer. Hun foreslår økologisk der det er mulig og advarer mot å bruke mikrobølgeovn i matlagingen. Den lille barnematbibelen er skrevet helt i Helsemagasinets ånd. Vi anbefaler den på det varmeste.

Kilde:

1.  Mysterud I. Brakåpning for tverrfaglig helsesenter i Lier. VOF 2011; 2 (8): 12–3.


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner