Skip to main content

”Evighetskjemikalier” går fra mor til foster og kan påvirke utviklingen

Poly- eller perfluoralkyl, kollektivt kjent som PFAS eller ”evighetskjemikaler”, er utbredt i miljøet. En studie fra 2024 viser at de kan gå fra mødre til ufødte barn gjennom morkaken og påvirke fosterutviklingen.

Forskning på 1076 mor-barn-par fant PFAS i mors blod, navlestrengsblod og morsmelk. Overføringseffektiviteten var høyere gjennom morkaken enn via morsmelk.

Spedbarn som ammes, kan bli eksponert for 10 ganger mer PFAS enn voksne får fra mat. Den høyeste eksponeringen skjer hos babyer som er mindre enn en måned gamle.

PFAS-eksponering i mors liv kan øke risikoen for å føde for tidlig og forstyrre hormonfunksjon og veksten til nyfødte. Eksperter anbefaler imidlertid fortsatt amming på grunn av mange helsemessige fordeler.


Den høyeste eksponeringen skjer hos babyer som er mindre enn en måned gamle.

Mulig å redusere eksponeringen for kjemikalier

For å redusere eksponering for PFAS kan man unngå flekkavvisende produkter, vannavstøtende klær, hurtigmatemballasje, kokekar med syntetisk belegg som gjør at matvarene ikke ”henger fast”, og visse personlig pleieartikler. Bruk karbonfiltrering for drikkevann og velg økologisk mat.

LES OGSÅ  Mikro- og nanoplast og hjerte- og karsykdom

Dette er hovedinnholdet i en artikkel av den amerikanske osteopaten Joseph Mercola 17. august.


Vår kommentar:

Det er viktig med økt oppmerksomhet på disse evighetskjemikaliene. Vi mener at myndighetene må sette strengere grenser for bruken av slike kjemikalier med sikte på å bli kvitt disse stoffene, slik at forbrukerne ikke må velge mellom mer eller mindre miljøvennlige produkter. IM

Aktuelt fra Helsemagasinet:

Miljøgifter og rester av medikamenter i verdens elver


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner