Skip to main content

Kan man få ”bråkete” hjerte av Bulletproof-kaffe

Jeg har vært en stor entusiast av fettkaffe nå i snart 2,5 år – cirka 2,5 dl kaffe med Brain Octane Oil (2 spiseskjeer) + en god klunk smør uten salt. Kaffen blir inntatt om morgenen og bare da (min eneste kaffekopp gjennom døgnet). Jeg faster 16–18 timer i døgnet med unntak av denne kaffekoppen og spiser to måltider per dag. Den siste tida har jeg fått relativt intens hjerterytme (bråk) som holder meg våken om nettene. Noen tips i henhold til ovennevnte mottas med stor takk. Bekymringen ble ikke mindre av å lese denne artikkelen: https://www.mygenefood.com/bulletproof-coffee-blame-high-ldl. Kan det være slik at vi har genetiske forskjeller som gjør at denne typen kaffe ikke er for alle?

Carl F.

VOF: Jeg har sett raskt på lenken som er vedlagt, og der står det mye fornuftig. Toleransen for koffein varierer utvilsomt fra person til person, og siden ingen er genetisk like alle andre, kan man ikke utelukke at noen reagerer annerledes enn dem. De som avgifter koffein langsomt for eksempel pga. liten enzymkapasitet i leveren, bør trolig redusere inntaket av koffein og eventuelt holde seg til kaffe uten koffein (gjerne Bulletproof) og eventuelt te (som inneholder mindre) med fett. Hvorvidt man kan få økt hjertefrekvens av mellomlange fettsyrer, har jeg ikke studert i detalj, men man kan ikke utelukke at noen gjør det. Muligens er dette forbigående fordi ketoner er effektive i produksjonen av ATP.

LES OGSÅ  Smørkaffe

En mer aktuell problemstilling kan være at du utelater salt (NaCl) i smøret du putter oppi. De som lever på lavkarbokosthold trenger faktisk mer natrium enn de som spiser mer karbohydrat. En bivirkning av for lavt natriuminntak er forhøyet puls, noe jeg selv har opplevd etter å ha levd på natriumfattig kost i mange år. Vi skal belyse temaet grundig seinere i 2018 og gi mer konkrete anbefalinger for daglig saltinntak, basert på forskning, men kan antyde at et inntak på 10–12 g per dag er optimalt for de fleste – og salt er ikke en hovedårsak til høyt blodtrykk!

Poenget med kostholdet er generelt å finne det som fungerer optimalt for hver enkelt, ikke slavisk å følge andres råd eller eksempel. Jeg takker for fin lenke, som jeg skal følge opp når tiden tillater det. DVP


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner