Kategorier
Farmasøytisk industri kjøper seg innflytelse
Pasientforeninger er påvirket av donasjoner fra store legemiddelselskaper. De vil ofte anbefale et medikament framfor alternative midler eller en årsaksrettet strategi.
En fersk studie viste at 83 prosent av de største pasientforeningene i USA mottok betydelige bidrag fra legemiddelfirmaer, ofte uten å avsløre donasjonene. Fra 2010 til 2022 donerte legemiddelselskaper over 6 milliarder dollar til mer enn 20 000 organisasjoner:
- AbbVie, produsenten av Humira (et immundempende middel for revmatoid artritt), ga for eksempel 1 million dollar til Arthritis Foundation i 2023.
- Merck, produsenten av kreftmedikamentet Keytruda, bidro i 2023 med over 1 million dollar til Den amerikanske kreftforeningen (ACS) sammen med AstraZeneca, Pfizer og Regeneron.
- Novo Nordisk, selskapet bak det populære vekttapsmedikamentet Ozempic, sendte minst 1 million dollar til Den amerikanske diabetesforeningen (ADA) i 2023, sammen med Eli Lilly og Xeris Pharmaceuticals.
- Biogen, produsent av det kontroversielle Alzheimer-medikamentet Aduhelm, ga mellom $250 000 og $500 000 til Alzheimersforeningen (AA) i 2023.
Pasientforeninger som mottar midler fra legemiddelselskaper, er sjelden nøytrale.
Påvirker behandling og politikk
De nevnte pasientgruppene har betydelig innflytelse ved at de veileder pasienter i behandling, driver lobbyvirksomhet for godkjenning av medikamenter og bidrar til å forme offentlig oppfatning av helseproblemer.
Hvis de finansieres fra de selskapene som vil tjene på behandlingene de foreslår, blir deres troverdighet ødelagt.
Farmasøytisk industri bidrar med milliarder til pasientforeninger som står på barrikadene for medlemmenes helse, men som ofte i hemmelighet er finansiert av industrien. Donasjoner fra industrien påvirker helsepolitikk, retningslinjer for behandling og godkjenning av medikamenter og ender noen ganger opp med å gjøre behandling med tvilsomme medikamenter til standarden for omsorg framfor naturlige eller forebyggende helseløsninger.
Pasientforeninger som mottar midler fra legemiddelselskaper, er sjelden nøytrale.
Behandler symptomer på bekostning av å forebygge
Alt dette peker på et dypere problem: Helsevesenet er utformet for å behandle sykdommer, ikke forhindre dem eller bygge helse og motstandskraft. Den farmasøytiske industriens finansielle tentakler strekker seg dypt inn i hvert hjørne av helsevesenet, inkludert pasientgrupper, som fremmer en medikamentbasert behandlingsmodell mens de overser betydningen av forebygging og naturlige helseløsninger. Medisinstudenter lærer om deres medikamenter i store deler av studiet.
Dette er hovedbudskapet i en artikkel på nettsiden til Alliance for natural health USA 25. oktober 2024.
Den farmasøytiske industriens finansielle tentakler strekker seg dypt inn i hvert hjørne av helsevesenet.
Vår kommentar:
Det er fint å få dette temaet fram i lyset. Det har vært kjent lenge hos de som følger godt med på det farmasøytisk industri gjør for å tjene penger. Eksemplene er fra USA, men det er også kjent at en rekke norske pasientforeninger mottar støtte fra farmasøytisk industri. IM