Skip to main content

Faste beskytter mot bakterieinfeksjon

De fleste dyr, inkludert mennesket, mister appetitten når de blir syke. En rekke forskere har tolket dette som en beskyttelsesmekanisme som er blitt til i vår evolusjonære fortid, selv om dette ikke er formelt avklart i forskning.

Tekst Iver Mysterud

Faste er blitt populært de siste årene og virker lovende for å behandle blant annet kroniske, inflammatoriske tarmsykdommer. Det er ennå ikke avklart om individer som faster, er mer beskyttet mot infeksjoner enn individer som ikke faster. For å teste dette har kanadiske forskere latt forsøksmus faste før og under en oral infeksjon av en type Salmonella-bakterier. Denne bakterien gir matforgiftning hos mennesker og hos mus som på forhånd har vært behandlet med antibiotika. Mengden bakterier økte i tarmen til mus som hadde spist, mens den ble redusert hos fastende mus. Hos fastende mus førte ikke bakteriene til vevsskader i tarmen fordi de ikke klarte å trenge inn i tarmveggen. Denne beskyttelsen skyldes delvis musenes tarmflora, siden faste ikke klarte å forhindre en Salmonella-infeksjon hos mus som manglet tarmflora, selv om disse musene opplevde mindre matforgiftning. 

LES OGSÅ  Med mat som medisin ble Shamaila sin egen lege

Forskerne konkluderte at faste kan beskytte mus mot bakterieinfeksjoner i tarmen, og at dette delvis skyldtes tarmfloraen. Dersom disse dataene er overførbare til mennesker, indikerer det at man ikke bør spise hvis man merker at en infeksjon er på gang, noe som er i tråd med tradisjonelle kjerringråd. Det synes derfor å være gode grunner til at mange i denne tilstanden mister matlysten.

Kilde:

Graef FA, Celiberto LS, Allaire JM mfl. Fasting increases microbiome-based colonization resistance and reduces host inflammatory responses during an enteric bacterial infection. PLoS Pathogens 2021; 17: e1009719. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34352037/


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner