Skip to main content

Faste i 12 dager – noen erfaringer

Tekst Tommy Kumar Glesnes Foto Shutterstock

Undertegnede fastet i 12 dager høsten 2017 og inntok bare vann, Bris, salt, kjøttkraft og grønn te. Dessuten inntok jeg multivitaminer, omega-3-fettsyrer, vitamin C og magnesium. Av og til tok jeg sitron oppi det jeg drakk. Fasteperioden viste seg å være en suksess. Jeg har fastet noen ganger før, men den lengste fasten før denne varte i fem dager. Etter det jeg har lest i Helsemagasinet,1,2,3,4,5 har faste mange helsefordeler:

 • Fordøyelsessystemet får hvile, og kroppen gis mulighet til å reparere skader.
 • Hypofysen skiller ut mer veksthormon, som motvirker aldring.
 • Fettforbrenninga øker.
 • Overgangen til ketoner gjør at man får en klarere, mer stabil hjerne. Den går over til å bruke mest ketoner, som den faktisk foretrekker som brensel framfor glukose.
 • Arbeidskapasiteten øker.
 • Søvnbehovet reduseres.
 • Faste gir ketose, som motvirker utvikling og vekst av kreft.
 • Det renser kroppen og fører til mindre oksidativt stress.
 • Man får mindre inflammasjon.
 • Det optimaliserer energistoffskiftet.
 • Det gir økt beskyttelse av cellene.
 • Man lever lengre og holder seg friskere.

Tusenårige erfaringer har vist hvor gunstig faste kan være for kroppen. Mange blir kvitt sykdommer og plager, mens andre faster for å få vekk søtsug, forbedre stoffskiftet eller for å gå ned i vekt. Mennesket er godt tilpasset faste, som er like naturlig som å spise og sove.

Før man starter å faste, er det gunstig å ha vent seg til høyfettdiett et par uker. Periodisk faste gir også et godt grunnlag for en lengre faste, og en- eller todagers faste er også nyttig.

De første fastedagene mister man mye væske og elektrolytter. Salt er derfor en gode venn under fasten, og hver gang jeg følte meg dårlig, benyttet jeg meg av denne gode vennen. Under fasten opplever noen at de sover mindre, og merkelige drømmer kan være skumle. Dette opplevde jeg i begynnelsen. Man må regne med å våkne noen ganger om nettene, og noen ganger vil man føle seg trøttere enn ellers. Den første kneika kan vare fra tre dager til en uke. I mine tidligere fasteprosjekter har ubehaget som regel forsvunnet ved dag 4, 5 eller 6. Kneika består av en midlertidig sultfølelse, men den går over til en helt utrolig god følelse. Under fasteprosjektet opplevde jeg gode dager særlig fra dag 6. Her er min opplevelse av dagene jeg fastet:

LES OGSÅ  Geir Torgersen: 60 kilo lettere på ketogen kost og faste

Dag 1: Jeg følte meg motivert og klar og merket ingen sult før på kvelden og da bare litt. Tankene i hodet var: Hvordan skal jeg klare 12 dager? Jeg følte meg litt svimmel på kvelden, men det forsvant med litt salt, som ble min beste venn under fasten.

Dag 2: Morgenen etter hadde jeg våknet flere ganger på natta og følte meg så sulten at det gjorde vondt i mellomgulvet, men jeg slo fra meg alle tanker om mat og tok salt og en kopp grønn te før jeg gikk på jobb. Sulten avtok noe og kom ikke tilbake før på kvelden. Jeg la meg vel vitende om at dette kom til å gå fint.

Dag 3: Jeg våknet flere ganger og sov dårlig; merkelige drømmer var begynt. Sulten var til stede hele dagen og forsvant bare en liten stund etter at jeg hadde inntatt te, vann, kraft og salt. Energinivået var lavt, og jeg følte meg ikke bra. Tankene svirret i hodet om jeg skulle gi opp, men jeg visste at jeg var inne i den verste perioden. På kvelden følte jeg meg bedre og så fram til neste dag. Sulten var vond å kjenne på.

Dag 4: Igjen hadde jeg sovet dårlig, og uforståelige drømmer hjemsøkte meg; blant annet våknet jeg etter å ha drømt at noen hadde myrdet hele familien. Sulten kom og gikk i perioder uten store problemer, og på slutten av dagen kjente jeg meg bra og fokusert. Denne dagen var en lykkedag fordi den kjentes 100 ganger bedre enn dagen før.

Dag 5: Våknet opp fullstendig uthvilt uten å ha hatt fæle drømmer etter å ha sovet i 8 timer. Følte meg super da jeg gikk på jobb, og helt fram til klokka 22 var jeg i full vigør og følte meg kjempebra. Sulten kom litt etterpå uten problemer. Dette var dagen jeg hadde følt meg best til nå, og energinivået var utrolig høyt.

Dag 6: Følte meg fantastisk da jeg våknet. Energinivået var utrolig høyt, og følte meg veldig fokusert og konsentrert. Hele dagen følte jeg ingen sult, og energinivået var høyere enn noen gang. Jeg sov glimrende den natta uten vonde drømmer. Seinere på dagen ble jeg litt oppgitt da samboeren lagde en deilig middag, slik mange gjør lørdager. Jeg ble litt fristet uten å miste motet. I stedet for å gi etter gikk jeg gjennom målene mine for fasten og mediterte, og da forsvant all lyst på noe godt.

LES OGSÅ  Faste – alene eller i gruppe?

Dag 7: Denne morgenen våknet jeg opp uthvilt og meget klar i hodet og følte meg super. Jeg har aldri kunnet lese fort, men da leste jeg en bok og fikk en utrolig god følelse da jeg følte at jeg bare slukte ordene. Dagen gikk med til masse lesing og jobbing med studier, og jeg hadde en fantastisk dag med mye energi.

Dag 8: Fokusert og veldig tilstede følte jeg meg nå meget bra og begynte å ringe flere i familien som jeg ikke har snakket med på en stund. Etter dette hadde jeg en god følelse og dro rett på trening. Under økta hadde jeg masse styrke og ingen sultfølelse.

Dag 9: Denne dagen gjorde jeg en liten tabbe som innvirket på formen: jeg drakk veldig lite vann, noe som medførte at jeg ble kjempesvimmel hver gang jeg reiste meg og eller gikk. Det løste seg da jeg drakk mer vann og kraft, og ganske snart følte jeg meg super igjen.

Dag 10: Nok en dag følte jeg meg helt vanvittig bra. Det var nesten som jeg skulle ha spist, for jeg hadde ingen sultfølelse. Jeg utførte mange huslige sysler uten å bli trøtt eller sliten. Nå var kroppen skikkelig tilpasset fasten.

Dag 11: Dette var nest siste dagen, og jeg følte jeg meg fortsatt vanvittig bra med masse energi. Hele dagen formelig ”svevde” jeg og syntes det var rart at 7 kilo var forsvunnet fra kroppen. Konsentrasjonen var høy, og jeg skrev som gal på en bok. Etter dette så jeg hvor mye jeg hadde skrevet og kunne nesten ikke tro det.

Dag 12: Da siste dag var kommet, smilte jeg fra øre til øre. Jeg veide meg og hadde faktisk gått ned en kilo til, slik at jeg totalt hadde gått ned 8 kilo på 12 dager. Målte ketonene som viste 5,3 mmol/L – mye høyere enn forventet! Jeg gikk til sengs med verdens beste følelse om at jeg nå hadde klart prosjektet og at resultatene var svært gode.

LES OGSÅ  Fri fra kreft

Etter fasten

Jeg våknet opp første dagen vel vitende om at jeg skulle spise igjen. Før jeg spiste, målte jeg ketonene til 5,8 mmol/L, hvilket jeg syntes var utrolig høyt. Deretter spiste jeg ost og litt lammekjøtt. Dette gikk bra, men faktisk smakte det ikke så godt som forventet. Jeg spiste rolig og tygget maten sakte, men ble nok litt overivrig på osten og fikk noen timer seinere litt vondt i magen og litt diaré. Så lenge jeg spiste kjøtt, virket det som alt ville ordne seg.

Etter noen dager veide jeg meg og så at jeg hadde gått opp 2 kilo, noe som er naturlig fordi kroppen legger på seg glykogen og vann. To uker seinere holdt vekta seg stabil, og jeg gikk opp litt til. Dette betyr at jeg gikk ned 6 kilo på 12 dager, noe jeg er strålende fornøyd med.

Etter fasten har jeg merket at energinivået har vært meget bra og at jeg har tålt noe mer  karbohydrat uten å gå opp i vekt. Før ville dette gjort at jeg momentant økte vekta, men nå hadde jeg trolig fått høyere toleranse for karbohydrat. Jeg har fortsatt med et ketogent kosthold med cirka 20 g karbohydrat og mye fett. Fasteprosjektet var en suksess, og jeg kommer helt sikkert til å faste igjen!

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Om forfatteren»]

Tommy Kumar Glesnes (f. 1981) har tatt forkurs anatomi og fysiologi, hypnoterapi (mot røyk- og snuskutt) og er utdannet kostholdsveileder fra

Tunsberg medisinske skole (2017).

Han har jobbet med barn i skole og barnehage

de  siste årene. Glesnes har også jobbet som institusjonskokk. Han studerer ernæringsterapi

og grunnmedisin ved Tunsberg medisinske skole.

E-post glesnes21@gmail.com.[/gdlr_box_icon]

Kilder:

1. Poleszynski DV. Faste – urgammel praksis med utrolige helsegevinster. VOF 2016; 7 (5); 48–55.

2. Poleszynski DV. Formålet med faste fra tidenes morgen. VOF 2016;
7 (5): 56–7.

3. Mysterud I. Faste – alene eller i gruppe? VOF 2016; 7 (5): 58–9.

4. Mysterud I. Norsk lege med omfattende fasteerfaring. VOF 2016;

7 (5): 60.

5. Mysterud I. Faste for bedre helse. VOF 2016; 7 (5): 62–3.


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner