Skip to main content

Faste mot livsstilssykdommer

Mus som faster periodisk, har et mer velfungerende stoffskifte enn mus som ikke gjør det. Hva med mennesker?

Tekst Iver Mysterud

Forskere fra USA har studert 71 personer som enten spiste et fasteliknende kosthold i fem dager hver måned i tre måneder eller fortsatte sitt vanlige kosthold i tre måneder og så begynte med et kosthold som minnet om faste. Det innebar et kosthold med lite energi, lite sukker (fra karbohydratholdige matvarer) og protein og mye umettet fett.

Det fasteliknende kostholdet reduserte kroppsvekt, andelen kroppsfett, blodtrykket og nivået av insulinliknende veksthormon-1 (IGF-1), som har vært koblet med aldring og sykdom. Faste reduserte også blodnivået av glukose, triglyserider, kolesterol og C-reaktivt protein (en markør for inflammasjon). Disse effektene var generelt større hos personer som hadde større risiko for sykdom på starten av studien. Ingen bivirkninger eller negative forhold ble opplevd.

Et kosthold som simulerte faste, var både trygt og lett å gjennomføre og reduserte effektivt markører og risikofaktorer forbundet med aldring og kroniske sykdommer som ofte opptrer ved økende alder.

LES OGSÅ  Periodisk faste ved psykiske lidelser

Kilde: Wei M, Brandhorst S, Shelehchi M mfl. Fasting-mimicking diet and markers/risk factors for aging, diabetes, cancer, and cardiovascular disease. Science Translational Medicine 2017; 9: eaai8700. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28202779


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner