Skip to main content

Fastens fremragende effekt

Ukeslutt 2. september 2022 Denne uka kan du lese at en ”lett” variant av faste kan være effektivt for å gå ned i vekt. Les også om trygg soppsanking, og hvorfor fermentering kan gi bedre tarmhelse.

Flere lesetips fra Helsemagasinets redaksjon:

  • Våre hjerner har vist seg å skille ut medikamenter ulikt.
  • Vitamin D og omega-3 kan beskytte mot autoimmun sykdom, og vitamin D-mangel ser ut til å kunne gi kronisk inflammasjon.
  • Er vitamin B6 ”glemt”?
  • Er du fremdeles trøtt etter en god natts søvn, er det et annet B-vitamin du kan ha for lite av.
  • Hvis du trener mye, kan gurkemeie være viktig for god og rask restitusjon.

Tekst Iver Mysterud

Fagredaktør Iver Mysterud
Iver Mysterud er fagredaktør i Helsemagasinet

Faste effektivt for vektreduksjon

Å ha et begrenset ”spisevindu”, altså å ha en lang periode i løpet av et døgn man ikke spiser, seiler opp som en viktig del av å leve sunt. Dette kan også være en enkel måte å gå ned i vekt på ifølge en studie i JAMA Internal Medicine.

Amerikanske forskere har testet dette på 90 personer med fedme. Alle ble satt på et kosthold med mindre kalorier, men den ene halvparten ble fortalt at de bare skulle spise mellom kl. 7 om morgenen og kl. 15 om ettermiddagen. Studien varte i 14 uker. Begge gruppene ble anbefalt å følge kostholdsopplegget seks dager i uka og også trene mellom 75 og 150 minutter i uka. De som hadde et begrenset spisevindu, gikk i gjennomsnitt ned 6,3 kg, mens den andre gruppa gikk ned rundt 4 kg.

LES OGSÅ  Lavt testosteronnivå

Nå er det tid for sopptur!

Høsten er her og naturen serverer noe av det beste den har å by på: Sopp! Her får du soppekspertens råd for trygg sanking i en artikkel på Hemali.no 26. august.

sopp mot kreft
Høst er lik sopp!

Fermentering for bedre tarmhelse

Nå skal “alle” fermentere og det med god grunn! Fermentert mat og drikke er en gave for tarmen. Sunn tarm er lik bedre helse. Lær mer fra Gry Hammer, som viser deg hvordan du setter i gang i en artikkel på Hemali.no 11.august.

Våre hjerner skiller ut medikamenter ulikt

Ny norsk forskning viser at store hjerner kvitter seg med avfallsstoffer i ulikt tempo. Dette kommer fram av en artikkel på Titan.uio.no 29. august. Denne innsikten kan bidra til bedre persontilpasset behandling.

Vitamin D og omega-3 kan beskytte mot autoimmun sykdom

Tilskudd av vitamin D og omega-3-fettsyrer reduserte forekomsten av autoimmune sykdommer i placebokontrollert studie. Dette er omtalt i Tidsskrift for Den norske legeforening 3. mai. I en amerikansk studie ble nesten 26 000 personer over 50 år fulgt over en femårsperiode.

Deltakerne ble randomisert til å ta 2 000 IU vitamin D per dag eller placebo, og 1 000 mg omega-3-fettsyrer per dag eller placebo. Etter fem år hadde personene som fikk vitamin D-tilskudd, med eller uten tilskudd av omega-3-fettsyrer, en lavere insidens av autoimmun sykdom enn dem som fikk placebo. Det samme gjaldt dem som fikk omega-3-fettsyrer, med eller uten vitamin D-tilskudd, sammenlignet med dem som fikk placebo, men denne forskjellen var ikke statistisk signifikant.

Vitamin D-mangel og kronisk inflammasjon

En ny studie har funnet en korrelasjon mellom lavt nivå av vitamin D og inflammasjon. Det er sannsynlig at dette lave nivået faktisk kan være en årsak til kronisk inflammasjon. Mat med tilsatt vitamin D, tilskudd av vitamin D og soling vil derfor kunne motvirke kronisk inflammasjon. Den nye studien er omtalt på Prevention.com 10. august.

LES OGSÅ  Autofagi - en nøkkel for aldring og sykdom

Er vitamin B6 ”glemt”?

Den britiske nevrologen Reem Malouf mener B6 på en måte er ”glemt” sammenliknet med to andre og mer omtalte B-vitaminer, nemlig B12 og folat. B6 deltar i et vidt spekter av kjemiske reaksjoner og er blant annet viktig for nervesystemet og hjernens funksjon. Dette omfatter å være viktig for dannelse av proteiner, aminosyrer og kjemiske signalstoffer (”messengers”) i hjernen. B6 er også viktig for at immunsystemet skal fungere skikkelig. Du kan lese mer om B6 i en artikkel på Nationworldnew.com 11. august.

Er du fremdeles trøtt etter en god natts søvn?

Da bør du sjekke om du kan ha mangel på vitamin B12. Dette vitaminet har en rekke viktige funksjoner i kroppen, og du kan lese mer om det i en artikkel på Bodyandsoul.com 19. august.

Gurkemeie for raskere restitusjon

For å komme seg etter trening og konkurranser sørger idrettsutøvere for å få i seg et kosthold som dekker behovet for næring og energi. I tillegg hviler de mye. Det har vist seg at gurkemeie kan bidra til raskere restitusjon. Dette er omtalt i en artikkel på Easterneye.biz 16. juni.

Mange idrettsutøvere bruker utvalgte kosttilskudd for raskere restitusjon, og i denne artikkelen kan man lese hvorfor gurkemeie kan være et slikt tilskudd.

God helg, og god lesning!


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner