Skip to main content

Fedons oppskrifter – en oversikt

Vi har analysert ni av oppskriftene i Fedons bok for å vurdere energimengde og forholdet mellom karbohydrat, protein og fett. 

Etter vår oppfatning har de to store svakheter: For det første inneholder en middagsporsjon svært lite energi; de rekker ikke til en voksen mann, men virker mer tilpasset en liten kvinne eller eldre med dårlig appetitt og lavt energibehov.

Det andre problemet er at rettene inneholder alt for mye protein og for lite fett. Som energifordelinga viser, ligger andelen protein på 22-50 prosent, andelen fett på 28-69 prosent og karbohydratandelen på 3-23 prosent. Her er det betydelig rom for å øke fettandelen på bekostning av protein.

Et tredje problem er at volumet blir nokså stort. Ser vi på kyllingretten, veier en porsjon 325 gram. Hvis man totalt skal spise 2500 kcal per dag, må man spise nesten 1,3 kg kyllinglår med ertestuing. Skulle man spise seg mett på tunfisksalat, måtte man få i seg nesten 3,4 kg!

Vår konklusjon er at Fedons retter bør modifiseres med mer fett og mindre protein, samtidig som andelen karbohydrater kan øke noe i enkelte retter. Vi mottar gjerne kommentarer fra lesere som har teoretiske eller praktiske synspunkter på oppskriftene.

LES OGSÅ  Ti egentiltak mot kreft

 VOF113_DVP_Bokanmeldelse_Fedon_Utregning-av-oppskrifter_2

Les også:

Fedon Lindberg – fra fettfobi til ”smarte karbohydrater”


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner