Kategorier
Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 1 2017
Vi er nylig ferdig med jul og nyttår for denne gang, og da har en del av oss restemat igjen i fryseboksen. Kanskje er du litt lei julematen nå, men det går fint an å bruke typisk julemat på utradisjonelle måter. Denne gangen har vi derfor med tre oppskrifter der pinnekjøtt, svineribbe og sylteflesk brukes på uvante måter. Vi har også med tre retter som tar oss tilbake til hverdagens typiske oppskrifter, men som likevel inneholder spennende og nye vrier.
OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.
Tekst Kenn Hallstensen Foto Agurtxane Concellon
[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Beregning av dagens matinntak»]Våre oppskrifter gir et totalt energiinntak per dag på ca. 2 200 kcal, hvorav 100–200 kcal fra karbohydrater (25–50 g). De som trenger mindre eller mer enn dette, kan endre like mye på alle ingrediensene til de får ønsket energimengde. Har man for eksempel behov for totalt 1 800 eller 2 600 kcal, kan porsjonene henholdsvis reduseres eller økes ca. 20 prosent. De som trener mye eller er fysisk aktive, har noen ganger nytte av litt mer protein, selv om et økt energi-inntak gir tilsvarende mer.
Forholdet mellom fett, protein og karbohydrat bør være omtrent konstant uansett hvor mye man spiser. Derfor viser vi hvor mye mat 2 200 kcal tilsier ved å oppgi hvor mye matvarene veier. Vi har fordelt dagens totale energiinntak slik at 25 prosent inntas til henholdsvis frokost og lunsj og 50 prosent til middag, men dette bør hver enkelt justere etter behov.
Et godt råd er å spise når man er sulten og stanse når man er passe mett. Er man ikke sulten til frokost, venter man med dagens første måltid inntil sulten melder seg. Generelt anbefaler vi at dagens siste måltid inntas mellom kl. 18 og 20.
Tabellene etter hver oppskrift viser måltidenes innhold av protein, fett og karbohydrat i gram, forholdet mellom disse næringsstoffene (vektfordeling) og prosentvis energiinnhold avrundet til hele tall. De angitte mengdene er beregnet på én person om ikke annet er nevnt.
Mange som ikke tåler melkeprodukter, tåler likevel meierismør. De som er svært følsomme for melkeprotein, kan forsøke klarnet smør eller ghee, eventuelt smult, gåse- eller kokosfett/-melk, palmekjerne- eller olivenolje, majones (lagd med rapsolje), pesto, etc.[/gdlr_box_icon]
Frokost:
Innbakt baconomelett
Ingredienser:
2 egg
60 g bacon
25 g meierismør
Stek omeletten omtrent ferdig i smøret før ferdigstekt bacon i små terninger legges på den ene halvdelen. Brett deretter den andre halvdelen over baconet. Totalt 560 kcal.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
24 |
1 |
17 |
Fett |
51 |
2,2 |
82 |
Karbohydrater |
1 |
0,1 |
1 |
Sylteruller
Ingredienser:
125 g sylteflesk
50 g rødbete
25 g majones, helst hjemmelagd
Skjær sylteflesket i skiver, og legg en blanding av småhakket rødbete og majones oppå før de rulles sammen. Totalt 540 kcal.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
24 |
1 |
17 |
Fett |
50 |
2,1 |
80 |
Karbohydrater |
5 |
0,2 |
3 |
Lunsj:
Kjøttlapper
Ingredienser, 2 porsjoner:
200 g kjøttdeig
1 egg
50 g paprika, rød
50 g løk
50 g meierismør
75 g rømme/crème fraîche
½ ts pepper
1-2 dl vann
Bland egget, vann og pepper i kjøttdeigen og kjør til en passe tykk røre med stavmikser. Steik lapper i smøret og server med grovhakket løk og paprika blandet i rømmen. 560 kcal per porsjon.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
23 |
1 |
16 |
Fett |
50 |
2,1 |
80 |
Karbohydrater |
5 |
0,2 |
4 |
Fiskekaker med gulrotpuré
Ingredienser, 2 porsjoner:
175 g fisk
1 egg
50 g løk
100 g gulrøtter
110 g meierismør
Hakk fisken i småbiter og bland inn egg og finhakket løk. Steik massen til fiskekaker med 2/3 av smøret og bruk restene av steikefettet som dressing. Server med gulrotpuré av dampete gulrøtter og resten av smøret – bruk stavmikser. 540 kcal per porsjon.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
21 |
1 |
15 |
Fett |
48 |
2,3 |
81 |
Karbohydrater |
6 |
0,3 |
4 |
Middag:
Sprøstekt pinnekjøtt med blomkålpuré
Ingredienser, 4 porsjoner:
600 g pinnekjøtt – bein ikke medregnet
600 g blomkål
150 g meierismør
150 g peppersaus
Damp pinnekjøttet omtrent ferdig på vanlig måte. Steik deretter i ovnen på 200 grader i 10–15 minutter slik at det får en sprø hinne. Damp blomkålen mør sammen med meieri-smøret og minimalt med vann. Kjør deretter massen til puré med stavmikser. Server sprøstekt pinnekjøtt med blomkålpuré og peppersaus. Omkring 1 100 kcal per porsjon.
Peppersaus – mange porsjoner
200 g meierismør
200 g kremfløte
2-3 ts johannesbrødkjernemel
300 g buljong, ferdig tilberedt
20 g grovhakket, hel pepper
Smelt meierismøret i panne, bland inn melet og rør til blandinga er jevnt brun. Unngå for sterk varme og rør hele tiden. Beregn cirka 10 minutter på bruning av melet og smøret. Spe ut med kraften – ha i halvparten av gangen. Smak til med pepper og fløte.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
49 |
1 |
17 |
Fett |
98 |
2,0 |
80 |
Karbohydrater |
7 |
0,2 |
3 |
Fylt svineribbe med brokkolipuré
Ingredienser, 2 porsjoner:
450 g svineribbe
250 g brokkoli
60 g meierismør
100 g rødkål/surkål
Fjern forsiktig beina fra ribba og skjær den i avlange biter. Krydre og salte som normalt, og steik omtrent ferdig i ovn. Ta deretter ut bitene og kutt et snitt i bunnen uten å skjære helt gjennom – en skalpell er ideelt til dette formålet. Fyllet puttes inn i dette snittet før bitene av svineribbe steikes nye 15–20 minutter i ovn med bunnen ned. Disse siste minuttene kan også brukes til å få skikkelig sprø skorpe ved å steike på litt sterkere varme.
Damp brokkolien mør med smøret og minimalt med vann. Kjør deretter til puré med en stavmikser. Cirka 1 100 kcal per porsjon.
Fyll:
40 g gul ost
50 g rød paprika
1 fedd hvitløk
Salt og pepper
Bland raspet ost med småhakket paprika og hvitløk. Salte og pepre etter smak.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
46 |
1 |
16 |
Fett |
97 |
2,1 |
79 |
Karbohydrater |
13 |
0,3 |
5 |