
Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 4 2017
Sommeren nærmer seg med stormskritt, og matlaging sitter gjerne ikke i høysetet. Men mat må vi ha, og denne gangen har vi fokusert på enkle retter til frokost og lunsj, mens middagene er litt mer forseggjort. Dette passer godt inn i manges rutiner om sommeren: middagen prioriteres litt ekstra når dagene blir lengre og varmere.
Tekst Kenn Hallstensen Foto Agurtxane Concellon
Egg hører med til frokost (eller lunsj), og mange synes det kan være greit med en ”bakevariant” som dagens første måltid. Til lunsj (neste måltid) presenterer vi to retter som både kan spises varme og tas med som matpakke. Selv om det ikke er lenge siden vi var ferdige med påsken, går lammekjøtt aldri av moten. Ovnsstekte lammemedaljonger og chilimarinerte fiskespyd utgjør middagsmåltidene.
[gdlr_box_icon icon=”none” title=”Beregning av dagens matinntak”]Våre oppskrifter gir et totalt energiinntak per dag på ca. 2 200 kcal, hvorav 100–200 kcal fra karbohydrater (25–50 g). De som trenger mindre eller mer enn dette, kan endre like mye på alle ingrediensene til de får ønsket energimengde. Har man for eksempel behov for totalt 1 800 eller 2 600 kcal, kan porsjonene henholdsvis reduseres eller økes ca. 20 prosent. De som trener mye eller er fysisk aktive, har noen ganger nytte av litt mer protein, selv om et økt energi-inntak gir tilsvarende mer.
Forholdet mellom fett, protein og karbohydrat bør være omtrent konstant uansett hvor mye man spiser. Derfor viser vi hvor mye mat 2 200 kcal tilsier ved å oppgi hvor mye matvarene veier. Vi har fordelt dagens totale energiinntak slik at 25 prosent inntas til henholdsvis frokost og lunsj og 50 prosent til middag, men dette bør hver enkelt justere etter behov.
Et godt råd er å spise når man er sulten og stanse når man er passe mett. Er man ikke sulten til frokost, venter man med dagens første måltid inntil sulten melder seg. Generelt anbefaler vi at dagens siste måltid inntas mellom kl. 18 og 20.
Tabellene etter hver oppskrift viser måltidenes innhold av protein, fett og karbohydrat i gram, forholdet mellom disse næringsstoffene (vektfordeling) og prosentvis energiinnhold avrundet til hele tall. De angitte mengdene er beregnet på én person om ikke annet er nevnt.
Mange som ikke tåler melkeprodukter, tåler likevel meierismør. De som er svært følsomme for melkeprotein, kan forsøke klarnet smør eller ghee, eventuelt smult, gåse- eller kokosfett/-melk, palmekjerne- eller olivenolje, majones (lagd med rapsolje), pesto, etc.[/gdlr_box_icon]
Frokost:
Feite havrevafler
Ingredienser:
2 store egg
70 g crème fraîche eller rømme
15 g lettkokte havregryn
½ ts johannesbrødkjernemel
10 g meierismør
½ ts bakepulver
Bland alle ingrediensene utenom smøret, som brukes til å smøre vaffeljernet. Totalt 550 kcal.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
20 |
1 |
15 |
Fett |
47 |
2,3 |
76 |
Karbohydrater |
13 |
0,6 |
9 |
Omelettlapper med mørpølse
Ingredienser:
2 egg
30 g mørpølse
30 g meierismør eller smult
Pisk eggene og tøm massen over i to metallformer som legges oppi steikepanna. Husk å tilsett fettet før eggene. Legg over ringer av mørpølse (morrpølse) før eggene stivner. Totalt 550 kcal.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
23 |
1 |
17 |
Fett |
50 |
2,2 |
82 |
Karbohydrater |
2 |
0,1 |
1 |
Lunsj:
Kyllingbiter med nøtter og paprika
Ingredienser:
70 g kyllingkjøtt med skinn
20 g mandler
15 g hasselnøtter
50 g gul paprika
20 g meierismør eller smult
Hakk kjøttet og steik i panne sammen med fettet, hakkede nøtter og små paprikaterninger.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
20 |
1 |
14 |
Fett |
50 |
2,5 |
82 |
Karbohydrater |
5 |
0,2 |
4 |
Olivenburger
Ingredienser:
100 g kjøttdeig
50 g grønne oliven
50 g løk
30 g smør eller smult
Finhakk løken og bland godt med kjøttdeigen, før grovhakkede oliven blandes inn i massen. Steikes til en eller to karbonader sammen med fettet. Passer også perfekt i matpakka.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
19 |
1 |
14 |
Fett |
50 |
2,6 |
83 |
Karbohydrater |
4 |
0,2 |
3 |
Middag:
Ovnsstekte lammemedaljonger med rødvinssaus
Ingredienser, 4 porsjoner:
900 g lammekjøtt
500 g søtpotet
175 g meierismør
200 g cherrytomater
400 g rødvinssaus
4 ss steikesjy
Bruk gjerne fileter fra lårkjøttet slik at du kan skjære pene medaljongbiter. Brun kjøttet raskt på begge sider ved høy temperatur i meieri-smør før det stekes ferdig i ovn i 10–15 minutter. Cherrytomatene steikes hele med kjøttet i ovnen. Lag puré ved først å koke potetterninger møre under lokk med smør. Bland deretter til puré med stavmikser. Server de fire ingrediensene – medaljonger, puré, tomater og saus – hver for seg på tallerken. Bruk en spiseskje steikesjy over medaljongene som ekstra ”saus”. 1 110 kcal per porsjon.
Rødvinssaus – mange porsjoner:
100 g finhakket sjalottløk
1½ dl rødvin
5 dl lammekraft
150 g meierismør
Salt og pepper
Surr den finhakkede løken blank i smør, tilsett rødvinen og kok inn til det gjenstår 3–4 ss væske. Tilsett lammekrafta, kok opp på nytt og la det koke inn til det halve. Pisk inn mykt smør litt etter litt. Pass på at det ikke koker, slik at sausen skiller seg. Smak til med salt og pepper.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
50 |
1 |
18 |
Fett |
89 |
1,8 |
73 |
Karbohydrater |
24 |
0,5 |
9 |
Chilimarinerte fiskespyd
Ingredienser, 2 porsjoner:
200 g laksefilet
200 g steinbitfilet
1 fedd hvitløk
1 rød chili
3 ss olivenolje
300 g brokkoli
90 g meierismør
200 g gulrøtter
150 g smørsaus
Finhakk hvitløk og chili før oljen blandes i til en marinade. Dryss salt og pepper over fiskefiletene og skjær dem deretter i passe biter til å ha på trespyd. Steik fiskespydene raskt i panne før de pensles med marinaden og etterstekes i ovn i cirka fem minutter. Lag puré ved å dampe mindre brokkolikvaster møre under lokk med smøret. Bland deretter til puré med en stavmikser. Smak til med salt og pepper. Server fiskespydene over ei seng av strimlet gulrot, med brokkolipuré og smørsaus som tilbehør. 1 090 kcal per porsjon.
Smørsaus – flere porsjoner:
100 g løk
3 dl tørr hvitvin
150 g meierismør
1 dl kremfløte
Salt og pepper
½ sitron
Finhakk løken og kok sammen med hvitvin til det kun er 3–4 spiseskjeer væske igjen. Tilsett fløte og kok opp på ny. Pisk inn mykt smør litt om gangen – pass på ikke å koke slik at sausen skiller seg. Ha i saften av en halv sitron og smak til med salt og pepper.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
46 |
1 |
17 |
Fett |
95 |
2,1 |
78 |
Karbohydrater |
15 |
0,3 |
5 |