Kategorier
Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 8
Tekst Kenn Hallstensen Foto Agurtxane Concellon
OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.
På ny er vi kommet til julehøytiden, og med den følger det mye god og særegen mat. Tradisjon står sterkt hos mange ved valg av måltider både til selve juleaften og andre måltider på denne tida. Derfor har vi denne gangen fokusert mer på hvordan de utmerkede råvarene knyttet til jula kan brukes litt annerledes.
Sylte sammen med rødbetesalat kan være en fin frokost eller lunsj. Det samme kan sies om grov julepølse og gulrotstappe, klippfiskpanne og medisterkarbonade med salat og remulade. Ribbe og pinnekjøtt er klart den vanligste julekveldmaten for de fleste, og derfor lar mange være å spise dette før julaften. Imidlertid går det fint å kombinere disse gode råvarene på en annen måte slik at de kan brukes mer. Vi viser deg hvordan.
[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Beregning av dagens matinntak»]IVåre oppskrifter gir et totalt energiinntak per dag på cirka 2 200 kcal, hvorav 100–200 kcal fra karbohydrater (25–50 g). De som trenger mindre eller mer enn dette, kan endre like mye på alle ingrediensene til de får ønsket energimengde. Har man for eksempel behov for totalt 1 800 eller 2 600 kcal, kan porsjonene henholdsvis reduseres eller økes cirka 20 prosent. De som trener mye eller er fysisk aktive, har noen ganger nytte av litt mer protein, selv om et økt energiinntak gir tilsvarende mer.
Forholdet mellom fett, protein og karbohydrat bør være omtrent konstant uansett hvor mye man spiser. Derfor viser vi hvor mye mat 2 200 kcal tilsier ved å oppgi hvor mye matvarene veier. Vi har fordelt dagens totale energiinntak slik at 25 prosent inntas til henholdsvis frokost og lunsj og 50 prosent til middag, men dette bør hver enkelt justere etter behov.
Et godt råd er å spise når man er sulten og stanse når man er passe mett. Er man ikke sulten til frokost, venter man med dagens første måltid inntil sulten melder seg. Generelt anbefaler vi at dagens siste måltid inntas mellom kl. 18 og 20.[/gdlr_box_icon]
Frokost:
Klippfiskpanne
Ingredienser, 2 porsjoner:
150 g klippfisk
50 g kokosolje
100 g kokosmelk
100 g løk
100 g rød paprika
Kutt utvannet klippfisk i terninger og steik i panne med løkringer, paprikastrimler og
kokosolje og -melk. Steik uten lokk til mesteparten av synlig væske er fordampet.
560 kcal per porsjon.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
25 |
1 |
18 |
Fett |
49 |
2,0 |
78 |
Karbohydrater |
6 |
0,2 |
4 |
Sylte med rødbetesalat
Ingredienser, 2 porsjoner:
80 g sylte
40 g syltede rødbete
35 g majones, helst hjemmelaget
Skjær sylte i strimler, terninger eller skiver og server med rødbetesalat laget av hakkete rødbete blandet i majones.
Totalt 540 kcal.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
20 |
1 |
15 |
Fett |
48 |
2,4 |
81 |
Karbohydrater |
6 |
0,3 |
4 |
Lunsj:
Grov julepølse med gulrotstappe
Ingredienser, 2 porsjoner:
1130 g grov julepølse
100 g gulrot
25 g meierismør eller ribbefett
Skjær pølsa i fire på langs og steik i panne. Skjær gulrota i terninger og kok mør sammen med smøret på svak varme under lokk. Kjøres deretter til stappe med en stavmikser.
Totalt 540 kcal.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
17 |
1 |
13 |
Fett |
47 |
2,7 |
79 |
Karbohydrater |
12 |
0,7 |
8 |
Medisterkarbonade med salat og remulade
Ingredienser, 2 porsjoner:
130 g Gildes medisterdeig
2 salatblader
1 stor ring tomat
35 g remulade – helst hjemmelaget
Vi bruker Gildes medisterdeig fordi den inneholder mer fett enn mange av de andre. Forme en stor karbonade av medisterdeigen og steik den på panne. Server karbonaden mellom to salatblader, og legg tomatskive og remulade på toppen.
Totalt 560 kcal.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
20 |
1 |
15 |
Fett |
51 |
2,5 |
83 |
Karbohydrater |
3 |
0,1 |
2 |
Middag:
Ribbemedaljonger med fløtegratinerte gulrøtter og rødvinssaus
Ingredienser, 4 porsjoner:
800 g ribbe
500 g gulrot
1,75 dl fløte
2 fedd hvitløk
150 g gulost
Salt og pepper
2 dl rødvinsaus
Bein ut en ribbe og skjær den i store strimler på 6-7 cm. Steikes i ovnen på 200 grader. Ved servering skjæres ribbestrimlene i medaljonger eller skiver.
Bruk en ostehøvel eller potetskreller til å lage tynne gulrotskiver. Disse legges i en ildfast form lagvis med fløte og finhakket hvitløk. Steikes midt i ovnen på 200 grader i 30 minutter. Strø deretter over revet ost og steik videre i cirka 20 minutter.
Rødvinssaus – mange porsjoner:
2 stk sjalottløker
2 fedd hvitløk
5 knuste, hele pepperkorn
4-5 dl rødvin
3 dl kjøttkraft
1 ss balsamicoeddik
100 g meierismør
Hakk løk og hvitløk og ha det i en panne med rødvin, kjøttkraft, balsamicoeddik og pepper. La sausen koke inn til omtrent en tredel. Sil fra løk og pepper. Pisk inn smør og smak til med salt. For deg som måtte være redd for alkoholen fra rødvinen, vil den være fordunstet under varmebehandlingen. 1 120 kcal per porsjon.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
44 |
1 |
16 |
Fett |
99 |
2,2 |
80 |
Karbohydrater |
11 |
0,2 |
4 |
Ovnsstekt pinnekjøtt med nepepure og smørstekte kantareller
Ingredienser, 2 porsjoner:
600 g pinnekjøtt, bein ikke medregnet
600 g nepe
150 g kremfløte
400 g kantareller
110 g meierismør
Steik utvannet pinnekjøtt i ovnen på 200 grader.
Skjær nepe i terninger og kok de møre sammen med fløten i egnet kjele med lokk. Kjøres deretter til pure med stavmikser. Smak til med salt og pepper.
Grovhakk kantarellene som steikes i panne med smøret.
Server pinnekjøttet på en seng av pure med kantarellene som tilbehør. 1 090 per porsjon.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
50 |
1 |
18 |
Fett |
94 |
1,9 |
76 |
Karbohydrater |
15 |
0,3 |
6 |