Skip to main content

Feit hverdagsmat med lite karbohydrat 1/2019

[wcm_restrict]

Tekst Kenn Hallstensen . Foto Agurtxane Concellon

Julehøytida er over, og vi er tilbake i hverdagen. For de fleste gjelder dette også for det vi spiser. Denne gangen foreslår vi derfor forholdsvis enkle, raske og velsmakende oppskrifter med lett tilgjengelige råvarer. Siden egg er en utmerket matvare, har vi med to oppskrifter med denne råvaren som hovedingrediens – en frokost og en lunsj. Kylling, roastbiff og mye annet kjøttpålegg kan være gode og lett anvendelige ingredienser, og derfor har vi med to oppskrifter også med disse råvarene.

Vi klarer imidlertid ikke helt å slippe julematen enda. Kanskje er du en av de mange som har pinnekjøtt eller medisterdeig til overs i frysen? Siden pinnekjøtt dessuten er noe man ofte kan få på tilbud i disse dager, har vi med en middagsrett med pinnekjøtt og en med medisterkaker.

Beregning av dagens matinntak

Våre oppskrifter gir et totalt energiinntak per dag på cirka 2 200 kcal, hvorav 100–200 kcal fra karbohydrater (25–50 g). De som trenger mindre eller mer enn dette, kan endre like mye på alle ingrediensene til de får ønsket energimengde. Har man for eksempel behov for totalt 1 800 eller 2 600 kcal, kan porsjonene henholdsvis reduseres eller økes cirka 20 prosent. De som trener mye eller er fysisk aktive, har noen ganger nytte av litt mer protein, selv om et økt energiinntak gir tilsvarende mer.

LES OGSÅ  Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 1 2016

Forholdet mellom fett, protein og karbohydrat bør være omtrent konstant uansett hvor mye man spiser. Derfor viser vi hvor mye mat 2 200 kcal tilsier ved å oppgi hvor mye matvarene veier. Vi har fordelt dagens totale energiinntak slik at 25 prosent inntas til henholdsvis frokost (dagens første måltid) og lunsj og 50 prosent til middag (dagens siste måltid), men dette bør hver enkelt justere etter behov.

Et godt råd er kun å spise når man er sulten og stanse når man er passe mett. Er man ikke sulten til frokost, venter man med dagens første måltid inntil sulten melder seg. Generelt anbefaler vi at dagens første måltid ikke inntas før kl. 10 og det siste måltidet ikke seinere enn kl. 22. Mange voksne klarer seg utmerket med bare to måltider per dag, for eksempel kl. 12 og kl. 20, og da kan man eventuelt øke måltidenes ”energikvote” slik at totalen blir omtrent det samme som ved tre måltider. Alle bør finne sin optimale måltidsrytme.

Tabellene etter hver oppskrift viser måltidenes innhold av protein, fett og karbohydrat i gram, forholdet mellom disse næringsstoffene (vektfordeling) og prosentvis energiinnhold avrundet til hele tall. De angitte mengdene er beregnet på én person om ikke annet er nevnt.

FROKOST

Feit hverdagsmat med lite karbohydrat 1/2019 / 2019 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Eggeomelett med avokado og rømme

Ingredienser, 1 porsjon:

2 egg

20 g meierismør

50 g avokado

25 g rød paprika

35 g rømme, crème fraîche eller majones

Pisk eggene og steik en tynn, rund omelett. Mens denne avkjøles, iblandes hakket avokado og paprika med rømme/majones. Legg blandinga over omeletten, som deretter rulles sammen. 

Næringsstoff Vekt Rel. vekt Energi%
Protein 19 1 13
Fett 51 2,8 84
Karbohydrater 4 0,2 3
LES OGSÅ  Interesse og forkjærlighet for levende mat og drikke

Totalt 550 kcal.

Feit hverdagsmat med lite karbohydrat 1/2019 / 2019 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Roastbiffskive med fyll

Ingredienser, 1 porsjon:

80 g roastbiff

40 g majones, gjerne hjemmelagd

50 g gul paprika

1–2 skiver sylteagurk

Pepper og hvitløkspulver

Legg en skive roastbiff på en tallerken. Hakk paprika og sylteagurk og bland med majones, som på forhånd er krydret med pepper og hvitløk. Legg blandinga oppå roastbiffskiven. 

Totalt 560 kcal.

Næringsstoff Vekt Rel. vekt Energi%
Protein 24 1 17
Fett 49 2,0 79
Karbohydrater 6 0,2 4

LUNSJ

Feit hverdagsmat med lite karbohydrat 1/2019 / 2019 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Eggesalat med avokado 

Ingredienser, 2 porsjoner:

4 egg

100 g avokado – omtrent ¼ avokado

150 g isbergsalat

50 g cherrytomater

60 g oliven

4 ss olivenolje

Rens og skjær avokado i terninger, kutt cherrytomater og oliven i fire deler, riv isbergsalaten og blande alt. Deretter legges båter av kokte egg over. Bruk olivenolje som dressing.

Totalt 540 kcal per porsjon.

Næringsstoff Vekt Rel. vekt Energi%
Protein 19 1 14
Fett 50 2,7 84
Karbohydrater 3 0,2 2

Feit hverdagsmat med lite karbohydrat 1/2019 / 2019 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Kylling i rømme med bacon 

Ingredienser, 2 porsjoner: 

150 g kyllingkjøtt

200 g rømme eller crème fraîche

40 g bacon

100 g purreløk

50 g rødløk

Kutt opp grillet kyllingkjøtt, bland inn rømme og halve ringer av purreløk og rødløk. Serveres i forholdsvis små boller med bacon på toppen. 

Totalt 570 kcal per porsjon.

Næringsstoff Vekt Rel. vekt Energi%
Protein 20 1 14
Fett 52 2,6 83
Karbohydrater 5 0,2 3

MIDDAG

Feit hverdagsmat med lite karbohydrat 1/2019 / 2019 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Medisterkaker med blomkålpuré og brun saus

Ingredienser, 2 porsjoner:

500 g medisterdeig

1–2 ss potetmel

1 ts salt

¼ ts pepper

¼ ts muskat

¼ ts ingefær

2 dl kremfløte

100 g meierismør

300 g blomkål

150 g gulrøtter

2 dl brun saus

Kna potetmel, krydder og fløte inn i medisterdeigen. Form deretter medisterkaker, som steikes i halvparten av smøret. Kutt blomkålen i mindre biter og damp i panne med lokk med gulrotstrimler i minimalt med vann, resten av smøret og steikesjyen fra medisterkakene. Når grønnsakene er møre, tas gulrotstrimlene ut, mens blomkålen kjøres til puré med en stavmikser. Dander kjøttkaker, blomkålpuré og gulrotstrimler på en tallerken. Hell brun saus over. 1 120 kcal per porsjon.

LES OGSÅ  Reinsdyrpølse med avokadokrem 
Næringsstoff Vekt Rel. vekt Energi%
Protein 40 1 14
Fett 95 2,6 77
Karbohydrater 26 0,6 9

Brun saus med maisennamel:

60 g meierismør

2 ss maisennamel

5 dl kjøttkraft eller buljong

Smelt smøret i en liten kasserolle og la det bruse ferdig. Bland deretter i melet og steik det under kontinuerlig røring på middels varme til en sjokoladebrun farge. Ta deretter panna av platen. Tilsett halvparten av krafta under røring og vent til sausen er jevn og fin før du tilsetter resten av krafta. Når den på nytt er jevn og fin, kokes den på svak varme i 10–15 minutter.

Næringsstoff Vekt Rel. vekt Energi%
Protein 5 1 8
Fett 21 4,3 82
Karbohydrater 5 1,1 9
Feit hverdagsmat med lite karbohydrat 1/2019 / 2019 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Lapskaus med pinnekjøtt 

Ingredienser, 4 porsjoner: 

400 g pinnekjøtt – ikke regn med beina

200 g Julemør eller Nordfjordmør fra Nordfjord Kjøtt

800 g lapskausblanding

5 dl kraft fra pinnekjøttdamping

90 g smult eller annen fettkilde

3 liter vann

Pepper

Kutt det allerede oppdelte pinnekjøtt i 3–4 biter med en kjøttsag eller øks og ha det oppi en kjele med vann. Kok delvis under lokk i 2–3 timer til kjøttet slipper beina. Ta da bort beina og tilsett pølse i terninger med lapskausblandinga, pinnekjøttkraft og smult. Kok til grønnsakene er møre og smak til med pepper. 

Totalt 1 110 kcal per porsjon.

Næringsstoff Vekt Rel. vekt Energi%
Protein 47 1 17
Fett 92 2,0 75
Karbohydrater 23 0,5 8

/wcm_restrict]

Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner