Støtt Helsemagasinet med en donasjon

Helsemagasinet utgis av Stiftelsen vitenskap og fornuft. Du kan bidra til at flere får tilgang til faglig baserte kunnskaper om hvordan du kan bedre din egen helse og folkehelsa generelt, og samfunnet bedre kan ivareta enkeltindividers behov for velferd, frihet, sikkerhet og identitet.
Stiftelsen trenger økonomisk støtte for på en best mulig måte kunne utføre slike oppgaver. Vi er takknemlige for ethvert bidrag eller donasjon uansett størrelse.

Stiftelsen vitenskap og fornuft
Bjerkelundsveien 8 B
1358 Jar

kr.
Personlig informasjon

Kredittkortinformasjon
Dette er en sikker SSL-kryptert betaling.

Totalt bidrag: kr. 20 One Time

Forside > Arkiv > 2015 > Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 2 2015

Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 2 2015

Denne gangen har vi ikke noe spesielt tema, men presenterer egne favoritter. Vi er opptatt av at oppskriftene skal være lette og forholdsvis raske å lage, men det viktigste er selvsagt smaken. Mat skal smake godt, og derfor er det viktig at hver og en finner sine egne favoritter. Er det matvarer man ikke liker så godt, er det bare å skifte dem ut med andre med liknende næringsinnhold. Middagsoppskriftene passer like godt til hverdag som til fest.

Tekst Kenn Hallstensen     Foto Agurtxane Concellon


Beregning av adgens matinntak

Våre oppskrifter gir et totalt energiinntak per dag på ca. 2 200 kcal, hvorav 100–200 kcal fra karbohydrater (25–50 g). De som trenger mindre eller mer enn dette, kan endre like mye på alle ingrediensene til de får ønsket energimengde. Har man for eksempel behov for totalt 1 800 eller 2 600 kcal, kan porsjonene henholdsvis reduseres eller økes ca. 20 prosent. De som trener mye eller er fysisk aktive, har noen ganger nytte av litt mer protein, selv om et økt energi-inntak gir tilsvarende mer.

Forholdet mellom fett, protein og karbohydrat bør være omtrent konstant uansett hvor mye man spiser. Derfor viser vi hvor mye mat 2 200 kcal tilsier ved å oppgi hvor mye matvarene veier. Vi har fordelt dagens totale energiinntak slik at 25 prosent inntas til henholdsvis frokost og lunsj og 50 prosent til middag, men dette bør hver enkelt justere etter behov.

Et godt råd er å spise når man er sulten og stanse når man er passe mett. Er man ikke sulten til frokost, venter man med dagens første måltid inntil sulten melder seg. Generelt anbefaler vi at dagens siste måltid inntas mellom kl. 18 og 20.

Annonse:

Tabellene etter hver oppskrift viser måltidenes innhold av protein, fett og karbohydrat i gram, forholdet mellom disse næringsstoffene (vektfordeling) og prosentvis energiinnhold avrundet til hele tall. De angitte mengdene er beregnet på én person om ikke annet er nevnt.

Mange som ikke tåler melkeprodukter, tåler likevel meierismør. De som er svært følsomme for melkeprotein, kan forsøke klarnet smør eller ghee, eventuelt smult, gåse- eller kokosfett/-melk, palmekjerne- eller olivenolje, majones (lagd med rapsolje), pesto, etc.

Frokost:

15.02.05-REKER1Reketallerken med sesamfrø

Ingredienser:

100 g reker
100 g romanosalat
50 g gul paprika
30 g majones, hjemmelagd
25 g sesamfrø
Saften av ¼ sitron

Ha grovhakket salat og paprikastrimler i en bolle. Legg majones i en kladd oppå grønnsakene og dander deretter rekene over. Strø tørristede sesamfrø over retten før den dynkes i sitronsafta. Totalt 550 kcal.

Næringsstoff

Vekt

Rel. vekt

Energi%

Protein

23

1

17

Fett

47

2,0

77

Karbohydrater

8

0,3

6

15.02.05-MAKRELLVarmrøkt makrell med nøttesalat

Ingredienser:

100 g varmrøkt makrell
25 g hasselnøtter
50 g rød paprika
40 g aioli, hjemmelagd

Småhakk tørristede hasselnøtter og paprika og blande med aioli. Server nøttesalaten med varmrøkt makrell. Totalt 560 kcal.

Næringsstoff

Vekt

Rel. vekt

Energi%

Protein

22

1

16

Fett

50

2,2

81

Karbohydrater

4

0,2

3

Lunsj:

15.02.05-LAMMEGRYTELammegryte med søtpotet og oliven

Ingredienser, 4 porsjoner:

400 g fårekjøtt i strimler
50 g smør eller smult
300 g søtpotet i små terninger
200 g svarte oliven i små biter
2–3 fedd hvitløk, finhakket
1 stk. kjøttbuljongterning
5 dl vann
2 tomater

Fres søtpotet, oliven og hvitløk sammen med litt av smøret i ei gryte. Ha i hakkete tomater og utblandet buljong. Buljong kan erstattes med hjemmelagd kjøttkraft – kan oppbevares i fryseren. Kok i cirka 15 minutter til søtpotetene er møre. Steik biffstrimlene i resten av smøret og bland sammen med resten av ingrediensene. Smak til med salt og pepper. 560 kcal per porsjon.

Næringsstoff

Vekt

Rel. vekt

Energi%

Protein

20

1

15

Fett

47

2,3

76

Karbohydrater

13

0,6

9

15.02.05-KYLLING-SALATEgg- og kyllingsalat

Ingredienser, 4 porsjoner:

250 g kyllingkjøtt
4 kokte egg
100 g fetaost
200 g ruccolasalat
200 g romanosalat
8 cherrytomater
8 ss olivenolje
4 ss balsamicoeddik
Pepper og salt

Grovhakk grønnsakene, egg, kylling og fetaost og ha i en bolle. Bland inn halve cherrytomater og bruk olivenolje og eddik som dressing. Smak til med salt og pepper. 570 kcal per porsjon.

Næringsstoff

Vekt

Rel. vekt

Energi%

Protein

24

1

17

Fett

50

2,0

79

Karbohydrater

5

0,2

4

Middag:

15.02.05-STEINBITOvnsstekt steinbitfilet med sellerirotpuré

Ingredienser, 2 porsjoner:

400 g steinbitfilet
1 ss koriander, småhakket
1 ss dill, småhakket
½ rød chili, småhakket
Pepper
100 g sideflesk eller bacon, terninger
100 g rød paprika, strimler
160 g meierismør
2 ss ferskpresset sitronsaft
300 g gulrot

Steik først terninger av sideflesk/bacon sammen med cirka 25 gram av smøret. Skjær til to steinbitfileter à 200 gram, og pakk disse hver for seg inn i aluminiumsfolie sammen med koriander, dill, chili, paprikastrimler og stekt sideflesk/bacon. Fordel litt av steikefettet i hver av pakkene, som steikes i ovn på 200 grader i 15-20 minutter. Resten av steikefettet brukes i gulrotpureen.

Kok gulrotterninger møre på svak varme sammen med resten av smøret i ei panne med lokk. Tilsett restene av steikefettet fra tidligere og kjør til puré med en stavmikser. Cirka 1 100 kcal per porsjon.

Næringsstoff

Vekt

Rel. vekt

Energi%

Protein

49

1

18

Fett

94

1,9

76

Karbohydrater

17

0,3

6

15.02.05-LAMMECARRELammecarré med blomkålpuré

Ingredienser, 4 porsjoner:

1 kg lammerygg med lange bein
Salt og pepper
200 g gulrøtter
3 sjalottløk
200 g hermetiske tomater
2 dl hvitvin
3 dl vann
5 ss olivenolje
2 ss fersk rosmarin, finhakket
½–1 rød chili
600 g blomkål
150 g meierismør
5–6 hvitløksfedd

Lammeryggen gnis inn med uraffinert salt og pepper og brunes godt i steikepanne, før den has over i en romslig ildfast form sammen med gulrot og sjalottløk i grove biter, tomater (mos med gaffel), rosmarin, chili, vin, vann og olivenolje. Kok i ovn på 120 grader i 3–4 timer. Skjær lammeryggen i biter og servere på en seng av grønnsaker og blomkålpuré – se under. Cirka 1 110 kcal per porsjon.

Blomkålpuré: Grovhakk blomkålen og kok den mør på svak varme i panne med lokk sammen med 200 g smør og skrelte hvitløksfedd. Bruk deretter en stavmikser til å lage puré.

Næringsstoff

Vekt

Rel. vekt

Energi%

Protein

48

1

18

Fett

91

1,9

76

Karbohydrater

17

0,3

6

You may also like
Muggsoppgifter i innemiljøet
Myseprotein
Bikarbonat
Kollagen

Legg igjen et svar

Bitnami