Skip to main content

Feit hverdagsmat med lite karbohydrat. Nr. 3/2018

Tekst kenn kallstensen     Foto agurtxane concellon

Påska er over for i år, men lammekjøtt er likevel i fokus. Lammekjøtt kommer gjerne fra dyr som har gått ute og beitet naturlig føde store deler av året. Selv om mange av bøndenes sauer har vært fora inne gjennom vinteren, er gjerne mye av kjøttet som er til salgs, fra i fjor høst. Kanskje har du også liggende lammekjøtt i fryseren?

Alle oppskriftene har lammekjøtt som hovedingrediens. En fordel med lammekjøtt er at det kan kombineres med mange ulike typer tilbehør og smaksvarianter. Kjøttdeig er for eksempel ikke den mest vanlige måten å bruke lam på, men det passer perfekt både som løvbiff, kjøttskav og kjøttboller. Fårikål får vi vente med til høsten, men det finnes andre minst like gode lammegryter. Vi presenterer her en franskinspirert.

Beregning av dagens matinntak

Våre oppskrifter gir et totalt energiinntak per dag på cirka 2 200 kcal, hvorav 100–200 kcal fra karbohydrater (25–50 g). De som trenger mindre eller mer enn dette, kan endre like mye på alle ingrediensene til de får ønsket energimengde. Har man for eksempel behov for totalt 1 800 eller 2 600 kcal, kan porsjonene henholdsvis reduseres eller økes cirka 20 prosent. De som trener mye eller er fysisk aktive, har noen ganger nytte av litt mer protein, selv om et økt energiinntak gir tilsvarende mer.

Forholdet mellom fett, protein og karbohydrat bør være omtrent konstant uansett hvor mye man spiser. Derfor viser vi hvor mye mat 2 200 kcal tilsier ved å oppgi hvor mye matvarene veier. Vi har fordelt dagens totale energiinntak slik at 25 prosent inntas til henholdsvis frokost (dagens første måltid) og lunsj og 50 prosent til middag (dagens siste måltid), men dette bør hver enkelt justere etter behov.

LES OGSÅ  Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 8

Et godt råd er kun å spise når man er sulten og stanse når man er passe mett. Er man ikke sulten til frokost, venter man med dagens første måltid inntil sulten melder seg. Generelt anbefaler vi at dagens første måltid ikke inntas før kl. 10 og det siste måltidet ikke seinere enn kl. 22. Mange voksne klarer seg utmerket med bare to måltider per dag, for eksempel kl. 12 og kl. 20, og da kan man eventuelt øke måltidenes ”energikvote” slik at totalen blir omtrent det samme som ved tre måltider. Alle bør finne sin optimale måltidsrytme.

Tabellene etter hver oppskrift viser måltidenes innhold av protein, fett og karbohydrat i gram, forholdet mellom disse næringsstoffene (vektfordeling) og prosentvis energiinnhold avrundet til hele tall. De angitte mengdene er beregnet på én person om ikke annet er nevnt.

 
FROKOST
Feit hverdagsmat med lite karbohydrat. Nr. 3/2018 / 2018 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Fylt løvbiff av lam

Ingredienser, 4 porsjoner:

400 g lammekjøttdeig

150 g løk

1 egg

Salt og pepper

40 g smult eller meierismør

150 g ruccolasalat

100 rød paprika

140 g avokado

100 g rømme eller crème fraîche

Blande kjøttdeig, egg, småhakket løk, salt og pepper. Form fire tynne karbonader – bruk gjerne en stor steikespade til å løfte dem over i steikepanna og steik i smult. Knus avokadokjøttet med en morter eller en stavmikser og bland med rømme/crème fraîche. Bland deretter inn revet salat og paprikaterninger i rømmeblandinga. Legg rømmeblandinga på ene halvdelen av løvbiffene og brett den andre delen over.

570 kcal per porsjon.

 
Feit hverdagsmat med lite karbohydrat. Nr. 3/2018 / 2018 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Omelett med marinerte lammestrimler

Ingredienser, 2 porsjoner:

4 egg

60 g lammekjøtt i strimler

100 g rød paprika

1 fedd hvitløk

2-4 dråper tabascosaus

¼ ts pepper

0,7 dl olivenolje

Legg kjøttet i en marinade av olivenolje, småhakket hvitløk, tabascosaus og pepper og la stå minst 30 minutter – gjerne natta over i kjøleskap. Tøm hele innholdet over i ei panne og steik ferdig kjøttet. Deretter helles piskede egg og paprikaterninger over.

LES OGSÅ  Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 3 2019

550 kcal per porsjon.

Feit hverdagsmat med lite karbohydrat. Nr. 3/2018 / 2018 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Lammeskav med remulade og bønnespirer

Ingredienser, 4 porsjoner:

400 g lammeskav

50 g meierismør eller smult

100 g løk

100 g gul paprika

2 fedd hvitløk

150 g remulade, gjerne hjemmelagd

200 g bønnespirer

Steik kjøttet i panne. Vend deretter inn løkringer, strimler av paprika og småhakket hvitløk, og steik på svak varme til grønnsakene er møre. Serveres ved siden av bønnespirer på toppen av remulade.

550 kcal per porsjon.

 
Feit hverdagsmat med lite karbohydrat. Nr. 3/2018 / 2018 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Lammekjøttboller med tomatsaus og pesto

Ingredienser, 4 porsjoner:

400 g lammekjøttdeig

1 egg

Salt og pepper, ½ dl olivenolje

1 fedd hvitløk

100 g løk

¼ ts tørket oregano

300 g hakkede hermetiske tomater

100 g grønn paprika

1 dl kjøttkraft eller utblandet buljong

80 g pesto

Blande kjøttdeigen med egg, småhakket hvitløk og løk, oreganokrydder, salt og pepper. Steik forholdsvis små kjøttboller i olivenolje. Etter alle kjøttbollene er ferdigstekt, blandes de sammen med hakkede hermetiske tomater, kjøttkraft/buljong og stimler av paprika. La det småkoke i 10–15 minutter. Server i dype tallerkener med pesto som ekstra spiss på måltidet. 540 kcal per porsjon.

Pesto – mange porsjoner:

100 g frisk basilikum, 30 g pinjekjerner

1 fedd hvitløk, 1 dl olivenolje

50 g revet parmesan, salt og pepper

Bland sammen basilikum, presset hvitløk og pinjekjerner i en blender, morter eller bruk en stavmikser. Rør inn parmesan og smak til med (uraffinert) salt og pepper.

 
Feit hverdagsmat med lite karbohydrat. Nr. 3/2018 / 2018 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Lammemedaljonger med smørstekte grønnsaksterninger

Ingredienser, 2 porsjoner:

400 g lammefilet

75 g meierismør

200 g gulrøtter

200 g sellerirot

100 g rødløk

100 g purreløk

½ dl bearnaisesaus

Skjær gjerne en filet fra et lår og krydre den med pepper, hvitløk og salt. Brun den først på alle sider på høy varme i panne, før den ferdigsteikes i ovnen på forholdsvis svak varme.

Skjær alle grønnsakene i terninger og surr dem sammen med smøret til en gyllen farge.

Server lammemedaljonger på en seng av smør og grønnsaksterninger sammen med bearnaisesaus.

1 070 kcal per porsjon.

Bearnaisesaus GHR – flere porsjoner:

1,5 dl hvitvin

30 g hvitvinseddik

15 stk pepperkorn

1 stor sjalottløk

1 stk laurbærblad

4 eggeplommer

200 g meierismør

Denne sausen er inspirert av Guro Helgesdotter Rognså, som har doktorgrad i molekylær gastronomi.

Kok hvitvin, hvitvinseddik, pepperkorn, grovhakket sjalottløk og laurbærblad i en liten panne til mengden er redusert til 3–4 ss. Sil fra alle ingrediensene i væska.

Skill eggeplommene fra hvitene og ha dem i en stålbolle. Tilsett hvitvinsreduksjonen og pisk godt med en ballongvisp med mange tråder. Plasser deretter stålbollen over en kjele med varmt vann og pass på at vannet ikke er i kontakt med bollene. Pisk kraftig til blandinga stivner og ta den bort fra vannbadet. Pass på at den ikke koagulerer – den skal ha en konsistens lik majones.

Start med å piske inn smeltet smør – mellom 50 og 70 grader – litt og litt om gangen. Det er spesielt viktig å være forsiktig i starten.

Smak til med frisk, hakket estragon, salt, pepper og sitronsaft.

 
Feit hverdagsmat med lite karbohydrat. Nr. 3/2018 / 2018 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

LES OGSÅ  Melkefrie lavkarbooppskrifter

Franskinspirert lammegryte med blomkålpuré

900 g fårikålkjøtt – ikke medregnet bein

220 g meierismør eller smult

12 sjalottløker

2 fedd hvitløk

¼ l rødvin

2 dl tomatpure

150 g gulrot

1 ts tørket rosmarin

2 laurbærblad

3 dl vann

Salt og pepper

500 g blomkål

100 g meierismør

Steik kjøttet på alle sider i halvparten smøret/smultet. Legg det over i en annen gryte, mens sjalottløker skåret i fire freses raskt i steikesjyen i ”kjøttpanna”. Ha vin, tomatpuré, gulrotterninger, finhakket hvitløk, krydder, sjalottløk og steikesjy over i samme gryte som kjøttet. Tilsett vannet og kok på forholdsvis svak varme under lokk til kjøttet er helt mørt. Smak til med salt og pepper.

Kutt blomkål i mindre biter og kok den mør under lok på svak varme sammen med siste halvpart av smøret. Kjøres deretter til puré med stavmikser. Serveres som tilbehør til lammegryta.

1 090 kcal per porsjon.


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner