Skip to main content

Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 3 2021

Frokost og lunsj er ikke dagens viktigste måltider, men det er viktig at de smaker godt og gjerne er litt ”spennende”. Frokostene denne gang består av en meksikanskinspirert pannekake-/omelettrett og tradisjonell mørpølse med sellerirotpuré.

Tekst Kenn Hallstensen     Foto Agurtxane Concellon

  OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

De to lunsjrettene består av en pizzavariant uten mel av verken hvete eller andre kornsorter. Ost utgjør både bunn og en del av fyllet sammen med pepperoni og paprika. Den siste lunsjretten – kyllingvinger med béarnaisesaus – kan også brukes til middag om matmengden økes. Béarnaisesausen kan for øvrig brukes sammen med mange andre retter.

Påska er over, men det betyr ikke at vi ikke lenger kan spise ”påskemat”. Lammelår med tilbehør utgjør en av middagsrettene. Den andre middagen består av en torskegryte med kokoskrem og rotgrønnsaker.


Frokost:


 class=

Meksikansk eggepannekake

Ingredienser:

  • 2 egg
  • 25 g bacon
  • 20 g meierismør
  • 20 g revet ost
  • 1 ss crème fraîche
  • 1 ss salsa

Steik først små baconterninger i smøret før piskede egg helles over. Strø deretter over revet ost før eggene stivner. Når eggepannekaka er ferdig, smøres den med crème fraîche og salsa. Serveres rullet sammen eller brettet. Totalt 560 kcal.

NæringsstoffVektRel. vektEnergi%
Protein25118
Fett502,080
Karbohydrater30,12
 class=

Mørpølse med sellerirotpuré

Ingredienser, to porsjoner: 

  • 150 g mørpølse
  • 200 g sellerirot
  • 50 g meierismør
  • Salt og pepper

Skjær mørpølse i tynne skiver og steik i en mindre kasserolle sammen med smøret. Når pølsebitene er ferdig stekt, tas de ut av kasserollen mens steikesjyen blir igjen. 

LES OGSÅ  Rødgrønn salat salat – gluten- og melkefri

Skjær sellerirota i terninger, putt dem i kasserollen med steikesjyen og minimalt med vann. Kok grønnsaken mør på svak varme under lokk og kjør den deretter til puré med stavmikser. Smak til med salt og pepper. 550 kcal per porsjon.

NæringsstoffVektRel. vektEnergi%
Protein20114
Fett512,683
Karbohydrater40,23

Lunsj:

 class=

Ostepizza med pepperoni  

Ingredienser:

  • 260 g gulost, revet
  • 80 g pepperoniringer
  • 150 grønn paprika
  • 100 g crème fraîche
  • 80 g aioli

Legg bakepapir i en forholdsvis liten, rund eller firkantet, ildfast form. Legg deretter den revne osten i bunnen – den skal ha en tykkelse på 1,5–2 cm slik at den smelter ned til cirka en cm i ovnen. Strø på firkantkuttet paprika og pepperoni i tynne ringer. Steik i ovn til osten har smeltet, ta ut og la stå til den kjølner og «fester» seg litt. Serveres med crème fraîche og aioli. 550 kcal per porsjon.

NæringsstoffVektRel. vektEnergi%
Protein24118
Fett492,181
Karbohydrater20,11
 class=

Kyllingvinger med bearnaisesaus 

Ingredienser, to porsjoner:

  • 300 g kyllingvinger (cirka 35 prosent består av bein)
  • Salt og pepper
  • 2 dl béarnaisesaus (se oppskrift under)

Krydre kyllingvingene med salt og pepper og steik i ovn på bakepapir. Om du vil ha mer smak, kan du marinere kyllingvingene natten over i olje og utvalgte krydder. Under steiking kan du i så fall pensle kyllingvingene med marinaden med jevne mellomrom.

Serveres på et fat sammen med en liten bolle béarnaisesaus. Ta kyllingvingene i handa, dypp dem i sausen og spis. 550 kcal per porsjon.


NæringsstoffVektRel. vektEnergi%
Protein22116
Fett502,383
Karbohydrater20,11

Béarnaisesaus:

  • 300 g meierismør
  • 1 dl hvitvin
  • 0,5 dl hvitvinseddik
  • 1 finhakket sjalottløk
  • ½ ts grovmalt pepper
  • 3 ss vann
  • 2 ss frisk estragon, hakket
  • 3 eggeplommer
  • ½ ts salt
  • ¼ ts svart pepper
  • 1 ss sitronsaft
LES OGSÅ  Vaniljeekstrakt

Denne sausen vi har hentet inspirasjon til fra Matprat.no.

Smelt smøret i en gryte over svak varmen. Du kan velge om du kun vil bruke det klarnete smøret, eller bruke alt. Hold smøret temperert.

Ha hvitvin, eddik, finhakket sjalottløk, grovmalt pepper, vann og halve mengde estragon i en liten kasserolle, og kok det inn til halv mengde. Sil væsken deretter over i en glassbolle.

Sett bollen over en kasserolle med kokende vann. Bollen må ikke ha kontakt med vannet. Ha i eggeplommene og pisk kraftig til blandingen tykner – omtrent som majones. Ta da bollen ut av vannet, og spe forsiktig med smør under stadig pisking. Start med noen dråper og øk mengden etter hvert. Skal bli en tykk og fløyelsmyk saus. Smak til med salt, pepper og eventuelt litt sitron. Vend inn resten av den hakkede estragonen. 

NæringsstoffVekt (100 gram)ForholdstallEnergiprosent
Protein313
Fett4216,195
Karbohydrater20,72

Middag:

 class=

Lammelår med fløtegratinerte gulrøtter 

Ingredienser, fire porsjoner:

  • 800 g lamme- eller fårekjøtt – helsteikt lår
  • Hvitløk, rosmarin og smør
  • Salt og pepper
  • 1 l vann
  • 700 g gulrøtter
  • 3 dl kremfløte
  • 75 g gulost
  • 3 ½ dl løksaus (se oppskrift under)

Sag vekk leggbeinet og skjær av isbeinet fremst på låret. Dette gjør det lettere både å komme til kjøttet og plassere det i ovnen.

Gni låret grundig inn med salt og pepper. Lag deretter en hel del kutt i de tjukkeste delene av låret. I kuttene puttes først inn halve hvitløksfedd og grovhakket rosmarin, og deretter tettest hullene med smør. Bruk hardt smør fra kjøleskapet og skjær i strimler.

Legg låret i en langpanne med vannet og langtidssteik i ovn på 90–100 grader til kjernetemperaturen er omtrent 70 grader – tar 4–7 timer avhengig av størrelsen. Ta det deretter ut av ovnen, dekk med aluminiumsfolie og la stå i 15–20 minutter før det skjæres i.

LES OGSÅ  Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 7

Lag fløtegratinerte gulrøtter ved å skjære gulrøttene i tynne ringer. Legg gulrotringene i en smørsmurt, ildfast form. Hell over fløten og steik/kok i ovn på 200 grader til grønnsaken er mør – 10 – 15 minutter. Ta ut, salte, pepre og ha over revet ost før du setter tilbake i ovnen til osten er smeltet og gyllen. 1 120 kcal per porsjon.

NæringsstoffVektRel. vektEnergi%
Protein95117
Fett482,077
Karbohydrater160,36

Løksaus – mange porsjoner:

  • 200 g løk
  • 1,5 dl rødvin
  • 0,5 dl eddik
  • 300 g meierismør
  • Pepper

Hakk løken godt, og kok i en gryte med vin og eddik. Kok til det bare er 1–2 ss væske igjen i gryta. Deretter skal smøret i, men vær forsiktig med varmen. Smøret skal bare smeltes og må ikke koke – da vil sausen skille seg. Smak til med pepper.

NæringsstoffVekt (100 gram)ForholdstallEnergiprosent
Protein111
Fett4957,997
Karbohydrater32,92
 class=

Torskegryte med kokoskrem og rotgrønnsaker 

Ingredienser, fire porsjoner:

  • 800 g torskefilet
  • 1–2 ts salt
  • 200 g bacon
  • 2 dl kokosolje
  • 100 g purreløk
  • 100 g gul paprika
  • 3 ss rød karripasta
  • 3 dl kokosmelk
  • ½ lime – saft og skall
  • ½ finhakket rød chili
  • 3–4 ss finhakket koriander
  • 300 g blomkål
  • 300 g gulrot

Skjær torskefileten i terninger på cirka to ganger to cm. Krydre dem med salt og la stå i minst 10–15 minutter.

Grovkutt blomkål og gulrot, og kok de på svak varme i panne med lokk. Bruk minimalt med vann. Når grønnsakene er møre, kjøres de til fin puré med en stavmikser.

Skjær baconet i mindre terninger og steik det i oljen i en kasserolle som rommer 3–4 liter. Når baconet er omtrent ferdig steikt, has grovhakket purreløk og paprika oppi kasserollen. Fres grønnsakene til det er blankt. Tilsett karripasta og fres videre i noen minutter. Rør godt så det ikke svir seg. Tilsett kokosmelk og kok opp under omrøring. Senk varmen og rør inn blomkål- og gulrotpuréen. La det småkoke i 10–15 minutter før fiskestykkene tilsettes sammen med skall og saft av limen. La det trekke til fisken er ferdig kokt – cirka fem minutter. Smak til med salt og pepper. Dryss over koriander og rød chili før servering. 1 100 kcal per porsjon.

NæringsstoffVektRel. vektEnergi%
Protein49118
Fett931,976
Karbohydrater150,36

Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…?