Skip to main content

Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 4 2013

Grilltida nærmer seg raskt, og mange har allerede hatt årets første grillmåltid. Grillmat er glimrende mat for oss som er glad i et animalskdominert steinalderkosthold, og dessuten er det lett å tilberede. Denne gangen velger vi å vie de fleste av oppskriftene til typisk grillmat på utegrillen, som også kan lages i ovnen på kjøkkenet.

Tabellene etter hver oppskrift viser måltidenes innhold av protein, fett og karbohydrat i gram, forholdet mellom disse næringsstoffene (vektfordeling) og prosentvis energiinnhold avrundet til hele tall. De angitte mengdene er beregnet på én person om ikke annet er nevnt.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Beregning av dagens matinntak»]Våre oppskrifter gir et totalt energiinntak per dag på ca. 2 200 kcal, hvorav 100-200 kcal fra karbohydrater (25-50 g). De som trenger mindre eller mer enn dette, kan endre like mye på alle ingrediensene til de får ønsket energimengde. Har man for eksempel behov for totalt 1 800 eller 2 600 kcal, kan porsjonene reduseres eller økes ca. 20 prosent. De som trener mye eller er fysisk aktive på jobben, har noen ganger nytte av litt mer protein, selv om et økt energiinntak gir tilsvarende mer.

LES OGSÅ  Kotelett – på ei seng av salat

Forholdet mellom fett, protein og karbohydrat bør være omtrent konstant uansett hvor mye man spiser. Derfor viser vi hvor mye mat 2 200 kcal tilsier ved å oppgi hvor mye matvarene veier. Vi har fordelt dagens totale energiinntak slik at 25 prosent inntas til henholdsvis frokost og lunsj og 50 prosent til middag, men dette bør hver enkelt justere etter behov.

Et godt råd er å spise når man er sulten og stanse når man er passe mett. Er man ikke sulten til frokost, venter man med dagens første måltid inntil sulten melder seg. Generelt anbefaler vi at dagens siste måltid inntas mellom kl. 18 og 20.

Mange som ikke tåler melkeprodukter, tåler likevel meierismør. De som er svært følsomme for melkeprotein, kan forsøke klarnet smør eller ghee, eventuelt smult, gåse- eller kokosmelk, palme(kjerne)- eller olivenolje, majones (lagd med rapsolje), pesto, etc.[/gdlr_box_icon]

Sterke kyllingvinger

Ingredienser:

250 g kyllingvinger (cirka 130 g ren vare)

15 g jalapeños

3-4 dråper tabasco

3 ss olivenolje

Har du ferdig grillete kyllingvinger, er det raskt å varme dem opp på utegrillen eller i ovnen. Jalapeños småhakkes og puttes i en liten skål med olje og tabascosaus. Dypp kyllingvingene i oljeblandinga mens du spiser. Gir 560 kcal.

Næringsstoff

Vekt

Rel. vekt

Energi%

Protein

25

1

18

Fett

51

2,0

81

Karbohydrater

1

0,0

1

Ostesmørbrød

Ingredienser:

100 g gulost

20 g spekeskinke/fenalår

25 g rød paprika

20 g meierismør

Skjær gulosten i to litt tjukke skiver. Ha på smøret og legg skinke/fenalår og paprikaringer mellom osteskivene, som deretter legges på et steikepapir. Steikes i bakerovnen til osten begynner å smelte og renne utover. Dette er en rett som enkelt kan legges i aluminiumsfolie og tilberedes på utegrillen. Gir 550 kcal.

LES OGSÅ  Kjempeenkel eplekake

Næringsstoff

Vekt

Rel. vekt

Energi%

Protein

34

1

25

Fett

45

1,3

74

Karbohydrater

2

0,0

1

Kjøttboller med grønnsakspuré

Ingredienser:

100 g kjøttdeig

75 g brokkoli

75 g blomkål

1 egg

45 g smør eller 35 g smult/olje

Kjøttdeig kan brukes til så mangt. Mange er glad i kjøttboller, men i ferdigvarer finnes det ofte mange tilsetningsstoffer. Bruk heller vanlig kjøttdeig som tilsettes et rått egg (bruk ett egg per 400-500 gram kjøttdeig). Form dem til små, runde baller og steik. Husk at de raskt blir ferdigstekt. og la dem derfor være i stadig bevegelse. Kjøttboller kan også steikes og fryses til seinere bruk. Da kan man for eksempel varme dem opp igjen på grillen utendørs.

Brokkoli og blomkål kokes møre i ovnen eller i aluminiumsfolie på grillen. Dette gjøres fordi vi ikke ønsker å miste krafta fra grønnsakene. Kjør deretter blomkål, brokkoli og fett til puré med en stavmikser. Gir 570 kcal.

Næringsstoff

Vekt

Rel. vekt

Energi%

Protein

22

1

16

Fett

51

2,3

80

Karbohydrater

6

0,3

4

Kjøttpølser

Ingredienser:

100 g kjøttdeig

75 g gul paprika

75 g løk

45 g smør eller 35 olje/smult

Denne retten krever litt mer tilberedning, men lager man mange pølser når man først holder på, sparer man tid ved seinere anledning. Bruk gjerne vanlig kjøttdeig som puttes i tarmer man får kjøpt i ferskvaredisken eller hos slakteren. Krydre med salt og pepper. Prøv gjerne å lage pølsene i faste størrelser, for eksempel av 100 gram. De fryses i passe beholdere og kan brukes utover grillsesongen.

Kutt paprika og løk i mindre terninger og bland i smeltet smør. Server med hjemmelagd, nygrillet pølse. Gir 550 kcal.

Næringsstoff

Vekt

Rel. vekt

Energi%

Protein

20

1

14

Fett

48

2,5

80

Karbohydrater

9

0,4

6

LES OGSÅ  ”Lune” sjokolademuffins

Grillbein med hjemmelagd majonessalat

Ingredienser:

250 g grillribbe

50 g majones av smult

100 g gulrøtter

100 g poteter

Majonesen lages ved først å smelte smult. Pisk 1-2 egg med en ¼-½ ts salt og noen dråper ferskpresset sitron. Bland deretter i smult litt om gangen for å unngå at majonesen skiller seg. Smultet må ikke være varmere enn 50-60 grader. Rensk, småhakk og kok/steik gulrøtter/poteter innbakt i aluminiumsfolie slik at minst mulig væske går tapt. Når grønnsakene er møre, blandes de sammen med majones, som serveres til nystekte grillbein. Gir 1 100 kcal.

Næringsstoff

Vekt

Rel. vekt

Energi%

Protein

46

1

17

Fett

91

2,0

75

Karbohydrater

24

0,5

8

 

Torskefileter i aluminiumsfolie

Ingredienser:

200 g torskefileter

110 g majones av olivenolje

10 g tomatpuré

25 g reker

100 g stekte poteter

Torsk kan smake litt ”tamt”, og derfor kan det være lurt å tilsette noe som smaker mer. Majones av olivenolje gir en forholdsvis kraftig smak, men med rett tilbehør kan den tilføre retten  litt ekstra. Lag majonesen etter samme oppskrift som ved grillbeina, og bland i tomatpuré og reker som har ligget på tørkepapir. Krydre og legg fiskefiletene i aluminiumsfolie og steik på grillen eller i ovnen i 8-10 minutter. Ved bruk av aluminiumsfolie har man mulighet til å eksperimentere med mange ulike kryddere og smaker. For eksempel kan man grovhakke timian eller dill og legge sammen med fiskefiletene. Gir 1 080 kcal.

Næringsstoff

Vekt

Rel. vekt

Energi%

Protein

45

1

17

Fett

91

2

76

Karbohydrater

19

0,4

7


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner