Kvalitetsvarer // Fast frakt kr. 69,- // Fri frakt over kr. 1200,- // Rask levering på lagerførte varer

Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 4 2015

Bli abonnent av Helsemagasinet og få Hormonskolen som PDF i velkomstgave!

Som abonnent får du:
Rabatterte priser på utvalgte produkter i Helsemagasinets nettbutikk
Tilgang til over 3000 artikler om helse
Tilgang til alle tidligere utgitte magasiner i PDF
Prøv Helsemagasinet for så lite som 10 kroner i 10 dager!


Når vi varmebehandler naturlig, ubehandlet mat, siver det ut sunne og velsmakende næringsstoffer. Det kan være en utfordring å ta vare på disse, da de kan gå tapt i for eksempel kokevannet. Dette problemet fjernes imidlertid om man lager gryter der alle ingredienser, både væske og mat, tas vare på gjennom hele tilberedningsprosessen.

Tekst Kenn Hallstensen     Foto Agurtxane Concellon

Det er kanskje ikke alle som er vant til å spise gryteretter til frokost og lunsj, men hvorfor ikke? Slike retter kan varieres i det uendelige, og sunnere mat finnes knapt. Du kan godt øke innholdet i rettene og bruke restene til kommende måltider. Det går for eksempel fint å bruke restene fra middagsgryta til frokost neste dag – kald eller gjenoppvarmet.

[gdlr_box_icon icon=”none” title=”Beregning av dagens matinntak”]Våre oppskrifter gir et totalt energiinntak per dag på ca. 2 200 kcal, hvorav 100–200 kcal fra karbohydrater (25–50 g). De som trenger mindre eller mer enn dette, kan endre like mye på alle ingrediensene til de får ønsket energimengde. Har man for eksempel behov for totalt 1 800 eller 2 600 kcal, kan porsjonene henholdsvis reduseres eller økes ca. 20 prosent. De som trener mye eller er fysisk aktive, har noen ganger nytte av litt mer protein, selv om et økt energi-inntak gir tilsvarende mer.

Forholdet mellom fett, protein og karbohydrat bør være omtrent konstant uansett hvor mye man spiser. Derfor viser vi hvor mye mat 2 200 kcal tilsier ved å oppgi hvor mye matvarene veier. Vi har fordelt dagens totale energiinntak slik at 25 prosent inntas til henholdsvis frokost og lunsj og 50 prosent til middag, men dette bør hver enkelt justere etter behov.

Et godt råd er å spise når man er sulten og stanse når man er passe mett. Er man ikke sulten til frokost, venter man med dagens første måltid inntil sulten melder seg. Generelt anbefaler vi at dagens siste måltid inntas mellom kl. 18 og 20.

Annonse:

Tabellene etter hver oppskrift viser måltidenes innhold av protein, fett og karbohydrat i gram, forholdet mellom disse næringsstoffene (vektfordeling) og prosentvis energiinnhold avrundet til hele tall. De angitte mengdene er beregnet på én person om ikke annet er nevnt.

Mange som ikke tåler melkeprodukter, tåler likevel meierismør. De som er svært følsomme for melkeprotein, kan forsøke klarnet smør eller ghee, eventuelt smult, gåse- eller kokosfett/-melk, palmekjerne- eller olivenolje, majones (lagd med rapsolje), pesto, etc.[/gdlr_box_icon]

Frokost:

15.05.05-VOF_kylling”Sur” kyllinggryte

Ingredienser:

100 g grillet kyllingkjøtt med skinn 1 dl vann 1 dl kremfløte eller 40 g smult 50 g purreløk 50 g rød paprika ½ ts tørket estragon Salt og pepper 1-2 ss ferskpresset limesaft

Grovhakk kyllingkjøttet og grønnsakene og ha oppi ei panne med vann, fløte/smult, limesaft, salt og krydder. Kok opp og la trekke uten lokk i cirka 15-20 minutter. Totalt 560 kcal.

Næringsstoff

Vekt

Rel. vekt

Energi%

Protein

22

1

16

Fett

48

2,2

77

Karbohydrater

9

0,4

7

15.05.05-VOF_Bacon1Bacongryte med egg

Ingredienser, 2 porsjoner:

130 g bacon 25 g smult eller meierismør 2 kokte egg 1 dl kokosmelk 2 dl vann 100 g rød paprika 20 g gressløk, fersk 20 g rosmarin, fersk

Skjær bacon i terninger og steik i panne med smult/smør. Bland deretter bacon, paprika i tynne strimler og småhakkete urter i ei panne med kokosmelk og vann. Kok opp og la småkoke uten lokk i cirka 1520 minutter. Server i dyp tallerken med egg i båter. Totalt 550 kcal per porsjon.

Annonse:

Næringsstoff

Vekt

Rel. vekt

Energi%

Protein

19

1

14

Fett

50

2,6

82

Karbohydrater

5

0,3

4

Lunsj:

15.05.05-VOF_biffgryteBiffgryte

Ingredienser, 4 porsjoner:

500 g strimlet entrecôtekjøtt 150 g meierismør eller smult Salt og pepper 5 dl vann 400 g gulrøtter 200 g purreløk 4-5 dråper tabasco 40 g tyttebær

Steik kjøttet i fettet. Ha deretter både kjøtt og fett over i ei panne med vann og grønnsaker skåret i terninger. Salte og krydre og kok til alt blir mørt. Server med rørte tyttebær. Totalt 560 kcal per porsjon.

Næringsstoff

Vekt

Rel. vekt

Energi%

Protein

27

1

19

Fett

45

1,7

74

Karbohydrater

10

0,4

7

15.05.05-VOF_chposueyChopsuey med rømme

Ingredienser, 2 porsjoner:

200 g strimlet svinekjøtt fra sideflesk 100 g løk 100 g gulrot 50 g sellerirot 34 dråper tabasco Salt og pepper 1 dl buljong eller kjøttkraft – bruk eventuelt en terning 50 g rømme/crème fraîche

Steik kjøttet raskt i varm panne. Brun løken i en egen panne, og tilsett deretter kjøttet, sellerirot og gulrot i tynne strimler, løk og purre i ringer og buljong/kjøttkraft. Kok opp og la trekke på svak varme i 1520 minutter. Smak til med salt, pepper og tabasco. Ønsker du tykkere saus, kan du jevne med maisenna, potetmel, johannesbrødkjernemel eller liknende. Totalt 560 kcal per porsjon.

Næringsstoff

Vekt

Rel. vekt

Energi%

Protein

18

1

13

Fett

51

2,9

82

Karbohydrater

8

0,4

5

Middag:

15.05.05-VOF_lammegryteLammegryte med dill

Ingredienser, 4 porsjoner:

1 kg fårekjøtt – vekt uten bein 56 dl vann 1 potteplante dill 300 g persillerot 300 g sellerirot 200 g gulrøtter 2 ss ferskpresset sitronsaft 4 dl kremfløte

Skjær opp kjøttet og kok det i vannet, gjerne sammen med bein, i minst 34 timer. Fjern deretter eventuelle bein og ha oppi grønnsaker i terninger, grovhakket dill, fløte og ferskpresset sitronsaft. Kok opp og la det småkoke til grønnsakene er møre. Totalt 1 100 kcal per porsjon.

Næringsstoff

Vekt

Rel. vekt

Energi%

Protein

50

1

18

Fett

93

1,8

76

Karbohydrater

17

0,3

6

15.05.05-VOF_fiskgryteFiskegryte med kjøttdeig

Ingredienser, 4 porsjoner:

300 g kjøttdeig 200 g smult 500 g laks eller ørret 4 dl vann 400 g kjøttkraft 300 g poteter 300 g gulrøtter 200 g purreløk

Steik kjøttdeigen først i litt av smultet. Skjær fisken i biter og legg i egnet panne. Tilsett steikt kjøttdeig – også steikesjyen, grønnsaker i terninger, kjøttkraft, vann og smult. Kok til fisken er ferdig og grønnsakene er møre. Ønsker du en mer lapskausliknende gryte, koker du lenger uten lokk, og/eller bruker mindre vann. Totalt 1 090 kcal per porsjon.

Næringsstoff

Vekt

Rel. vekt

Energi%

Protein

46

1

17

Fett

92

2,0

76

Karbohydrater

21

0,4

7

Del gjerne med dine venner
0
    0
    Din handlekurv
    Din handlekurv er tomTilbake til butikken
    Produkter du kanskje liker
      Calculate Shipping
      Apply Coupon