Skip to main content

Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 4 2021

Sommeren er her, og med den følger lange, lyse dager og forhåpentligvis også mye sol og varme. Det kan være en god idé å gjøre de tidlige måltidene lette og raske å tilberede, mens middagen gjerne tilberedes utendørs på grillen.

Tekst Kenn Hallstensen     Foto Anita Breivold

Egg er sjelden feil, og derfor presenterer vi denne gangen en enkel, god oppskrift med kokte egg servert med en rømme-/ketsjupblanding. Kokt skinke – en mager, proteinrik matvare –- er hovedingrediens i den andre frokostretten. Sammen med majones blir også sammensetningen perfekt.

De to lunsjrettene har henholdsvis lungemos og scampi som dominerende matvarer, mens begge middagene tilberedes på grillen. Vi slår et slag for flintsteken, som kanskje er litt undervurdert som matvare, men også fordi det er bra utvalg av denne i butikkene. Fisk er også fint å grille, og derfor består den siste retten av laksespyd med tilbehør.


Frokost:

Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 4 2021 / 2021 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Kokte egg med rømmeketsjup

Ingredienser:

  • 3 store, kokte egg
  • 75 g sæterrømme
  • 1 strøken ss ketsjup

Kutt hvert egg opp i fire båter. Bland rømme og ketsjup og plasser massen midt på en tallerken. Dander eggebåtene rundt og server. Stort enklere blir det ikke. Totalt 540 kcal.

LES OGSÅ  Vaniljeekstrakt
NæringsstoffVektRel. vektEnergi%
Protein26119
Fett451,776
Karbohydrater60,25
Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 4 2021 / 2021 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Skinkesalat

Ingredienser: 

  • 125 g kokt skinke
  • 50 g majones, gjerne hjemmelaget
  • ¼ grønn chili
  • 50 rød paprika

Kutt skinke og paprika i firkanter, finhakk chili og bland alt med majones. Server med litt grønn pynt. Totalt 560 kcal.

NæringsstoffVektRel. vektEnergi%
Protein20114
Fett512,682
Karbohydrater50,34

Lunsj:

Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 4 2021 / 2021 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Lungemos med gulrotmos og rå løk 

Ingredienser, to porsjoner:

  • 200 g lungemos – lag gjerne din egen
  • 100 g meierismør
  • 200 g gulrøtter
  • 100 g rødløk

Stek lungemosen i halvparten av smøret, mens resten has oppi en mindre panne med gulrotterninger og minimalt med vann. Kok gulroten mør under lokk, og kjør massen til mos med en stavmikser. Server stekt lungemos med gulrotpuré og rå løk. 540 kcal per porsjon.

NæringsstoffVektRel. vektEnergi%
Protein18113
Fett472,780
Karbohydrater90,57
Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 4 2021 / 2021 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Scampicurry

Ingredienser, to porsjoner:

  • 200 g scampi
  • 5 ss olje
  • 100 g løk
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 grønn chili
  • 2 ss karripasta – lag gjerne din egen
  • ½ ss tomatpuré
  • 1 dl kokoskrem
  • 1 ts koriander, fersk

Skjær/hakk grønnsakene og fres dem i oljen i cirka fem minutter. Tilsett karripasta og stek litt til før tomatpuré og kokoskrem has oppi. La det småkoke i cirka 10 minutter før scampiene puttes i. Serveres med hakket koriander og resten av chilien som topping. 540 kcal per porsjon.

NæringsstoffVektRel. vektEnergi%
Protein21116
Fett472,276
Karbohydrater110,58

Middag:

Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 4 2021 / 2021 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Flintsteik med bakt potet og mandelsalat

Ingredienser, to porsjoner:

  • 500 g flintstek – bein ikke medregnet
  • 250 g potet
  • 50 g meierismør – gjerne kryddersmør
  • 150 g mandelsalat – se nedenfor
LES OGSÅ  Lapper

Flintsteik går aldri av moten. Stekes hel på grillen sammen med to poteter innpakket i aluminiumsfolie. Når potetene er ferdig stekt/kokt. skjæres et kryss i toppen der smør puttes ned i. Server grillet flintsteik med bakt potet og mandelsalat. 1 120 kcal per porsjon.

NæringsstoffVektRel. vektEnergi%
Protein50118
Fett911,873
Karbohydrater250,59

Mandelsalat

  • 100 g crème fraîche
  • 50 g mandler
  • 50 g stilkselleri
  • 1 fedd hvitløk
  • ¼ ts ingefærkrydder

Bland grovhakkete mandler, finhakket hvitløk og hakket stilkselleri med crème fraîche og ingefærkrydder. Bland godt. 320 kcal per 100 gram.

NæringsstoffVektRel. vektEnergi%
Protein719
Fett304,485
Karbohydrater50,76
Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 4 2021 / 2021 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Grillet laksespyd med blomkålpuré og rekesalat

Ingredienser, to porsjoner:

  • 450 g laks
  • Pepper og salt
  • 300 g blomkål
  • 100 g meierismør
  • 150 g rekesalat

Tre krydrete laksebiter inn på grillspyd og stek på grillen. Pensle både før og underveis med smeltet smør eller annen fettkilde.

Grovhakk blomkål og kok den mør i egen panne med lokk sammen med smør og minimalt med vann. Når grønnsakbitene er møre, kjøres de til puré med stavmikser.

Server hele grillspyd med blomkålpuré og rekesalat. 1 110 kcal per porsjon.

NæringsstoffVektRel. vektEnergi%
Protein53119
Fett961,878
Karbohydrater70,13

Rekesalat

  • 100 g majones – gjerne hjemmelaget
  • 100 g reker, pillede
  • 50 g syltete rødbeter
  • Pepper

Tørk lett av rødbetene og skjær dem og rekene i mindre biter. Bland med majonesen og smak til med pepper. 340 kcal per 100 gram.

NæringsstoffVektRel. vektEnergi%
Protein718
Fett335,089
Karbohydrater30,53

Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner