Kategorier
Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 4 2021
Sommeren er her, og med den følger lange, lyse dager og forhåpentligvis også mye sol og varme. Det kan være en god idé å gjøre de tidlige måltidene lette og raske å tilberede, mens middagen gjerne tilberedes utendørs på grillen.
Tekst Kenn Hallstensen Foto Anita Breivold
OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.
Egg er sjelden feil, og derfor presenterer vi denne gangen en enkel, god oppskrift med kokte egg servert med en rømme-/ketsjupblanding. Kokt skinke – en mager, proteinrik matvare –- er hovedingrediens i den andre frokostretten. Sammen med majones blir også sammensetningen perfekt.
De to lunsjrettene har henholdsvis lungemos og scampi som dominerende matvarer, mens begge middagene tilberedes på grillen. Vi slår et slag for flintsteken, som kanskje er litt undervurdert som matvare, men også fordi det er bra utvalg av denne i butikkene. Fisk er også fint å grille, og derfor består den siste retten av laksespyd med tilbehør.
Frokost:

Kokte egg med rømmeketsjup
Ingredienser:
- 3 store, kokte egg
- 75 g sæterrømme
- 1 strøken ss ketsjup
Kutt hvert egg opp i fire båter. Bland rømme og ketsjup og plasser massen midt på en tallerken. Dander eggebåtene rundt og server. Stort enklere blir det ikke. Totalt 540 kcal.
Næringsstoff | Vekt | Rel. vekt | Energi% |
Protein | 26 | 1 | 19 |
Fett | 45 | 1,7 | 76 |
Karbohydrater | 6 | 0,2 | 5 |

Skinkesalat
Ingredienser:
- 125 g kokt skinke
- 50 g majones, gjerne hjemmelaget
- ¼ grønn chili
- 50 rød paprika
Kutt skinke og paprika i firkanter, finhakk chili og bland alt med majones. Server med litt grønn pynt. Totalt 560 kcal.
Næringsstoff | Vekt | Rel. vekt | Energi% |
Protein | 20 | 1 | 14 |
Fett | 51 | 2,6 | 82 |
Karbohydrater | 5 | 0,3 | 4 |
Lunsj:

Lungemos med gulrotmos og rå løk
Ingredienser, to porsjoner:
- 200 g lungemos – lag gjerne din egen
- 100 g meierismør
- 200 g gulrøtter
- 100 g rødløk
Stek lungemosen i halvparten av smøret, mens resten has oppi en mindre panne med gulrotterninger og minimalt med vann. Kok gulroten mør under lokk, og kjør massen til mos med en stavmikser. Server stekt lungemos med gulrotpuré og rå løk. 540 kcal per porsjon.
Næringsstoff | Vekt | Rel. vekt | Energi% |
Protein | 18 | 1 | 13 |
Fett | 47 | 2,7 | 80 |
Karbohydrater | 9 | 0,5 | 7 |

Scampicurry
Ingredienser, to porsjoner:
- 200 g scampi
- 5 ss olje
- 100 g løk
- 1 fedd hvitløk
- 1 grønn chili
- 2 ss karripasta – lag gjerne din egen
- ½ ss tomatpuré
- 1 dl kokoskrem
- 1 ts koriander, fersk
Skjær/hakk grønnsakene og fres dem i oljen i cirka fem minutter. Tilsett karripasta og stek litt til før tomatpuré og kokoskrem has oppi. La det småkoke i cirka 10 minutter før scampiene puttes i. Serveres med hakket koriander og resten av chilien som topping. 540 kcal per porsjon.
Næringsstoff | Vekt | Rel. vekt | Energi% |
Protein | 21 | 1 | 16 |
Fett | 47 | 2,2 | 76 |
Karbohydrater | 11 | 0,5 | 8 |
Middag:

Flintsteik med bakt potet og mandelsalat
Ingredienser, to porsjoner:
- 500 g flintstek – bein ikke medregnet
- 250 g potet
- 50 g meierismør – gjerne kryddersmør
- 150 g mandelsalat – se nedenfor
Flintsteik går aldri av moten. Stekes hel på grillen sammen med to poteter innpakket i aluminiumsfolie. Når potetene er ferdig stekt/kokt. skjæres et kryss i toppen der smør puttes ned i. Server grillet flintsteik med bakt potet og mandelsalat. 1 120 kcal per porsjon.
Næringsstoff | Vekt | Rel. vekt | Energi% |
Protein | 50 | 1 | 18 |
Fett | 91 | 1,8 | 73 |
Karbohydrater | 25 | 0,5 | 9 |
Mandelsalat
- 100 g crème fraîche
- 50 g mandler
- 50 g stilkselleri
- 1 fedd hvitløk
- ¼ ts ingefærkrydder
Bland grovhakkete mandler, finhakket hvitløk og hakket stilkselleri med crème fraîche og ingefærkrydder. Bland godt. 320 kcal per 100 gram.
Næringsstoff | Vekt | Rel. vekt | Energi% |
Protein | 7 | 1 | 9 |
Fett | 30 | 4,4 | 85 |
Karbohydrater | 5 | 0,7 | 6 |

Grillet laksespyd med blomkålpuré og rekesalat
Ingredienser, to porsjoner:
- 450 g laks
- Pepper og salt
- 300 g blomkål
- 100 g meierismør
- 150 g rekesalat
Tre krydrete laksebiter inn på grillspyd og stek på grillen. Pensle både før og underveis med smeltet smør eller annen fettkilde.
Grovhakk blomkål og kok den mør i egen panne med lokk sammen med smør og minimalt med vann. Når grønnsakbitene er møre, kjøres de til puré med stavmikser.
Server hele grillspyd med blomkålpuré og rekesalat. 1 110 kcal per porsjon.
Næringsstoff | Vekt | Rel. vekt | Energi% |
Protein | 53 | 1 | 19 |
Fett | 96 | 1,8 | 78 |
Karbohydrater | 7 | 0,1 | 3 |
Rekesalat
- 100 g majones – gjerne hjemmelaget
- 100 g reker, pillede
- 50 g syltete rødbeter
- Pepper
Tørk lett av rødbetene og skjær dem og rekene i mindre biter. Bland med majonesen og smak til med pepper. 340 kcal per 100 gram.
Næringsstoff | Vekt | Rel. vekt | Energi% |
Protein | 7 | 1 | 8 |
Fett | 33 | 5,0 | 89 |
Karbohydrater | 3 | 0,5 | 3 |