Støtt Helsemagasinet med en donasjon

Helsemagasinet utgis av Stiftelsen vitenskap og fornuft. Du kan bidra til at flere får tilgang til faglig baserte kunnskaper om hvordan du kan bedre din egen helse og folkehelsa generelt, og samfunnet bedre kan ivareta enkeltindividers behov for velferd, frihet, sikkerhet og identitet.
Stiftelsen trenger økonomisk støtte for på en best mulig måte kunne utføre slike oppgaver. Vi er takknemlige for ethvert bidrag eller donasjon uansett størrelse.

Stiftelsen vitenskap og fornuft
Bjerkelundsveien 8 B
1358 Jar

kr.
Personlig informasjon

Kredittkortinformasjon
Dette er en sikker SSL-kryptert betaling.

Totalt bidrag: kr. 20 One Time

Forside > Arkiv > 2014 > Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 5 2014

Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 5 2014

Det er sommer, og det bærer alle oppskriftene preg av denne gang. Langs kysten av vårt langstrakte land har få matvarer et mer sommerlig preg enn makrell i sjøen og på middagsbordet. Jordbær, blåbær og rips hører også sommeren til, og det samme kan sies om ørret, vill laks, mainepe og reddiker. Tilberedning av disse råvarene i fersk tilstand gir måltidet en overlegen smak og kvalitet. Ha en fortsatt god sommer.

Tekst Kenn Hallstensen     Foto Agurtxane Concellon

Tabellene etter hver oppskrift viser måltidenes innhold av protein, fett og karbohydrat i gram, forholdet mellom disse næringsstoffene (vektfordeling) og prosentvis energiinnhold avrundet til hele tall. De angitte mengdene er beregnet på én person om ikke annet er nevnt.

Mange som ikke tåler melkeprodukter, tåler likevel meierismør. De som er svært følsomme for melkeprotein, kan forsøke klarnet smør eller ghee, eventuelt smult, gåse- eller kokosfett/-melk, palmekjerne- eller olivenolje, majones (lagd med rapsolje), pesto, etc.

Beregning av dagens matinntak

Annonse:

Våre oppskrifter gir et totalt energiinntak per dag på ca. 2 200 kcal, hvorav 100–200 kcal fra karbohydrater (25–50 g). De som trenger mindre eller mer enn dette, kan endre like mye på alle ingrediensene til de får ønsket energimengde. Har man for eksempel behov for totalt 1 800 eller 2 600 kcal, kan porsjonene henholdsvis reduseres eller økes ca. 20 prosent. De som trener mye eller er fysisk aktive, har noen ganger nytte av litt mer protein, selv om et økt energi-inntak gir tilsvarende mer.

Forholdet mellom fett, protein og karbohydrat bør være omtrent konstant uansett hvor mye man spiser. Derfor viser vi hvor mye mat 2 200 kcal tilsier ved å oppgi hvor mye matvarene veier. Vi har fordelt dagens totale energiinntak slik at 25 prosent inntas til henholdsvis frokost og lunsj og 50 prosent til middag, men dette bør hver enkelt justere etter behov.

Et godt råd er å spise når man er sulten og stanse når man er passe mett. Er man ikke sulten til frokost, venter man med dagens første måltid inntil sulten melder seg. Generelt anbefaler vi at dagens siste måltid inntas mellom kl. 18 og 20.


140624-KYLLING1Jordbærsalat

Ingredienser:

100 g kyllingkjøtt
100 g isbergsalat
100 g jordbær
3 ss olivenolje

Bruk kaldt, ferdig grillet kyllingkjøtt med skinn, og bland med revet isbergsalat og jordbær i skiver. Olivenolje eller annet fett brukes som dressing. Totalt 560 kcal.

Næringsstoff

Vekt

Rel. vekt

Energi%

Protein

20

1

14

Fett

50

2,5

80

Karbohydrater

8

0,4

6

140624-OMELET1Blåbæromelett

Ingredienser:

3 egg
35 g meierismør
50 g blåbær, ferske

Pisk eggene, ha i hele blåbær og stek til omelett sammen med smøret. Totalt 570 kcal.

Næringsstoff

Vekt

Rel. vekt

Energi%

Protein

26

1

18

Fett

49

1,9

78

Karbohydrater

6

0,2

4

140624-LAKSLaksekarbonade med ripsbærsaus

Ingredienser:

75 g laks
1 egg
30 g meierismør
1–2 salatblader
50 g ripsbær
2 ss kremfløte
½–1 ss steviasukker (stevia og erytritol)

Småhakk laks og bland inn et helt, stort egg. Form en karbonade og steik i meierismør (kokos- eller svinefett om man ikke tåler melkeprodukter). Bruk stavmikser og lag ripsbærsaus med rips, kremfløte og steviasukker. Server laksekarbonaden oppå salatbladene med ripsbærsaus som tilbehør. Totalt 540 kcal.

Næringsstoff

Vekt

Rel. vekt

Energi%

Protein

25

1

19

Fett

46

1,9

77

Karbohydrater

6

0,2

4

140624-FLINTSTEK1Sommersnadder

Ingredienser:

100 g flintsteik eller entrecôte
40 g smult
50 g mainepe
50 g reddik
25 g gressløk

Skjær flintstek/entrecôte i terninger og steik i smult. Før de siste 4–5 minuttene blandes mainepe og reddik i terninger med kjøttet i panna. Pynt med gressløk. Totalt 570 kcal.

Næringsstoff

Vekt

Rel. vekt

Energi%

Protein

22

1

15

Fett

52

2,4

82

Karbohydrater

4

0,2

3

140624-ORRETHelstekt ørret med rømmesaus

Ingredienser:

250 g ørret
50 g meierismør
125 g rømme
100 g potet
50 g gulrot
50 g kålrot

Mer sommerlig kan det knapt bli. Dette er en rett som fint kan tilberedes ved fiskevannet. Rens fisken og skjær skrå kutt i begge sidene. Steikes i meierismør (se ovenfor). Når fisken er ferdig stekt, fjernes den fra panna, og rømme tilsettes stekefettet. Rør sammen og server som saus over fisk, potet og kokte rotgrønnsaker i terninger. Totalt 1 090 kcal.

Næringsstoff

Vekt

Rel. vekt

Energi%

Protein

46

1

17

Fett

92

2,9

76

Karbohydrater

20

0,4

7

140624-MAKRELKokt makrell med agurksalat

Ingredienser (2 porsjoner):

200 g makrell
150 g poteter
150 g agurksalat
80 g majones, hjemmelaget

Agurksalat er mest brukt til laks og ørret, men passer også fint til makrell og annen feit fisk. Mange synes at kokt makrell er best om den tilberedes helt fersk. Kok opp vann med litt salt. Ha gjerne laurbærblad og annet urtekrydder oppi. Når vannet koker, puttes makrellbitene i mens varmen skrus ned på et minimum. Serveres med kokte poteter, agurksalat og hjemmelagd majones. Totalt 1 110 kcal.

Majones, mange porsjoner:

2 eggeplommer
½ ts havsalt
1 ts sennep
1 ts hvitvinseddik
2 ½ dl olivenolje
1 ss sitronsaft
Pepper

Rør eggeplommene med saltet til det tykner og får lysere farge. Rør inn sennep og eddik. Spe med oljen dråpevis til å begynne med, og etter hvert i en tynn stråle. Rør kraftig hele tida, slik at majonesen blir tjukk. Smak til med pepper, sitronsaft og eventuelt mer salt og sennep. Ha gjerne i finhakkete urter.

Agurksalat:

1 agurk
4 ss eddik
1 ss steviasukker
2 dl vann
Salt og pepper

Kutt agurken i tynne skiver. Strø salt over slik at agurkskivene trekker til seg vannet. Bland de andre ingrediensene og ha agurken oppi etter å ha skylt av saltet i et dørslag eller liknende.

Næringsstoff

Vekt

Rel. vekt

Energi%

Protein

52

1

19

Fett

92

1,8

74

Karbohydrater

19

0,4

7

You may also like
Muggsoppgifter i innemiljøet
Myseprotein
Bikarbonat
Kollagen

Legg igjen et svar