Kategorier
Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 5 2015
Sommeren er her! Reker er typisk sommermat, og derfor er dette en hovedingrediens denne gangen. Vi gir deg en rett bestående av reker til hver av de tre måltidene – frokost, lunsj og middag.
Tekst Kenn Hallstensen Foto Agurtxane Concellon
OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.
Reker inneholder proteiner og andre næringsstoffer av høy kvalitet. Dessuten er retter med reker enkle å tilberede, noe som er viktig for mange om sommeren. Sommertid er også grilltid, og følgelig har vi også med noen smakfulle grillretter av både fisk og kjøtt. Den siste retten er en enkel og raskt tilberedt salat med kylling og reddiker. God sommer!
Frokost:

Rekeomelett
Ingredienser:
2 egg
3–4 dråper tabascosaus
30 g reker
50 g grønn paprika
40 g meierismør eller 35 g smult
Pisk egg og tabascosaus og hell over i ei panne. Strø over reker og paprikastimler, og steik til omelett. Totalt 540 kcal.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
24 |
1 |
18 |
Fett |
48 |
2,0 |
80 |
Karbohydrater |
3 |
0,1 |
2 |

Kyllingsalat
Ingredienser:
100 g kyllingkjøtt
50 g reddiker
100 g ruccolasalat
50 g rød paprika, finhakket
3 ss olivenolje
Bland grovhakket kyllingkjøtt med reddiker i skiver, reven salat og finhakket paprika. Oljen brukes som dressing. Totalt 550 kcal.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
20 |
1 |
15 |
Fett |
50 |
2,5 |
81 |
Karbohydrater |
5 |
0,3 |
4 |
Lunsj:

Rekesuppe
Ingredienser, 2 porsjoner:
150 g reker
50 g gulrot
50 g gul paprika
50 g sellerirot
¼ rød chili
1 fedd hvitløk
½ ss ingefær, frisk
30 g meierismør eller smult
1 dl hvitvinseddik
2 dl kremfløte
3 dl fiske- eller rekekraft
1 ss sitronsaft
2 ss gressløk, frisk
Salt og pepper
Finhakk chili, hvitløk og ingefær og fres kort i ei panne med smør/smult. Tilsett hvitvinseddiken og la koke i 4–5 minutter før du tilsetter fløte og fiskekraft og kok i nye 10 minutter. Du kan også koke kraft av rekeskall om du heller foretrekker det. Skulle du ikke ha noen av delene, kan du bruke fiskebuljong. Ha deretter i grønnsakene og kok til de er nesten møre. Smak til med salt og pepper, og ha til slutt i sitronsaft og gressløk. Totalt 540 kcal.

Grillet laks med salat
Ingredienser:
100 g laks
2 ss timian, frisk
1 fedd hvitløk, frisk
30 g meierismør eller smult
100 g ruccolasalat
2 cherrytomater
1 ss olivenolje
Småhakk timian og hvitløk og fres et par minutter i smøret/smultet – kan lages til på forhånd. Ha deretter denne massen over en skinn- og beinfri laksefilet som pakkes inn i aluminiumsfolie. Steikes/kokes på grill i 10–12 minutter. Serveres med ruccolasalat og halve cherrytomater – olivenolje som dressing. Totalt 550 kcal.
Næringsstoff | Vekt | Rel. vekt | Energi% |
Protein | 22 | 1 | 16 |
Fett | 48 | 2,2 | 79 |
Karbohydrater | 7 | 0,3 | 5 |
Middag:

Gratinert rekegryte
Ingredienser, 2 porsjoner:
150 g reker
150 g gul paprika
150 g gulrot
150 g sjalottløk
150 g meierismør
½ rød chili, finhakket
1 fedd hvitløk, finhakket
1 ss dill, finhakket
200 g gulost
Skjær paprika, gulrot og sjalottløk i mindre biter og fres 4–5 minutter i panne sammen med smør og friske, finhakkete urter. Tøm deretter dette over i en ildfast form og fordel rekene før du strør over revet gulost. Steikes i ovn på 175 grader i 15–20 minutter. 1 090 kcal per porsjon.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
48 |
1 |
18 |
Fett |
93 |
1,9 |
77 |
Karbohydrater |
15 |
0,3 |
5 |

Grillspyd av entrecôte og bacon
Ingredienser:
100 g entrecôtekjøtt av storfe
125 g bacon/sideflesk
100 g sjalottløk
250 g blomkål eller brokkoli
60 g meierismør eller smult
Skjær kjøtt og bacon i passe biter og tre inn på to grillpinner sammen med halve sjalottløk. Kok/damp grønnsakenel sammen med smør/smult i høvelig panne til blomkålen/brokkolien er mør – med minimalt av vann. Bruk stavmikser for å lage puré. Totalt 1 110 kcal.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
42 |
1 |
15 |
Fett |
99 |
2,3 |
80 |
Karbohydrater |
12 |
0,3 |
5 |