Skip to main content

Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 5 2015

Sommeren er her! Reker er typisk sommermat, og derfor er dette en hovedingrediens denne gangen. Vi gir deg en rett bestående av reker til hver av de tre måltidene – frokost, lunsj og middag.

Tekst Kenn Hallstensen     Foto Agurtxane Concellon

Reker inneholder proteiner og andre næringsstoffer av høy kvalitet. Dessuten er retter med reker enkle å tilberede, noe som er viktig for mange om sommeren. Sommertid er også grilltid, og følgelig har vi også med noen smakfulle grillretter av både fisk og kjøtt. Den siste retten er en enkel og raskt tilberedt salat med kylling og reddiker. God sommer!

Frokost:

Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 5 2015 / 2015 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Rekeomelett

Ingredienser:

2 egg
3–4 dråper tabascosaus
30 g reker
50 g grønn paprika
40 g meierismør eller 35 g smult

Pisk egg og tabascosaus og hell over i ei panne. Strø over reker og paprikastimler, og steik til omelett. Totalt 540 kcal.

Næringsstoff

Vekt

Rel. vekt

Energi%

Protein

24

1

18

Fett

48

2,0

80

Karbohydrater

3

0,1

2

Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 5 2015 / 2015 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Kyllingsalat

Ingredienser:

100 g kyllingkjøtt
50 g reddiker
100 g ruccolasalat
50 g rød paprika, finhakket
3 ss olivenolje

LES OGSÅ  Hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 2 2010

Bland grovhakket kyllingkjøtt med reddiker i skiver, reven salat og finhakket paprika. Oljen brukes som dressing. Totalt 550 kcal.

Næringsstoff

Vekt

Rel. vekt

Energi%

Protein

20

1

15

Fett

50

2,5

81

Karbohydrater

5

0,3

4

Lunsj:

Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 5 2015 / 2015 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Rekesuppe

Ingredienser, 2 porsjoner:

150 g reker
50 g gulrot
50 g gul paprika
50 g sellerirot
¼ rød chili
1 fedd hvitløk
½ ss ingefær, frisk
30 g meierismør eller smult
1 dl hvitvinseddik
2 dl kremfløte
3 dl fiske- eller rekekraft
1 ss sitronsaft
2 ss gressløk, frisk
Salt og pepper

Finhakk chili, hvitløk og ingefær og fres kort i ei panne med smør/smult. Tilsett hvitvinseddiken og la koke i 4–5 minutter før du tilsetter fløte og fiskekraft og kok i nye 10 minutter. Du kan også koke kraft av rekeskall om du heller foretrekker det. Skulle du ikke ha noen av delene, kan du bruke fiskebuljong. Ha deretter i grønnsakene og kok til de er nesten møre. Smak til med salt og pepper, og ha til slutt i sitronsaft og gressløk. Totalt 540 kcal.

Næringsstoff

Vekt

Rel. vekt

Energi%

Protein

24

1

18

Fett

45

1,9

75

Karbohydrater

9

0,4

7

Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 5 2015 / 2015 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Grillet laks med salat

Ingredienser:

100 g laks
2 ss timian, frisk
1 fedd hvitløk, frisk
30 g meierismør eller smult
100 g ruccolasalat
2 cherrytomater
1 ss olivenolje

Småhakk timian og hvitløk og fres et par minutter i smøret/smultet – kan lages til på forhånd. Ha deretter denne massen over en skinn- og beinfri laksefilet som pakkes inn i aluminiumsfolie. Steikes/kokes på grill i 10–12 minutter. Serveres med ruccolasalat og halve cherrytomater – olivenolje som dressing.  Totalt 550 kcal.

Næringsstoff

Vekt

Rel. vekt

Energi%

Protein

22

1

16

Fett

48

2,2

79

Karbohydrater

7

0,3

5

Middag:

LES OGSÅ  Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 4 2013
Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 5 2015 / 2015 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Gratinert rekegryte

Ingredienser, 2 porsjoner:

150 g reker
150 g gul paprika
150 g gulrot
150 g sjalottløk
150 g meierismør
½ rød chili, finhakket
1 fedd hvitløk, finhakket
1 ss dill, finhakket
200 g gulost

Skjær paprika, gulrot og sjalottløk i mindre biter og fres 4–5 minutter i panne sammen med smør og friske, finhakkete urter. Tøm deretter dette over i en ildfast form og fordel rekene før du strør over revet gulost. Steikes i ovn på 175 grader i 15–20 minutter. 1 090 kcal per porsjon.

Næringsstoff

Vekt

Rel. vekt

Energi%

Protein

48

1

18

Fett

93

1,9

77

Karbohydrater

15

0,3

5

Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 5 2015 / 2015 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Grillspyd av entrecôte og bacon

Ingredienser:

100 g entrecôtekjøtt av storfe
125 g bacon/sideflesk
100 g sjalottløk
250 g blomkål eller brokkoli
60 g meierismør eller smult

Skjær kjøtt og bacon i passe biter og tre inn på to grillpinner sammen med halve sjalottløk. Kok/damp grønnsakenel sammen med smør/smult i høvelig panne til blomkålen/brokkolien er mør – med minimalt av vann. Bruk stavmikser for å lage puré. Totalt 1 110 kcal.

Næringsstoff

Vekt

Rel. vekt

Energi%

Protein

42

1

15

Fett

99

2,3

80

Karbohydrater

12

0,3

5


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner