Kategorier
Siste innlegg
Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 5 2016
Vi er midt på sommeren, forhåpentligvis med lange og varme dager. For mange betyr dette at de legger mindre vekt på matlaging om dagen, og at de heller tar igjen med større, sosiale måltider seint på ettermiddagen eller tidlig kveld. Slik kan det imidlertid godt være hele året.
Tekst Kenn Hallstensen Foto Agurtxane Concellon
OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.
Denne gangen viser vi oppskriften til et lite brød som er blitt populært i mange lavkarbohydratmiljøer – skybrød eller cloud bread på engelsk. Det er få ting som er så raskt og enkelt som brød og pålegg, og siden man kan bruke en brødtype som kan sies å være sunn, kan det være greit å bruke en gang i blant.
Skybrødet har imidlertid mange bruksområder, og derfor har vi i begge middagsrettene brukt dette brødet som tilbehør. God sommer og vel bekomme.
Frokost:
Gratinerte, fylte aubergineskiver
Ingredienser, 2 porsjoner:
125 g bacon
25 g tomatpuré
100 rød paprika
3 ss olivenolje
1 ss fersk dill, finhakket
150 g aubergine
100 g gulost
Skjær bacon i små terninger og steik ferdig i panne med olivenolje. Sett deretter til paprika i terninger, tomatpuré og finhakket dill.
Skjær aubergine i 1,5 cm tykke skiver og plasser dem på en steikeplate kledd med bakepapir. Fordel baconmassen på aubergineskivene, ha over revet ost og steik i ovn til osten er smeltet. 550 kcal per porsjon.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
23 |
1 |
17 |
Fett |
48 |
2,1 |
79 |
Karbohydrater |
5 |
0,2 |
4 |
Skybrød med røkelaks og majones
Ingredienser:
2 skybrød (40 g) – se egen oppskrift under
80 g røkelaks
45 g majones
50 g rød paprika
Fordel laks og majones på de to skybrødene. Bruk hakket paprika som topping eller bland inn i majonesen.
Skybrød – seks stykker
3 egg
60 g krydderost
½ ts bakepulver
Skill eggeplommene fra hvitene, og pisk hvitene med en mikser. I en annen bolle piskes plommene, krydderost og bakepulver til en jevn blanding. Bland forsiktig eggeplommeblandinga med de stivpiskede hvitene.
Legg bakepapir på et steikebrett og lag seks små ”burgerbrød”. Sett midt i ovnen på 150 grader i 25–30 minutter. Avkjøl. Den flate siden kan eventuelt brukes til smør og pålegg.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
25 |
1 |
18 |
Fett |
49 |
2,0 |
79 |
Karbohydrater |
4 |
0,2 |
3 |
Lunsj:
Yoghurtgratinert laksefilet
Ingredienser, 2 porsjoner:
200 g laksefilet
1–2 ss olivenolje
½ ts timian, tørket
150 Russisk yoghurt
1 ts sennep
1 ts fersk dill, finhakket
2 tomater
30 g meierismør
Legg fisken i en passe stor ildfast form, pensle med olivenolje og strø over timiankrydder. Bland yoghurt, sennep og dill, som legges over fisken før alt stekes i ovn på 175 grader i cirka 15–20 minutter. Tomatene skjæres i to og steikes i smøret med kuttsidene ned i panne. Server som tilbehør til fisken. Cirka 540 kcal per porsjon.
Eggerull
Ingredienser:
2 store egg
40 g meierismør eller smult
25 g spekeskinke
1–2 salatblader
Pisk eggene og steik en tynn omelett i panne med smøret. Krydre etter ønske. Legg hele biter av spekeskinke og salatblader på omeletten og rull sammen. Totalt 540 kcal.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
25 |
1 |
18 |
Fett |
48 |
2,0 |
81 |
Karbohydrater |
2 |
0,1 |
11 |
Middag:
Helstekt ytrefilet av svin med skybrødsalat
Ingredienser, 4 porsjoner:
800 g ytrefilet av svin
Salt og pepper
100 g pepperoni i skiver
2 fedd hvitløk i skiver
1 ts estragon, tørket
50 g smult
200 g bearnaisesaus
8 skybrød (160 g)
300 g ruccolasalat
200 g cherrytomater
200 g fetaost
8 ss olivenolje
Lag 5–6 snitt på skrå i svinefileten, krydre med salt og pepper og legg skiver av hvitløk, pepperoni og estragonkrydder i snittene. Brun fileten godt på alle sider i en steikepanne med smult, før fileten stekes ferdig i en ildfast form i ovn på 125 grader. Denne retten kan også tilberedes på utegrillen, men pakk da ytrefileten inn i aluminiumsfolie etter at den er brunet på alle sider.
Skjær skybrødene i terninger og blande med revet ruccola, fetaost og halve cherrytomater. Bruk olivenolje som dressing over salaten.
Server ytrefileten med salat og bearnaisesaus. 1 090 kcal per porsjon.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
55 |
1 |
20 |
Fett |
93 |
1,7 |
77 |
Karbohydrater |
8 |
0,1 |
3 |
Brosmegryte med ostesaus og bacon
Ingredienser, 4 porsjoner:
400 g brosme
200 g poteter
200 g gulrøtter
150 g bacon
125 g meierismør
1 ss johannesbrødkjernemel
Salt og pepper
6 dl kokosmelk
2,5 dl vann
250 g gulost, revet
70 g cheddarost, revet
3 skybrød, revet
2 ss fersk timian, finhakket
1 fedd hvitløk, finhakket
1 ss sitronskall, raspet
Skjær bacon i terninger og steik i panne med litt av smøret. Legg baconterningene over på kjøkkenpapir og la steikefettet bli igjen i panna. Smelt resten av smøret og baconfettet i ei panne, og tilsett johannesbrødkjernemel uten å få klumper. Smak til med salt og pepper før kokosmelk og vann tilsettes i porsjoner. Visp godt underveis. Når sausen har begynt å tykne, tilsettes timian og sitronskall. Ha deretter i osten, som skal smelte inn i sausen. Til slutt putter du i terninger av poteter og gulrøtter.
Legg fisketerninger i bunnen av smørsmurt, ildfast form. Hell deretter over sausen og alle dens ingredienser. Strø med bacon og rasp av skybrød på toppen. Steik i ovn 15–20 minutter på 180 grader. 1 110 kcal per porsjon.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
49 |
1 |
18 |
Fett |
94 |
1,9 |
76 |
Karbohydrater |
16 |
0,3 |
6 |