Kategorier
Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr.5 2018
Denne gangen har vi gjort frokost- og lunsjoppskriftene ekstra lette og raske å tilberede ved bruk av råvarer som er ferdig varmebehandlet og klare til spising. Vi presenterer to frokostretter med kjøttprodukter og to lunsjretter med fisk, men disse kan selvfølgelig byttes om etter ønske.
OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.
I middagsrettene bruker vi hovedingredienser som er typiske for årstiden. Dette er retter som krever litt tid, men de er vel verdt å prøve seg på. Husk at det tar litt tid før mesteparten av alkoholen fordamper i varmebehandlingen av rødvinssausen.
Beregning av dagens matinntak
Våre oppskrifter gir et totalt energiinntak per dag på cirka 2 200 kcal, hvorav 100–200 kcal fra karbohydrater (25–50 g). De som trenger mindre eller mer enn dette, kan endre like mye på alle ingrediensene til de får ønsket energimengde. Har man for eksempel behov for totalt 1 800 eller
2 600 kcal, kan porsjonene henholdsvis reduseres eller økes cirka 20 prosent. De som trener mye
eller er fysisk aktive, har noen ganger nytte av litt mer protein, selv om et økt energiinntak gir
tilsvarende mer.
Forholdet mellom fett, protein og karbohydrat bør være omtrent konstant uansett hvor mye man
spiser. Derfor viser vi hvor mye mat 2 200 kcal tilsier ved å oppgi hvor mye matvarene veier. Vi har fordelt dagens totale energiinntak slik at 25 prosent inntas til henholdsvis frokost (dagens første
måltid) og lunsj og 50 prosent til middag (dagens siste måltid), men dette bør hver enkelt justere
etter behov.
Et godt råd er kun å spise når man er sulten og stanse når man er passe mett. Er man ikke sulten til frokost, venter man med dagens første måltid inntil sulten melder seg. Generelt anbefaler vi at dagens første måltid ikke inntas før kl. 10 og det siste måltidet ikke seinere enn kl. 22. Mange voksne klarer
seg utmerket med bare to måltider per dag, for eksempel kl. 12 og kl. 20, og da kan man eventuelt
øke måltidenes ”energikvote” slik at totalen blir omtrent det samme som ved tre måltider. Alle bør finne sin optimale måltidsrytme.
Tabellene etter hver oppskrift viser måltidenes innhold av protein, fett og karbohydrat i gram, forholdet mellom disse næringsstoffene (vektfordeling) og prosentvis energiinnhold avrundet til hele tall. De angitte mengdene er beregnet på én person om ikke annet er nevnt.
FROKOST
Roastbiff med rekesalat
Ingredienser, 1 porsjon:
50 g roastbiff
125 g rekesalat
Den beste rekesalaten lager du selv, men det går fint å bruke ferdiglagd rekesalat kjøpt på dagligvarebutikken fra tid til annen. Enklere rett går det nesten ikke an å få.
Totalt 540 kcal.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
25 |
1 |
18 |
Fett |
44 |
1,9 |
79 |
Karbohydrater |
4 |
0,2 |
3 |
Morrpølse med rømme og paprika
Ingredienser, 1 porsjon:
75 g morrpølse
50 g rømme
50 g gul paprika
Kutt paprikaen i forholdsvis små terninger og bland med rømmen. Server med morrpølse i tynne skiver.
Totalt 560 kcal.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
20 |
1 |
14 |
Fett |
51 |
2,6 |
83 |
Karbohydrater |
5 |
0,2 |
3 |
LUNSJ
Tunfisk med rødløk og avokado
Ingredienser, 1 porsjon:
75 g tunfisk
100 avokado
50 g rødløk
50 g cherrytomater
50 g agurk
3 ss olivenolje
Bruk en skje til å få ut avokadokjøttet og kutt det i forholdsvis grove biter. Skjær rødløken og agurken i kvarte skiver og del tomatene i to. Bland alle ingrediensene, inkludert tunfisk, med olivenolje og server. Bruk gjerne fetaost også i denne retten.
Totalt 570 kcal.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
22 |
1 |
15 |
Fett |
51 |
2,3 |
81 |
Karbohydrater |
5 |
0,2 |
4 |
Makrellfilet uten tomatsaus med hasselnøttsalat
Ingredienser, 1 porsjon:
80 g makrell i tomat, regn kun vekta på selve fisken
25 g aioli, gjerne hjemmelagd
25 g hasselnøtter
Bruk en boks makrell i tomat, men skyll fra tomatsausen, som gjerne inneholder en del sukker. Serveres med hakkede hasselnøtter blandet i aioli.
Totalt 550 kcal.
Aioli – mange porsjoner:
2 eggeplommer
½ ts salt
1 ss sitronsaft
1 strøken ts dijonsennep
2 fedd hvitløk
400 g meierismør
Bruk en passe stor bolle og pisk eggeplommene sammen med salt til de tykner. Bland inn sennep, hvitløk og sitronsaften. Spe deretter med smeltet smør – en teskje om gangen er nok i starten. Pass på at aiolien hele tida er glatt og blank. Husk at smøret ikke må være over 60 grader, for da skiller det seg. Smak til med salt og pepper og eventuelt mer sitronsaft. Kan oppbevares i kjøleskap med plastfolie over i minst en uke.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
19 |
1 |
14 |
Fett |
52 |
2,7 |
85 |
Karbohydrater |
2 |
0,1 |
1 |
MIDDAG
Lammeskank med fløtegratinerte rotgrønnsaker og rødvinssaus
Ingredienser, 4 porsjoner:
4 lammeskanker – totalt 700 gram kjøtt
3-4 dl rødvin
500 g gulrøtter
300 g sellerirot
200 g pepperrot
4 dl kremfløte
150 g revet ost
2 fedd hvitløk, finhakket
½ ts muskatnøtt, revet
Salt og pepper
5 dl rødvinssaus
Gni lammeskankene inn med litt olivenolje og krydre med salt, pepper, hvitløkskrydder og eventuelt andre kryddere – de sitter bedre med fettet på kjøttet. Steik skankene først i varm, ildfast gryte til de får steikeskorpe. Tilsett deretter rødvin, legg lokk på gryta og steik videre i ovn på 125 grader i cirka tre timer. Kjøttet er ferdig når det løsner fra beinet.
Skrell rotgrønnsakene og skjær i tynne skiver, gjerne med en oppskjæringsmaskin. Smør en passe stor ildfast form og legg i et lag rotgrønnsaker. Strø over halvparten av hvitløken, ha i litt salt og pepper og hell over fløte til den akkurat dekker potetlaget. Legg over et lag til med rotgrønnsaker, salt og pepper, revet muskatnøtt og resten av hvitløken. Avslutt med et tredje lag med rotgrønnsaker og hell over resten av fløten. Steik i ovn på 200 grader i 25–30 minutter. Legg da revet ost på toppen og steik videre i cirka 20 minutter til osten har smeltet og fått en gyllen farge.
1 080 kcal per porsjon.
Rødvinssaus – mange porsjoner:
2 sjalottløk
5 dl rødvin
5 dl kjøttkraft, helst hjemmelagd
125 g smeltet meierismør
Salt og pepper
Oppskriften til denne sausen har vi hentet fra Matprat.no. Skrell og finhakk løken og fres raskt i en liten gryte med litt av smøret – omtrent 25 gram. Hell på rødvin og kok inn væsken til det er omtrent ¼ igjen. Da har sausen en marmeladeaktiv konsistens. Det hele tar omtrent 30 minutter. Tilsett krafta og kok inn til omtrent halv mengde – cirka 15 minutter. Sil sausen før terninger av kaldt smør røres inn. Smak til med salt og pepper.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
55 |
1 |
21 |
Fett |
84 |
1,5 |
70 |
Karbohydrater |
25 |
0,5 |
9 |
Stekt laks med nypotet og sandefjordsmør
Ingredienser, 2 porsjoner:
400 g laks, gjerne villaks
Salt, pepper og tørket timian
70 g meierismør
200 g små nypoteter
300 g brokkoli
140 g sandefjordsmør
1 ts tørket rosmarin
Krydre laksefiletene med salt, pepper og tørket timian og steik i panne med smøret i omtrent 3–4 minutter på hver side. Unngå å steike fisken for lenge, den blir mindre saftig.
Lag brokkolipuré ved å skjære den i mindre biter og koke i egnet panne med lokk med bare litt vann og steikesjyen fra fisken. Når den er mør, kjøres den til puré med en stavmikser. Smak til med salt og pepper. Server laks på ei seng av brokkolipure med sandefjordsmør og nypoteter krydret med rosmarin som tilbehør.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
47 |
1 |
17 |
Fett |
93 |
2,0 |
76 |
Karbohydrater |
20 |
0,4 |
7 |