Kategorier
Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 5 2019
Sommeren er ferdig, men det trenger ikke grillsesongen å være. Denne gangen har vi med tre retter som passer på grillen – med tilbehør. Vi er inne i en periode av året da tilgangen og utnyttelsen av naturens råvarer er på sitt høyeste. Dette gjelder blant annet laks, sild og makrell, og alle disse fiskene passer godt på grillen. Laksen har vi kombinert med velsmakende flintstek på grillspyd.
OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.
Fisk står i høysetet denne gangen, og derfor har vi også med to fiskeretter til frokost. Dette er to retter som knapt kan gjøres lettere å tilberede, bestående av henholdsvis tunfisk og makrell. Siste rett er en pizzavariant som fort kan bli en favoritt blant mange av våre lesere.
Frokost:
Tunfisksalat
Ingredienser:
80 g tunfisk i vann
60 g majones, gjerne hjemmelagd
50 g rød paprika
100 g isbergsalat
Skyll fra vannet på tunfisken og bland med hakkete grønnsaker og majones. Totalt 560 kcal.
Næringsstoff | Vekt | Rel. vekt | Energi% |
Protein | 23 | 1 | 16 |
Fett | 50 | 2,2 | 81 |
Karbohydrater | 5 | 0,2 | 3 |
Makrell med stilkselleri og remulade
Ingredienser:
100 g makrell, kokt eller steikt
100 g stilkselleri
50 g rødløk eller purreløk
40 g remulade, gjerne hjemmelagd
Bruk gjerne en boks makrell i tomat, men skyll fra tomatsausen. Hakk makrell og grønnsaker og bland med remulade. Totalt 530 kcal.
Næringsstoff | Vekt | Rel. vekt | Energi% |
Protein | 21 | 1 | 16 |
Fett | 47 | 2,3 | 80 |
Karbohydrater | 6 | 0,3 | 4 |
Lunsj:
Grillet sild med rømme og rødløk
Ingredienser, to porsjoner:
200 g sild, uten medregnet bein og skinn
150 g sæterrømme
100 g rødløk
Steik hel sild åpent på grillen. Bruk gjerne den tette delen av grillen, og husk å skjære hakk i siden på sildene. Salte og pepre etter smak. Server med skikkelig sæterrømme og hakket rødløk. 560 kcal per porsjon.
Næringsstoff | Vekt | Rel. vekt | Energi% |
Protein | 19 | 1 | 14 |
Fett | 51 | 2,7 | 83 |
Karbohydrater | 4 | 0,2 | 3 |
Pizza med ost og kjøttdeig
Ingredienser, to porsjoner:
125 g kjøttdeig
80 g gulost
70 g majones, gjerne hjemmelagd
30 g tomatpuré
Steik kjøttdeigen omtrent ferdig. Form deretter to små pizzaer på et steikebrett – oppå bakepapir – og dryss over revet ost. Steik i ovn til osten er smeltet. Ta ut og server pizzaene med en blanding av majones og tomatpuré – enten oppå eller ved siden av. 540 kcal per porsjon.
Næringsstoff | Vekt | Rel. vekt | Energi% |
Protein | 24 | 1 | 17 |
Fett | 48 | 2,0 | 80 |
Karbohydrater | 4 | 0,2 | 3 |
Middag:
Helgrillet ørret med chilirømmedressing og nypoteter
Ingredienser, to porsjoner:
400 g ørretkjøtt, ikke medregnet bein
250 g chilirømmedressing, se egen oppskrift
200 g kokte poteter
Sløy ørretene, skjær hakk i sidene, krydre og legg dem i folie med sitronskiver og fersk timian. Kan og steikes uten folie, men bruk da den tette delen av grillen. Serveres med chilirømmedressing og poteter. 1 100 kcal per porsjon.
Næringsstoff | Vekt | Rel. vekt | Energi% |
Protein | 53 | 1 | 19 |
Fett | 91 | 1,7 | 75 |
Karbohydrater | 17 | 0,3 | 6 |
Chilirømmedressing:
225 g sæterrømme eller crème fraîche
75 g majones
75 g ristede mandler, hakket
½ rød chili, finhakket
Bland alle ingrediensene godt.
Næringsstoff | Vekt | Rel. vekt | Energi% |
Protein | 6 | 1 | 5 |
Fett | 45 | 7,8 | 92 |
Karbohydrater | 3 | 0,6 | 3 |
Grillspyd med flintsteik og laks
Ingredienser, fire porsjoner:
400 g flintsteik
400 g laks
800 g kålrotsalat, se egen oppskrift
300 g fetaostsalat, se egen oppskrift
Steik først flintsteiken omtrent ferdig på grillen. Ta den deretter av, og skjær den og laksefilet i stykker som tres på grillspyd. Snu og smør jevnlig med en krydret oljeblanding under steiking på grillen. Serveres med kålrotsalat og fetaostsalat.
1 090 kcal per porsjon.
Kålrotsalat:
400 g kålrot
200 g crème fraîche
200 g majones, gjerne hjemmelagd
Salt og pepper
Damp kålrotterninger møre i minimalt med vann i panne med lokk. Bland deretter alle ingrediensene i oppskriften, og smak til med pepper og salt.
Fetaostsalat:
100 g fetaost på glass
100 g ruccolasalat
50 g avokado
50 g cherrytomater
Skjær cherrytomater i fire, og bland med oppkuttet ruccola og avokado. Bland til slutt inn fetaosten med oljen.
Grillspyd:
Næringsstoff | Vekt | Rel. vekt | Energi% |
Protein | 46 | 1 | 17 |
Fett | 97 | 2,1 | 80 |
Karbohydrater | 8 | 0,2 | 3 |
Kålrotsalat:
Næringsstoff | Vekt | Rel. vekt | Energi% |
Protein | 2 | 1 | 3 |
Fett | 29 | 17,7 | 92 |
Karbohydrater | 4 | 2,3 | 5 |
Fetaostsalat:
Næringsstoff | Vekt | Rel. vekt | Energi% |
Protein | 7 | 1 | 17 |
Fett | 13 | 2,0 | 79 |
Karbohydrater | 1 | 0,2 | 4 |