Kategorier
Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 5 2021
Med unntak av to oppskrifter har vi denne gangen brukt «ferdigprodukter» som hovedingrediens i oppskriftene. Grunnen er enkelt og greit at disse produktene kan sies å være sunne, og dessuten smaker de godt.
Tekst Kenn Hallstensen Foto Anita Breivold
OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.
Frokostoppskriftene består av henholdsvis hermetisk tunfisk i vann og kokt egg med baconterninger. De to lunsjrettene inneholder som hovedingrediens kjøttboller og burgere/karbonader av merkevaren Folkets.
Middagene er to tidligere favoritter fra barneårene. Kokt blåkveite med kokt potet og smørsaus er like godt den dag i dag. Kombinert med stekte baconterninger løftes retten enda et hakk.
Middagspølse med stappe har mange styrt unna i voksen alder, men vi anbefaler å innføre denne retten igjen i kostholdet. Nordfjordmør er en godt sammensatt, tykk pølse som bare inneholder ett gram karbohydrater per 100 gram. Sammen med blomkålstappe tror vi at den kan bli en favoritt både blant liten og stor.
Frokost:

Tunfisk med nøttemajones
Ingredienser:
- 100 gram tunfisk i vann
- 35 g majones, gjerne hjemmelaget
- 25 g mandler
- ¼ ts chilikrydder
Press ut mesteparten av vannet fra tunfiskboksen. Plasser tunfisken midt på en tallerken, og bruk en blanding av majones, hakkete mandler og chilikrydder som topping. Totalt 560 kcal.
Næringsstoff | Vekt | Rel. vekt | Energi% |
Protein | 31 | 1 | 22 |
Fett | 46 | 1,5 | 75 |
Karbohydrater | 4 | 0,1 | 3 |

Kokt egg med baconterninger
Ingredienser:
- 2 egg, kokt
- 60 g bacon
- 20 g meierismør
Skjær baconet i terninger, og stek det i smøret. Baconterningene plasseres midt på en tallerken, mens egg i båter danderes over. Totalt 540 kcal.
Næringsstoff | Vekt | Rel. vekt | Energi% |
Protein | 25 | 1 | 19 |
Fett | 48 | 1,9 | 89 |
Karbohydrater | 1 | 0,1 | 1 |
Lunsj:

Kjøttboller med selleripuré
Ingredienser, tre porsjoner:
- 1 pk. kjøttboller fra Folkets – 360 gram
- 125 g meierismør eller smult
- 300 g sellerirot
Kjøp kjøttboller merket Folkets på dagligvarehandelen. Steik disse i 50 gram av fettet.
Lag puré ved å koke oppskåret sellerirot mør i panne med lokk med resten av smøret og minimalt med vann. Kjør deretter til puré med en stavmikser og server som tilbehør til kjøttbollene. Smak til puréen med salt og pepper. 540 kcal per porsjon.
Næringsstoff | Vekt | Rel. vekt | Energi% |
Protein | 22 | 1 | 15 |
Fett | 49 | 2,2 | 81 |
Karbohydrater | 4 | 0,2 | 3 |

Burger med gulrotstappe
Ingredienser, tre porsjoner:
- 1 pk. Folkets burger – 360 gram
- 120 g meierismør eller smult
- 300 g gulrot
Kjøp burgere merket Folkets på dagligvarehandelen. Steik disse i 50 gram av fettet. Lag stappe ved å koke oppskåret gulrot mør i panne med lokk med resten av smøret og minimalt med vann. Kjør deretter til stappe med en stavmikser, og server som tilbehør til kjøttbollene. Smak til stappen med salt og pepper. 570 kcal per porsjon.
Næringsstoff | Vekt | Rel. vekt | Energi% |
Protein | 23 | 1 | 16 |
Fett | 49 | 2,2 | 79 |
Karbohydrater | 7 | 0,3 | 5 |
Middag:

Røkt blåkveite med kokt potet og smørsaus
Ingredienser, to porsjoner:
- 450 g blåkveite, røkt
- 200 g kokt potet
- 150 g sideflesk
- 40 meierismør
- 125 g smørsaus – se egen oppskrift under
Kok/damp blåkveite i vann. Server med kokt potet, terninger av sideflesk stekt i smør og smørsaus. 1 100 kcal per porsjon.
Næringsstoff | Vekt | Rel. vekt | Energi% |
Protein | 52 | 1 | 19 |
Fett | 94 | 1,8 | 77 |
Karbohydrater | 12 | 0,2 | 4 |
Smørsaus
- 50 g sjalottløk
- 2 ss hvitvinseddik
- 1 dl vann
- 2 ss kremfløte
- 200 g meierismør
- ¼ ts sitronsaft
- Salt og pepper
Kok småhakket sjalottløk i eddik og vann til det bare er 1–2 ss væske igjen. Tilsett kremfløte og la blandingen koke opp. Rør inn smørbiter uten at det koker underveis. Det betyr at du må ta pannen av og på platen under prosessen. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.
Næringsstoff | Vekt | Rel. vekt | Energi% |
Protein | 1 | 1 | 1 |
Fett | 43 | 53,1 | 98 |
Karbohydrater | 1 | 1,4 | 1 |

Pølse med stappe
Ingredienser, to porsjoner:
- 500 g Nordfjordmør
- 300 g blomkål
- 75 g meierismør
Kok/trekk pølsene i cirka 10 minutter i vann. Kok oppskåret blomkål mør i panne med lokk med smøret og minimalt med vann. Kjør deretter til stappe med stavmikser. Smak til med pepper og salt. Server pølsene oppå stappa. 1 110 kcal per porsjon.
Næringsstoff | Vekt | Rel. vekt | Energi% |
Protein | 43 | 1 | 16 |
Fett | 101 | 2,3 | 82 |
Karbohydrater | 7 | 0,2 | 2 |