Skip to main content

Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 5 2021

Med unntak av to oppskrifter har vi denne gangen brukt «ferdigprodukter» som hovedingrediens i oppskriftene. Grunnen er enkelt og greit at disse produktene kan sies å være sunne, og dessuten smaker de godt.

Tekst Kenn Hallstensen     Foto Anita Breivold

Frokostoppskriftene består av henholdsvis hermetisk tunfisk i vann og kokt egg med baconterninger. De to lunsjrettene inneholder som hovedingrediens kjøttboller og burgere/karbonader av merkevaren Folkets.

Middagene er to tidligere favoritter fra barneårene. Kokt blåkveite med kokt potet og smørsaus er like godt den dag i dag. Kombinert med stekte baconterninger løftes retten enda et hakk. 

Middagspølse med stappe har mange styrt unna i voksen alder, men vi anbefaler å innføre denne retten igjen i kostholdet. Nordfjordmør er en godt sammensatt, tykk pølse som bare inneholder ett gram karbohydrater per 100 gram. Sammen med blomkålstappe tror vi at den kan bli en favoritt både blant liten og stor.

Frokost:

Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 5 2021 / 2021 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Tunfisk med nøttemajones

Ingredienser:

  • 100 gram tunfisk i vann
  • 35 g majones, gjerne hjemmelaget
  • 25 g mandler
  • ¼ ts chilikrydder

Press ut mesteparten av vannet fra tunfiskboksen. Plasser tunfisken midt på en tallerken, og bruk en blanding av majones, hakkete mandler og chilikrydder som topping. Totalt 560 kcal.

LES OGSÅ  Frukten fra edens hage
NæringsstoffVektRel. vektEnergi%
Protein31122
Fett461,575
Karbohydrater40,13
Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 5 2021 / 2021 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Kokt egg med baconterninger

Ingredienser: 

  • 2 egg, kokt
  • 60 g bacon
  • 20 g meierismør

Skjær baconet i terninger, og stek det i smøret. Baconterningene plasseres midt på en tallerken, mens egg i båter danderes over. Totalt 540 kcal.

NæringsstoffVektRel. vektEnergi%
Protein25119
Fett481,989
Karbohydrater10,11

Lunsj:

Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 5 2021 / 2021 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Kjøttboller med selleripuré 

Ingredienser, tre porsjoner:

  • 1 pk. kjøttboller fra Folkets – 360 gram
  • 125 g meierismør eller smult
  • 300 g sellerirot

Kjøp kjøttboller merket Folkets på dagligvarehandelen. Steik disse i 50 gram av fettet. 

Lag puré ved å koke oppskåret sellerirot mør i panne med lokk med resten av smøret og minimalt med vann. Kjør deretter til puré med en stavmikser og server som tilbehør til kjøttbollene. Smak til puréen med salt og pepper. 540 kcal per porsjon.

NæringsstoffVektRel. vektEnergi%
Protein22115
Fett492,281
Karbohydrater40,23
burger

Burger med gulrotstappe

Ingredienser, tre porsjoner:

  • 1 pk. Folkets burger – 360 gram
  • 120 g meierismør eller smult
  • 300 g gulrot

Kjøp burgere merket Folkets på dagligvarehandelen. Steik disse i 50 gram av fettet. Lag stappe ved å koke oppskåret gulrot mør i panne med lokk med resten av smøret og minimalt med vann. Kjør deretter til stappe med en stavmikser, og server som tilbehør til kjøttbollene. Smak til stappen med salt og pepper. 570 kcal per porsjon.

NæringsstoffVektRel. vektEnergi%
Protein23116
Fett492,279
Karbohydrater70,35

Middag:

blåkveite

Røkt blåkveite med kokt potet og smørsaus 

Ingredienser, to porsjoner:

  • 450 g blåkveite, røkt
  • 200 g kokt potet
  • 150 g sideflesk
  • 40 meierismør
  • 125 g smørsaus – se egen oppskrift under
LES OGSÅ  Kornfritt brød

Kok/damp blåkveite i vann. Server med kokt potet, terninger av sideflesk stekt i smør og smørsaus. 1 100 kcal per porsjon.

NæringsstoffVektRel. vektEnergi%
Protein52119
Fett941,877
Karbohydrater120,24

Smørsaus

  • 50 g sjalottløk
  • 2 ss hvitvinseddik
  • 1 dl vann
  • 2 ss kremfløte
  • 200 g meierismør
  • ¼ ts sitronsaft
  • Salt og pepper

Kok småhakket sjalottløk i eddik og vann til det bare er 1–2 ss væske igjen. Tilsett kremfløte og la blandingen koke opp. Rør inn smørbiter uten at det koker underveis. Det betyr at du må ta pannen av og på platen under prosessen. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.

NæringsstoffVektRel. vektEnergi%
Protein111
Fett4353,198
Karbohydrater11,41
pølse

Pølse med stappe 

Ingredienser, to porsjoner:

  • 500 g Nordfjordmør
  • 300 g blomkål
  • 75 g meierismør

Kok/trekk pølsene i cirka 10 minutter i vann. Kok oppskåret blomkål mør i panne med lokk med smøret og minimalt med vann. Kjør deretter til stappe med stavmikser. Smak til med pepper og salt. Server pølsene oppå stappa. 1 110 kcal per porsjon.

NæringsstoffVektRel. vektEnergi%
Protein43116
Fett1012,382
Karbohydrater70,22

Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner