Støtt Helsemagasinet med en donasjon

Helsemagasinet utgis av Stiftelsen vitenskap og fornuft. Du kan bidra til at flere får tilgang til faglig baserte kunnskaper om hvordan du kan bedre din egen helse og folkehelsa generelt, og samfunnet bedre kan ivareta enkeltindividers behov for velferd, frihet, sikkerhet og identitet.
Stiftelsen trenger økonomisk støtte for på en best mulig måte kunne utføre slike oppgaver. Vi er takknemlige for ethvert bidrag eller donasjon uansett størrelse.

Stiftelsen vitenskap og fornuft
Bjerkelundsveien 8 B
1358 Jar

kr.
Personlig informasjon

Kredittkortinformasjon
Dette er en sikker SSL-kryptert betaling.

Totalt bidrag: kr. 20 One Time

Forside > Arkiv > 2016 > Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 6 2016

Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 6 2016

Denne gangen er tre av seks oppskrifter inspirert av en oppskrift hentet fra internett – baconruller med avokado. Den har vært populær i flere grupper som foretrekker kosthold med lite karbohydrater og mye fett. Kan anbefales både til frokost og lunsj, men kan også brukes som snacks om man ønsker noe ekstra til kvelds. Basert på denne har vi utviklet to liknende oppskrifter.

Tekst Kenn Hallstensen     Foto Agurtxane Concellon

Før øvrig er vi som vanlig inspirert av årstida, og presenterer oppskrifter av både torsk og scampi. Nøttepanering av fisk kan løfte enhver fiskemiddag til nye høyder, mens scampi passer godt i sterkt krydrete retter. Vi avslutter med en tradisjonell biffrett, men med en utradisjonell feit og god saus som tilbehør.


Beregning av dagens matinntak

Våre oppskrifter gir et totalt energiinntak per dag på ca. 2 200 kcal, hvorav 100–200 kcal fra karbohydrater (25–50 g). De som trenger mindre eller mer enn dette, kan endre like mye på alle ingrediensene til de får ønsket energimengde. Har man for eksempel behov for totalt 1 800 eller 2 600 kcal, kan porsjonene henholdsvis reduseres eller økes ca. 20 prosent. De som trener mye eller er fysisk aktive, har noen ganger nytte av litt mer protein, selv om et økt energi-inntak gir tilsvarende mer.

Forholdet mellom fett, protein og karbohydrat bør være omtrent konstant uansett hvor mye man spiser. Derfor viser vi hvor mye mat 2 200 kcal tilsier ved å oppgi hvor mye matvarene veier. Vi har fordelt dagens totale energiinntak slik at 25 prosent inntas til henholdsvis frokost og lunsj og 50 prosent til middag, men dette bør hver enkelt justere etter behov.

Et godt råd er å spise når man er sulten og stanse når man er passe mett. Er man ikke sulten til frokost, venter man med dagens første måltid inntil sulten melder seg. Generelt anbefaler vi at dagens siste måltid inntas mellom kl. 18 og 20.

Annonse:

Tabellene etter hver oppskrift viser måltidenes innhold av protein, fett og karbohydrat i gram, forholdet mellom disse næringsstoffene (vektfordeling) og prosentvis energiinnhold avrundet til hele tall. De angitte mengdene er beregnet på én person om ikke annet er nevnt.

Mange som ikke tåler melkeprodukter, tåler likevel meierismør. De som er svært følsomme for melkeprotein, kan forsøke klarnet smør eller ghee, eventuelt smult, gåse- eller kokosfett/-melk, palmekjerne- eller olivenolje, majones (lagd med rapsolje), pesto, etc.

Frokost:

16.08.12-VOF_salatrullerSalatruller med kylling og avokado

Ingredienser, 2 porsjoner:

150 g kyllingkjøtt med skinn
100 g avokado
100 g cherrytomater
100 g gul paprika
2–4 salatblader
60 g aïoli

Grovhakk kyllingkjøtt, avokado og paprika, mens cherrytomatene skjæres i fire. Bland alle ingrediensene og plasser dem i to hauger oppå 1–2 salatblader. Fordel aïoli, rull sammen salatbladene og spis. 530 kcal per porsjon.

Næringsstoff

Vekt

Rel. vekt

Energi%

Protein

22

1

16

Fett

47

2,2

80

Karbohydrater

4

0,2

16.08.12-VOF_lakserullerLakseruller med hvit geitost og honningmelon

Ingredienser:

75 g laks
40 g ekte hvit geitost
50 g honningmelon
30 g aïoli

Lag avlange strimler av geitost og honningmelon. Ta en strimmel av hver og rull laksestrimler rundt dem i hele deres lengde. Legg dem deretter på bakepapir på ei stekeplate og stek i ovn på 200 grader i 10–12 minutter. Totalt 560 kcal.

Næringsstoff

Vekt

Rel. vekt

Energi%

Protein

26

1

19

Fett

49

1,9

79

Karbohydrater

3

0,1

2

Lunsj:

16.08.12-VOF_baconrullerBaconruller med avokado

Ingredienser:

125 g bacon
75 g avokado

Skjær 68 båter per avokado og rull lange baconstrimler flere ganger rundt disse, slik at hele båten er dekket av bacon. Legg dem deretter på bakepapir på en steikeplate, og steik i ovn på 220 grader i cirka 15 minutter. Kan spises som dem er, eller serveres med rømme som dipp. Lag gjerne rikelig slik at du har rester til kommende måltider. Totalt 560 kcal.

Næringsstoff

Vekt

Rel. vekt

Energi%

Protein

19

1

13

Fett

54

2,9

86

Karbohydrater

1

0,0

1

16.08.12-VOF_scampigryteScampigryte med kokosmelk

Ingredienser, 2 porsjoner:

200 g scampi – skall ikke medregnet
75 g meierismør eller kokosolje
100 g kokosmelk
½ rød chili
100 g gul paprika
100 g grønn paprika
1 fedd hvitløk, hakket
½ ts korianderkrydder
Salt og pepper

Kutt chilien i ringer, paprikaen i strimler og finhakk hvitløken, som deretter stekes i smør/kokosolje i noen minutter. Ha i kokosmelk og scampi, og kok videre på sterk varme i 3–4 minutter. Tilsett koriander og smak til med salt og pepper. Serveres i djup tallerken. 550 kcal per porsjon.

Næringsstoff

Vekt

Rel. vekt

Energi%

Protein

27

1

19

Fett

47

1,8

76

Karbohydrater

7

0,3

5

Middag:

16.08.12-VOF_torskMandelpanert torsk med bacon og søtpotet

Ingredienser, 2 porsjoner:

300 g torskefilet
2 eggeplommer
50 g mandler
120 g bacon
130 g meierismør
200 g blomkål
200 g søtpotet
Salt og pepper

Strø salt på torskefiletene og la dem ligge i 15–20 minutter. Ha deretter torskefiletene først i piskete eggeplommer, før de vendes i småhakkete mandler. Stekes i panne med cirka 1/3 av smøret. Skjær bacon i terninger og steik med 1/3 av smøret. Kok blomkål mør sammen med siste tredel av smøret under lokk, og bland deretter til puré med en stavmikser. Skjær søtpotet i strimler og steik i ovn. Salte og pepre etter smak. 1 100 kcal per porsjon.

Næringsstoff

Vekt

Rel. vekt

Energi%

Protein

49

1

18

Fett

90

1,8

74

Karbohydrater

23

0,5

8

16.08.12-VOF_entrecoteEntrecôte med pommes frites

Ingredienser, 2 porsjoner:

400 g entrecôte – to stykker
Pepper og salt
50 g meierismør eller smult
100 g majones – helst hjemmelagd
50 g seterrømme
2 ts estragon, fersk
1 ss hvitvinseddik
Salt og pepper
200 g poteter, strimlet

Salte og pepre entrecôtene og steik på sterk varme i 1–2 minutter på hver side. Steik dem deretter videre på svakere varme til ønsket valg. Bland majones, seterrømme, estragon og hvitvinseddik til en fyldig saus, og smak til med salt og pepper. Steik strimlete poteter i ovnen til de er sprø og gyllenbrune. 1 090 kcal per porsjon.

Næringsstoff

Vekt

Rel. vekt

Energi%

Protein

44

1

16

Fett

93

2,1

77

Karbohydrater

19

0,4

7

You may also like
Myseprotein
Bikarbonat
Kollagen
Jevninger

Legg igjen et svar