Kategorier
Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 6 2019
Seint på høsten bugner det av utsøkte matvarer både fra dyre- og planteriket. Dette er forståelig nok vårt fokus denne gangen. Det virker som om soppinteressen er på vei opp, og derfor lar vi tre av oppskriftene ha denne matvaren som en viktig ingrediens.
På høsten kommer vi ikke unna lammekjøtt. Dette utsøkte kjøttet kan sammenliknes med viltkjøtt, da dyra har gått ute på beite siden våren. I likhet med vilt har lammekjøtt også en sterk og særegen smak, blant annet på grunn av det forholdsvis høye innholdet av sunt og godt fett – noe som særlig gjelder voksne dyr. En av oppskriftene har fenalår som hovedingrediens. Det er i utgangspunktet en dyr matvare, men det er enkelt å tilberede denne selv. Kjøp hele lår i butikken. Er du heldig, får du dem fortsatt til redusert pris. Gni dem inn med salt og heng dem til tørk. Resten gjør seg selv. Lag gjerne så mye at du har til påske og vårens rømmegrøtgilder.
OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.
Frokost:

Sopp med speilegg
Ingredienser:
1 stor portobellosopp eller sjampinjong
2 egg
50 g bacon
50 g grønn paprika
30 g meierismør eller smult
Fjern stilken på soppen og steik den i panne sammen med eggene. Bacon og paprika skjæres i mindre terninger og steikes sammen. Server med soppen som ”skive” og legg deretter på speilegg før paprika og bacon brukt som topping. Totalt 570 kcal.
Næringsstoff | Vekt | Rel. vekt | Energi% |
Protein | 22 | 1 | 16 |
Fett | 51 | 2,3 | 80 |
Karbohydrater | 6 | 0,2 | 4 |

Fenalårskive med majonessalat
Ingredienser:
75 kg fenalår
25 g agurk
25 g rød paprika
25 g rødløk
40 majones, gjerne hjemmelaget
Stort lettere enn dette blir det ikke. Kutt grønnsakene og bland med majones. Fenalårskivene serveres med majonesblanding oppå. Totalt 550 kcal.
Næringsstoff | Vekt | Rel. vekt | Energi% |
Protein | 22 | 1 | 16 |
Fett | 50 | 2,3 | 82 |
Karbohydrater | 3 | 0,2 | 2 |
Lunsj:

Soppburger
Ingredienser:
2 portobellosopp eller store sjampinjong
100 g kjøttdeig
30 g meierismør eller smult
2 skiver tomat
2 skiver sylteagurk
1 skive gulost
25 g remulade, gjerne hjemmelaget
Kutt vekk stilkene på soppen og steik på rist i ovnen på 200 grader i 10–15 minutter. Kjøttdeigen eltes sammen og formes til en karbonade som steikes i panne med smør. Smelt osteskiven oppå karbonaden på slutten av steiketiden. Server karbonade og ost sammen med tomat, sylteagurk og remulade mellom soppene. Totalt 560 kcal.
Næringsstoff | Vekt | Rel. vekt | Energi% |
Protein | 22 | 1 | 16 |
Fett | 49 | 2,3 | 79 |
Karbohydrater | 7 | 0,3 | 5 |

Hjortekjøtthakk med tyttebærsaus
Ingredienser, to porsjoner:
150 g hjortekjøtt
100 g løk
40 g meierismør
1½ dl tyttebærsaus – se under
Steik hakket hjortekjøtt og løkringer i smøret. Server med tyttebærsaus. 570 kcal per porsjon.
Tyttebærsaus:
100 g tyttebær
1–2 dl rødvinseddik eller rødvin
100 g meierismør
Knus tyttebærene og kok dem i rødvins-eddik/rødvin i en liten panne til det nesten ikke er væske igjen. Smelt deretter inn smøret uten at det koker.
Næringsstoff | Vekt | Rel. vekt | Energi% |
Protein | 19 | 1 | 13 |
Fett | 53 | 2,8 | 83 |
Karbohydrater | 6 | 0,3 | 4 |
Tyttebærsaus:
Næringsstoff | Vekt | Rel. vekt | Energi% |
Protein | 1 | 1 | 1 |
Fett | 24 | 46,9 | 95 |
Karbohydrater | 2 | 4,8 | 4 |
Middag:

Fårikål med morrpølse
Ingredienser, fire porsjoner:
600 g saue-/lammekjøtt, ikke medregnet bein
200 g morrpølse
1 kg hodekål
7 dl vann
150 g smult
1 ss svart pepper, hel
1 ss einebær, hele og tørkete
2 ts sellerisalt
1 ts uraffinert salt (Real Salt)
100 g poteter, melne
Pepper og einebær knuses og puttes i en krydderpose som knyttes igjen med hyssing. Hyssingen festes på grytens håndtak mens posen ligger i bunnen. Tilsett vann, sellerisalt og salt, og kok opp med lokk. Etter cirka 15 minutters lett koking tilsettes skrelte poteter i små terninger. La det småkoke litt til under lokk før du tilsetter smult og kjøttet oppskåret i 4–5 cm store terninger, mens kålen kun grovkuttes. Fjern den grove stammen før morrpølsa småhakkes og puttes oppi. Den skal fungere som en ekstra smakstilsetning. Legg på lokk og la fårikålen koke i omtrent to timer til kjøttet er helt mørt.
Når fårikålen er ferdig, fjernes krydderposen før kjøtt og kål blandes forsiktig. Smak eventuelt til med mer sellerisalt, salt og pepper. 1 090 kcal per porsjon.
PS! Ta vare på eventuell kraft som blir til overs. Frys ned i passe beholdere, og bruk i ulike gryter, sauser og dressinger.
Næringsstoff | Vekt | Rel. vekt | Energi% |
Protein | 57 | 1 | 17 |
Fett | 92 | 2,0 | 76 |
Karbohydrater | 19 | 0,4 | 7 |

Laksemedaljonger med blomkålpuré og kantarellsaus
Ingredienser, to porsjoner:
400 g laksefilet
300 g blomkål
80 g meierismør
1 ss sitronsaft
2 dl kantarellsaus – se under
Kutt en hel filet av laks i skiver, men la dem fortsatt ligge inntil hverandre. Stryk på med en pensel en blanding av litt smeltet smør og sitronsaft og steik i ovn på 200 grader i 10–12 minutter.
Skjær blomkålen i små buketter og kok dem møre i minimalt med vann og resten av smøret.
Server laksemedaljonger på en seng av blomkålpuré. Dander litt av sausen oppå fisken og resten på tallerken. 1 100 kcal per porsjon.
Kantarellsaus:
200 g kantareller
1 ss sitronsaft
1–2 dl hvitvinseddik eller hvitvin
100 g smør
Kok hakkete kantareller i sitronsaften og eddik/hvitvin til det omtrent ikke er væske igjen i panna. Smelt deretter smøret sammen med blanding. Det må ikke koke, for da skiller smøret seg.
Næringsstoff | Vekt | Rel. vekt | Energi% |
Protein | 44 | 1 | 16 |
Fett | 99 | 2,3 | 81 |
Karbohydrater | 8 | 0,2 | 3 |
Kantarellsaus:
Næringsstoff | Vekt | Rel. vekt | Energi% |
Protein | 1,5 | 1 | 3 |
Fett | 18,3 | 12,4 | 89 |
Karbohydrater | 3,4 | 2,3 | 8 |