Skip to main content

Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 7 2014

I skrivende stund er høstjakta i full gang, og vilt er tilgjengelig for de fleste. Det finnes knapt noe bedre og sunnere. Kun fantasien setter grenser for hva man kan lage av slike utmerkede råvarer. Ikke en gang beina må vi la gå til spille, for dem kan det lages god og næringsrik kjøttkraft av. Kjøttkraft kan brukes i sauser, kjøttsupper, lapskaus med mer. Denne gangen presenterer vi fire av seks oppskrifter med viltkjøtt som hovedingrediens.

Tekst Kenn Hallstensen     Foto Agurtxane Concellon

Tabellene etter hver oppskrift viser måltidenes innhold av protein, fett og karbohydrat i gram, forholdet mellom disse næringsstoffene (vektfordeling) og prosentvis energiinnhold avrundet til hele tall. De angitte mengdene er beregnet på én person om ikke annet er nevnt.

14.10.14-FROKOST1Rådyrhakk med sesongens grønnsaker

Ingredienser:

100 g rådyrkjøtt, krydret
4-5 ss olivenolje
50 g reddik
50 g sjalottløk
50 g grønn paprika

Krydre først kjøttet etter ønske, og skjær deretter det og grønnsakene i terninger. Steik alt sammen i olivenolje. Server i dyp tallerken og spis med skje. Totalt 560 kcal.

Næringsstoff

Vekt

Rel. vekt

Energi%

Protein

22

1

16

Fett

49

2,2

80

Karbohydrater

6

0,3

4

LES OGSÅ  Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 2 2016

14.10.14-EGG1“Sterk” eggerøre

Ingredienser:

3 egg
30 g kokosfett
1 liten rød chili
2-3 ringer jalapeno

Pisk egga og steik til eggerøre med kokosfettet. På slutten av steiketida blandes inn småhakket chili og jalapeno. Totalt 560 kcal.

Næringsstoff

Vekt

Rel. vekt

Energi%

Protein

25

1

18

Fett

49

2,0

79

Karbohydrater

5

0,3

3

14.10.14-BURGER1Hjorteburger med ost og ananas

Ingredienser:

75 g hjortekjøttdeig
30 g meierismør
25 g gulost
1–2 salatblad
50 g ananas

Bruk kjøttdeig av hjort tilsatt fett/spekk/talg og form en karbonade som steikes i meierismøret. Rett før karbonaden er ferdigstekt, steikes ananasskiven raskt på begge sider. Server karbonaden på salatbladene med osten først og deretter ananasen på toppen. Totalt 540 kcal.

Næringsstoff

Vekt

Rel. vekt

Energi%

Protein

26

1

19

Fett

45

1,7

76

Karbohydrater

6

0,2

5

14.10.14-LUNSJ_BLABEAR1Ostelunsj

Ingredienser:

50 g kesam
50 g russisk yoghurt (17 % fett)
50 g crème fraîche
50 g gulost
25 g blåbær
10 g 86 % sjokolade

Her er en både rask og god rett. Bland kesam, russisk yoghurt og crème fraîche og ha i en dyp tallerken. Ha over hele blåbær og reven gulost og kakaosjokolade. Totalt 560 kcal.

Næringsstoff

Vekt

Rel. vekt

Energi%

Protein

21

1

15

Fett

49

2,4

79

Karbohydrater

9

0,4

6

14.10.14-VILTGRYTTE1Viltgryte

Ingredienser, 2–3 posjoner:

200 g hjortekjøtt
150 g fårekjøtt
300 g kjøttkraft, se Elgbiff med rotstappe og margsaus
2–3 dl vann
200 g sopp
200 g gulrøtter
100 g purreløk
100 g tyttebær, hele
2 dl kremfløte

Grovhakk kjøttet og kok 2-3 timer i kjøttkrafta og vannet. Bland deretter inn kuttede grønnsaker, hele tyttebær og fløte. Kok videre til grønnsakene er møre. Totalt 1 100 kcal per porsjon.

Næringsstoff

Vekt

Rel. vekt

Energi%

Protein

46

1

16

Fett

94

2,0

76

Karbohydrater

22

0,5

8

LES OGSÅ  Meksikansk-inspirert bacalao

14.10.14-ELG1Elgbiff med rotstappe og margsaus

Ingredienser:

200 g elgbiff
100 g pastinakk
75 g søtpotet
70 g meierismør eller smult
Pepper og salt
100 g margsaus, se nedenfor

Steik biffen etter ønske. Rensk og skjær opp pepperrot og søtpotet i mindre terninger, pakk dem i aluminiumsfolie og kok i ovn. Etter at rotgrønnsakene er blitt møre, tas de ut av ovnen og moses til pureer med stavmikser med smør/smult, pepper og litt salt. Husk å bruke den lille væsken som dannes inne i aluminiumsfolien. Server biff og pureene med margsaus. Hvis du ønsker tjukkere saus, kan du bruke et fortykningsmiddel, for eksempel johannesbrødkjernemel, mais- eller potetmel. Totalt 1 090 kcal.

Margsaus: Kok kjøttkraft fra storfe- eller elgbein, men ikke bruk for mye vann. Etter noen timer kan du skrape av overflødig kjøtt og ta ut margen fra beina. Beina fjernes, og krafta kokes ned slik at den blir konsentrert. Bruk en stavmikser til å blande inn kjøttrester og marg. Avkjøl og oppbevar om ønskelig i egnede bokser i fryseren til seinere bruk.

Næringsstoff

Vekt

Rel. vekt

Energi%

Protein

47

1

17

Fett

88

1,9

73

Karbohydrater

24

0,5

9


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner