Julehøytida nærmer seg, og med den følger mange tradisjonsrike måltider. Dette gjelder for eksempel retter med lutefisk, sylte og pinnekjøtt, svineribbe, lammerull og røykelaks. Julemat er en del av norske tradisjoner, og ikke minst maten er verd å ta vare på. Denne gangen bruker vi derfor mange typiske julematvarer, men på en litt ny måte. Har du for eksempel smakt syltefylt kyllingbryst, helsteikt lammerull eller nøttepanert lutefisk? Laksemajonesen inneholder for eksempel både røykelaks og egg. Den kan brukes som egen rett, men er også velsmakende tilbehør til andre retter. For å bryte litt opp i all julematen har vi også med en ”vanlig” salatrett.
Tekst Kenn Hallstensen Foto Agurtxane Concellon
Frokost:
Laksemajones
Ingredienser:
2 egg
40 g røkelaks
50 g rød paprika
1 ss fersk persille, finhakket
40 g majones, helst hjemmelagd
Hakk kokte egg, røkelaks og paprika og blande massen med persille og majones. Kan også brukes som tilbehør til andre retter. Totalt 550 kcal.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
26 |
1 |
19 |
Fett |
48 |
1,8 |
78 |
Karbohydrater |
4 |
0,2 |
3 |
Oliven- og fetasalat
Ingredienser:
100 g fetaost
25 g grønne oliven
2 ss olivenolje
25 g cherrytomater
100 g ruccolasalat
Lag salat av fetaost, revet ruccolasalat, halve oliven og cherrytomater. Bruk olivenolje som dressing. Totalt 540 kcal.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
17 |
1 |
13 |
Fett |
49 |
2,9 |
82 |
Karbohydrater |
7 |
0,4 |
5 |
Lunsj:
Syltekylling med stekte grønnsaker
Ingredienser:
75 g kyllingbryst
25 g julesylte i skiver
20 g julesylte, småhakket
100 sjampinjong
50 g grønn paprika
40 g meierismør eller smult
Skjær et dypt hakk i kyllingbrystet og fyll det med småhakket sylte – omtrent halvparten. Fest deretter 1–2 sylteskiver oppå brystet, for eksempel med tannpirkere av tre, og steik i ovn. Krydre og salte etter smak. Serveres med grovhakket sopp og paprika frest i steikepanne med smør. Totalt 550 kcal.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
32 |
1 |
23 |
Fett |
45 |
1,4 |
75 |
Karbohydrater |
3 |
0,1 |
2 |
Julenspyttipanne
Ingredienser, 2 porsjoner:
75 g pinnekjøtt av lam/sau
75 g svineribbe
75 g kjøttpølse
100 g rødløk
100 g gul paprika
40 g meierismør eller smult
10 g persille, hakket
Bruk rester fra julens mange gode måltider. Kutt kjøtt, pølse og grønnsaker i mindre deler og fres i stekepanne med meierismøret. Serveres med et dryss av fersk persille. 570 kcal per porsjon.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
25 |
1 |
18 |
Fett |
49 |
1,9 |
78 |
Karbohydrater |
6 |
0,2 |
4 |
Middag:
Helstekt lammerull med peppersaus
Ingredienser:
400 g lammerull – se oppskrift under
400 g blomkål
100 g meierismør eller smult
Pepper og salt
200 g rød paprika
1,25 dl peppersaus – se oppskrift under
Kok blomkålen mør, og bruk minimalt med vann og 75 gram av meierismøret. Bland deretter til stappe/puré med en stavmikser. Smak til med salt og pepper. Fres paprikaterninger sammen med resten av smøret i ei panne. Server ”lammerullbiff” på en seng av blomkålpuré midt på tallerkenen, mens paprikaterningene danderes rundt på kanten av puréen. Peppersaus hører med. 1 100 kcal per porsjon.
Lammerull:
500 g beinfri lammeside/svange
500 g lammekjøtt
1–2 ts salt
½ ts pepper
¼ ts ingefær, malt
2 ts gelatinpulver
Reinskjær lammesida til et kvadrat eller rektangel. Kutt de avskårne bitene og lammekjøttet i lengre strimler som plasseres oppå lammesida. Bland i krydder, salt og gelatin og rull sammen lammesida fra den tykkeste enden. Sy rullen med bomullstråd og legg i kjøleskap natta over. Steik lammerullen på alle sider før den steikes videre i ovnen på 125 grader i 1½–2 timer. La hvile i 15 minutter før du skjærer i den.
Peppersaus:
2 dl steikesjy eller kjøttkraft
1 ss potetmel eller 1 ts johannesbrødkjernemel
½ ts grønn pepper
½ dl kremfløte
Salt
Rør eller rist melet sammen med litt av steikesjyen. Kok opp resten av steikesjyen og visp i jevninga. Tilsett pepper og kok i minst fem minutter. Tilsett til slutt fløte og smak til med salt.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
43 |
1 |
16 |
Fett |
96 |
2,2 |
78 |
Karbohydrater |
16 |
0,4 |
6 |
Nøttepanert lutefisk med bacon og gulrotstappe
Ingredienser, 2 porsjoner:
600 g lutefisk
1 ts salt
1 eggeplomme
30 g mandler
30 g hasselnøtter
100 g bacon eller sideflesk
140 g meierismør eller smult
300 g gulrøtter
Salt og pepper
Legg lutefisken på en stekeplate med skinnsiden ned, og strø over en toppet teskje salt. La fisken ligge å trekke salt i 30–45 minutter, før den pensles med pisket eggeplomme og dekkes med finhakkete mandler og hasselnøtter. Saltet skal ikke fjernes. Fisken dekkes deretter med aluminiumsfolie og settes inn i ovnen på 200 grader i 30–40 minutter. Serveres med gulrotstappe og bacon-/sidefleskterninger.
Skrell og skjær gulrøttene i terninger. Disse kokes møre på svak varme sammen med halvparten av smøret. Kjør deretter til stappe ved hjelp av en stavmikser. Ønskes mer karbohydrater og/eller variasjon i smak samtidig som du ønsker å beholde den delikate oransje fargen, kan søtpoteter brukes i stedet for gulrøtter.
Skjær baconet/sideflesket i terninger og steik i panne sammen med resten av smøret. 1 120 kcal per porsjon.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
50 |
1 |
18 |
Fett |
96 |
1,9 |
77 |
Karbohydrater |
13 |
0,3 |
5 |