Skip to main content

Fett og levealder

[wcm_restrict]

Leserbrev
Leserbrev med spørsmål og kommentarer kan sendes til leserbrev@vof.no.
Vi driver ikke personlig medisinsk veiledning, men svarer på spørsmål av allmenn interesse.

Jeg følger med på nyhetsbildet og har lagt merke til at stadig flere i Norge blir overvektige og får flere livsstilsykdommer og psykiske problemer. Samtidig har gjennomsnittsalderen økt etter krigen og ser ut til å fortsette å øke framover. Kan dette delvis tilskrives at mange har sluttet å røyke, og at vi har fått et bedre helsevesen?

Jeg følger et steinalderkosthold, men blir ofte møtt med at levealderen går oppover fordi folk spiser mindre fett. Da blir jeg svar skyldig. Har Helsemagasinet synspunkter på hva som er (hoved) årsakene til økt levealder, og i hvor stor grad kostholdet spiller inn?

Per Erik Gulbrandsen

VOF: Man blir ikke overvektig av fett, man av mye karbohydrat i kosten. Dette bidrar til å forkorte levealderen, ikke øke den. Vi vet følgelig ikke hvordan maksimal levealder kommer til å utvikle seg framover! En viktig årsak til at gjennomsnittsalderen tidligere var lavere enn i våre dager, er at barnedødeligheten var mye høyere. Maksimal levealder var i mange tradisjonelle folkegrupper på høyde med vår, selv om gjennomsnittet var langt lavere. De siste tiårene har mange sluttet å røyke, og røyking bidro til at mange ikke oppnådde sin maksimale levealder. De siste tiårene har røyking redusert dødeligheten av hjerteinfarkt, og etter 1986 har dødeligheten falt drastisk, særlig for menn (se Knut Gjesdal, Tidsskrift for den Norske Legeforening 2016; 9: 833–6). På 1950-tallet døde de fleste som fikk hjerteinfarkt hjemme fordi de fikk medisinsk hjelp for sent. I dag blir de fleste infarktrammede raskt hentet av helikopter eller ambulanse og får nødvendig hjelp, slik at de fleste overlever. DVP

LES OGSÅ  Økt fettinntak uten melkefett
/wcm_restrict]

Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner