Skip to main content

Fettprosent

Jeg har ei 24 år gammel søster som i likhet med undertegnede spiser steinalderkost. Jeg fikk melding av henne om at hun hadde målt fettprosenten og at den bare var på 15 prosent.

Hun skrev: ”Jeg var hos legen i dag og målte diverse ting. Alt han målte, ser bra ut utenom fettprosenten. Den ligger på 15 prosent, som er langt lavere enn den burde være. Dette kan forklare hvorfor jeg har vært så kald i hele vinter, med nedsatt konsentrasjonsevne og hukommelse. Jeg tar det ganske seriøst, men får visst ikke nok av det gode fettet i meg. Jeg er bare redd jeg kan skade min hormonbalanse, særlig med hensyn på å få barn i framtiden.”

Stemmer dette? Hva kan hun gjøre for å øke fettprosenten uten å spise brød som hun for øvrig tåler dårlig?

Karianne

VOF: En fettprosent på 15 er ikke unormalt lav, selv om det er mer vanlig at unge kvinner har en fettprosent på 20–25 prosent. Dersom din søster spiser mer karbohydrat for å legge på seg, løser hun neppe årsaken til at hun føler seg kald. Lite kroppsfett er dessuten sjelden en årsak til at man føler seg kald, siden det indikerer et normalt høyt stoffskifte.

LES OGSÅ  Vanskelig å gå ned i vekt

Du skriver ikke noe om hva din søster spiser, men nedsatt konsentrasjonsevne og hukommelse kan tyde på at hun får i seg for lite fett og for mye protein, en feil mange gjør når de kutter ned på karbohydratinntaket. Overskudd av protein nedbrytes delvis til glukose og kan også føre til ustabilt blodsukker og at det dannes lite ketoner som hjernen kan bruke.

Noen idrettskvinner som driver med langdistanseøvelser, har en fettprosent ned mot 10 prosent eller til og med lavere, noe som kan gjøre at menstruasjonen opphører. Så lenge din søster har normal menstruasjon, burde det ikke være fare for at hun ikke kan få barn, med mindre hun har andre problemer.

Du skriver ikke noe om hvilke målinger din søster har tatt. For å finne underliggende årsaker til at hun føler seg kald, kan det være lurt å undersøke hvorvidt hun har et litt lavt stoffskifte. En enkelt test på dette er å måle morgentemperaturen i rektum tre dager på rad. Hvis den er lavere enn 37 grader, kan stoffskiftet være for lavt selv om man ikke er overvektig. I så fall ville jeg anbefale henne blant annet å ta nye blodprøver som viser status for skjoldkjertelhormoner. DVP


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner