Skip to main content

Fikk livskraften tilbake etter fallulykke!

Toyni Fürstenau Johansen (f. 1967) falt i båten en sommerdag på sjøen og ble nærmest invalidisert med dramatiske følger for hverdagen. Her deler hun historien om hvordan hun klarte å komme tilbake til et normalt liv og utdannet seg til terapeut.

Tekst Birthe Storaker     Foto Marianne Gaptjern Ravn

Den 14. august 2004 var Toyni og familien ute på Oslofjorden en flott sensommerdag. Da hun var på vei hjem og skulle skifte plass i båten, traff den en bølge. Hun mistet balansen, falt bakover og slo ryggen. Fordi hun hadde barnet sitt på fanget, fikk hun ikke tatt seg for. Smertene ilte nedover beinet, og hun skjønte at noe alvorlig hadde skjedd.

– Dette var starten på en lang og turbulent reise, forteller Toyni. – Legevakta fant ikke noen brudd eller prolaps, men smertene var så store at jeg ble sendt hjem full av smertestillende. På natta våknet jeg og tok flere piller. Etter en tur på toalettet svartnet det for meg så jeg falt i bakken. Jeg ble liggende på baderomsgulvet lenge, men etter hvert fikk samboeren min ristet meg tilbake til bevissthet.

– To måneder seinere ble jeg gradvis verre, forteller Toyni. – Jeg fikk ikke sove verken om natta eller på dagen. Jeg ble veldig lysømfintlig, skalv kontinuerlig og var kvalm mesteparten av tida. Fordi jeg hadde store smerter i ryggen, nakken og hodet, klarte jeg så vidt å gå.

Ingen funn

En rekke undersøkelser på sykehuset ga ingen resultater. Toyni fikk bare beskjed om å hvile. – Jeg hadde aldri vært så dårlig i hele mitt liv, hatt så lite krefter og følt meg så hjelpeløs. Før dette var jeg alltid frisk og sterk med mye energi. Livet ble snudd på hodet.

Dagene gikk med til å ligge i senga og se ut på et stort tre utenfor soveromsvinduet. Til slutt følte hun at det ikke var mulig å komme lenger ned.  En dag mens hun lurte på hva meningen med et slikt liv var, kom datteren inn av døra og så på henne. Dette ble et vendepunkt. Inntil da hadde hun trodd at legene skulle gjøre henne frisk, så hun hadde overlatt ansvaret til dem. Det var de som hadde ekspertisen og visste hva som skulle gjøres, men nå måtte hun ta et viktig valg. – Enten måtte jeg fortsatt overlate ansvaret til legene, eller så måtte jeg selv ta ansvaret. Jeg bestemte meg for å sette meg selv i førersetet og ta tilbake kontrollen, forteller hun.

Hennes livs valg

Samme dag begynte Toyni aktivt å søke etter hjelp. Selv om hun var lenket til senga, leste hun det hun orket og tok kontakt med mennesker hun trodde kunne hjelpe. Det ble mange telefoner og behandlinger av ulike slag.

Toyni oppsøkte etter hvert en anerkjent, privatpraktiserende nevrolog. Han foretok de samme testene som på sykehuset og kom fram til at han ville sette henne på Sarotex (et antidepressivt middel) for, som han sa, ”å nullstille hennes transmittersystem”. – Jeg likte det ikke, men familien mente at jeg måtte følge nevrologens råd. Jeg fikk beskjed om at hvis jeg ikke ble bedre etter fire uker, skulle jeg doble dosen, og at jeg skulle komme tilbake etter tre måneder.

LES OGSÅ  Kinesiologi mot hetetokter – for godt til å være sant?

Allerede etter noen dager på disse pillene begynte mye rart å skje, blant annet begynte hele følelsesmønsteret hennes å ”flate ut”. – Jeg skjønte at disse pillene ikke var bra for meg, og at jeg burde slutte med dem. Som markedssjef i legemiddelindustrien kjente jeg godt bivirkningsprofilen til slike medikamenter. Etter en stund kuttet jeg ut pillene og fikk gradvis følelsene mine tilbake.

I ettertid har hun ofte tenkt på hvordan hun hadde hatt det hvis hun hadde fulgt den anerkjente nevrologens råd om å fortsette med medikamentene i tre måneder, og til og med doblet dosen. Det faktum at hun hadde gode kunnskaper om denne typen medikamenter, gjorde det lettere å slutte med dem, til tross for den anerkjente nevrologens anbefalinger.

TKM og kinesiologi

En dag leste Toyni i et ukeblad om en terapeut som drev med tradisjonell kinesisk medisin (TKM) og hadde hjulpet mange ofre for trafikkulykker. Like etterpå fikk hun en telefon fra en venninne som oppfordret henne til å oppsøke samme terapeut.

– Da jeg møtte til avtalt time, undersøkte hun meg ved hjelp av kinesiologi (muskeltesting) og konstaterte at jeg hadde fått en kraftig nakkesleng. Deretter behandlet hun meg ved å trykke på ulike punkter og ”sendte energi” inn til disse for å gjenopprette balansen mellom nervene og musklene. Hun sa at jeg trolig kom til å få en reaksjon på behandlingen, hvilket viste seg å stemme. Etter noen timer følte jeg en stor sorg og gråt lenge. Da gråten stilnet, ble det helt tomt. Den natta sov jeg for første gang flere timer i strekk. Jeg forsto da at denne behandlingen kunne hjelpe meg og fikk tilbake troen på livet!

I etterkant skjønte Toyni at terapeuten hadde ”skrudd av” det sympatiske nervesystemet. Inntil da hadde det vært i alarmberedskap og hadde ikke klart å roe seg på grunn av sjokket som kroppen hadde opplevd. Hun mener at dette var helt avgjørende for hennes tilheling, som innebar at balansen mellom det sympatiske og parasympatiske nervesystemet ble gjenopprettet.

Qi-gong og kraniosakralterapi

Kroppen var fremdeles i voldsom ubalanse med skjelvinger, kvalme, nakke-/hodesmerter og bevegelsesbegrensninger, men Toyni ga ikke opp. Neste aktivitet i opplegget var å forsøke qi-gong. Hun lærte seg en rekke bevegelsesøvelser hun utførte hver eneste dag. Noe av smerten begynte å forsvinne, og etter hvert orket hun mer.

– I tillegg fikk jeg kraniosakralterapi, sier Toyni. – Det går ut på at man ved lette trykk, banking og bevegelser kan påvirke pulsen i kraniet. Disse to behandlingsformene gjorde at jeg etter hvert følte meg bedre. Det var en fin bekreftelse på at min beslutning om å sette meg selv i førersetet for egen helse, hadde vært riktige. Kraniosakralterapeuten anbefalte meg å jobbe med pusten, så jeg meldte meg på kurs for å lære mer om pustens viktige funksjon i helbredelsesprosessen.

Pust

På kurset fikk Toyni en spesiell opplevelse. Under en pusteøvelse kom det opp en traumatisk hendelse som hadde skjedd for flere år siden. – Denne hendelsen var jeg sikker på at jeg hadde helet, men nå befant jeg meg plutselig midt oppi den. Instruktøren veiledet meg gjennom episoden, og etterpå føltes alt mye lettere. Etter dette forsto jeg virkelig hvor unik pusten er, og hvilket enormt verktøy vi har med oss.

Fra da utførte Toyni pusteøvelser hver dag. Hele hennes motivasjon var å bli frisk og å komme tilbake til et aktivt liv. Hun var kommet inn i en god rutine med daglig qi-gong- og pusteøvelser, samtidig som hun leste en rekke selvhjelpsbøker.

Friskvernklinikken

Da det var gått rundt 1,5 år, var Toyni etter hvert begynt å bli så bra at hun kunne begynne på Friskvernklinikken i Asker med henvisning fra fastlegen. Hun fikk et tre måneders opplegg for å trene opp kroppen med hjelp av dyktige leger og fysioterapeuter. Det var helt supert å komme dit, siden hun alltid hadde elsket å være i fysisk aktivitet.

LES OGSÅ  Helhetsterapi

Nedturen ble derfor stor da hun følte seg dårligere og dårligere jo lenger ut i programmet hun kom. Toyni forsto at kroppen ikke tålte denne formen for trening og at tradisjonelle leger ikke kunne nok om nakkeslengskader.

En lang prosess

– Etter denne nedturen jobbet jeg videre med ulike behandlingsformer jeg trodde kunne hjelpe meg, men etter hvert var jeg blitt mer kritisk. Kroppen min var svært følsom, og jeg erfarte at jeg kunne bli dårligere av visse typer behandling. Jeg jobbet målrettet hver eneste dag. Etter hvert la jeg om kostholdet og inkluderte det mange kaller ”supermat”, naturlig (gjerne økologisk) mat med høyt næringsinnhold – alt henger sammen og har betydning for utfallet.

En erkjennelse hun hadde kommet til, var at hun ikke lenger kunne stole på virkningene av reseptbelagte medikamenter. Derfor kunne hun heller ikke jobbe med salg og markedsføring av dem. – Jeg følte likevel at jeg kunne jobbe med reseptfrie medikamenter, siden de sjelden gir like alvorlige bivirkninger som reseptbelagte midler. Derfor begynte jeg i deltidsjobb og håpet at jeg snart kunne jobbe på fulltid.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»SRI pustetrening»]Pusten er den eneste funksjonen i kroppen som både er viljestyrt og ikke viljestyrt, og fordi pusten også er viljestyrt gjør den til et utrolig kraftfullt verktøy når man lærer å kjenne og bruke den bevisst. Bevisst bruk av pust kan brukes til:
reduksjon av stress
bedre konsentrasjon og fokus
mer energi[/gdlr_box_icon]

Reading

I sin søken etter å bli bedre ble Toyni anbefalt å gå til en terapeut som drev med ”reading”, en teknikk for å ”lese” menneskers energifelt. En ”reading” kan hjelpe deg til å se ditt potensial. Terapeuten visste ingenting om henne, men fortalte likevel akkurat hva hun sto i og hva hun hadde vært gjennom. – Da ”readingen” var ferdig, var jeg svært fascinert og kjente at dette måtte jeg lære mer om. Selv om det var deilig å jobbe igjen, fikk jeg ofte smerter i hodet og nakken og ble lett utmattet. Det førte til mye frustrasjon, for kroppen min ville ikke så mye som jeg ønsket.

En viktig beslutning

– En fredagskveld satt jeg på Arlanda flyplass etter et møte i Stockholm, fortsetter Toyni. – Jeg følte meg fullstendig utmattet og forsto at det ikke var bra for meg å være tilbake til denne jobben. Mens jeg ventet, gled blikket mitt ned på en brosjyre jeg hadde tatt med meg fra ”readingen” tidligere i uka. Der stod det om en skole hvor man lærte verktøy for å håndtere blant annet smerte, stress og andre utfordringer. Der og da bestemte jeg meg for å melde meg på denne skolen.

Læren om energi

På skolen lærte hun at kroppen er bygget opp av energi og om energilegemet som omhyller det fysiske. Hun lærte om kroppens energisentre (chakraer) og om hvor viktig det er at disse er i balanse. Hun lærte også energiteknikker for å ta i bruk intuisjonen og hvilket kraftig verktøy dette kan være.

– Mye var nytt for meg, og samtidig var jeg glad for å lære om disse spennende områdene. I denne perioden leste jeg alt jeg kom over for å få en dypere forståelse av samspillet mellom kropp, sinn og ånd. Seinere lærte vi å ”lese” på en høyere bevissthet i oss selv og andre. Dette har vært en fantastisk gave som har gjort at jeg har klart å stå i meg selv og ta nye valg. I dag driver jeg selv med ”reading”. Det gir meg en enorm glede å se hvordan dette kan hjelpe mennesker til å åpne opp for de ressursene som bor i dem!

LES OGSÅ  Kinesiologi – en vei til et bedre jeg?

Gradvis kjente Toyni at kroppen kom mer og mer i balanse. Hun ble tvunget til å være ærlig mot seg selv og sluttet i legemiddelindustrien. Det var ikke lenger riktig sted for henne.

Enhetsterapi

Høsten 2006 hørte Toyni et foredrag om enhetsterapi på Alternativmessen på Lillestrøm av lege Audun Myskja. Hun følte umiddelbart at dette var noe hun ville lære mer om, og høsten 2007 begynte hun på hans treårige skole i enhetsterapi. I tillegg kom hun over en behandlingsform som bidro til at hun klarte å få livskraften tilbake.

– Jeg var etter hvert blitt skeptisk til flere typer behandling fordi jeg noen ganger kunne bli veldig dårlig etterpå. I etterkant har jeg forstått at kroppen min i disse tilfellene opplevde ”ikke å bli møtt”. I enhver behandlingsform er det helt avgjørende å møte og se mennesket (resonans) med tilstedeværelse for at behandlingen skal få ønsket resultat.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Bevisstgjørende veiledning»]En ”reading” innebærer ”lesing” av energi. Ved hjelp av intuisjon og klarsyn ”ser” terapeuten hva som foregår på klientens energiplan, hvor vedkommende er på vei og hvor man eventuelt sitter fast. Energifeltet gjenspeiler informasjon om vårt fysiske, emosjonelle, psykiske og åndelige nivå. Hver tanke og opplevelse legger igjen ”spor”, og energien har en vibrasjon som kan ”leses” av en terapeut. På denne måten kan man få hjelp til bedre å se sitt potensial og utnytte sine ressurser. Mer informasjon: www.livskraftsenteret.no.[/gdlr_box_icon]

Network (NSA) og Somatorespiratorisk integrasjon (SRI)

Resonans var nettopp det hun opplevde med Network (NSA) og Somatorespiratorisk integrasjon (SRI). Sistnevnte behandling tar utgangspunkt i pusten, og førstnevnte i nervesystemet i ryggraden. Gjennom lette trykk på den fysiske kroppen eller ute i energifeltet sender nervesystemet nye signaler til hjernen som fremmer helbredelse. Man oppnår større bevissthet mellom kroppen, psyken og ånden, og hvordan alt henger sammen.

Denne behandlingen var mer effektiv enn noe annet hun hadde prøvd. Smertene forsvant mer og mer, og energien kom tilbake. Dette ledet henne til å utdanne seg til SRI- terapeut, som hun i dag veileder og underviser i.

– SRI, som i hovedsak handler om bevisst bruk av pust, hjalp meg med å redusere de fysiske smertene og dermed det ubevisste stresset de førte til. Etter hvert ble jeg roligere og klarere og fikk mer energi. Smertene ble etter hvert helt borte, og jeg fikk tilbake konsentrasjonen og klarheten. Det hadde da gått tre år fra ulykken fant sted.

Tok livet tilbake

Årene fra hun var fullstendig sengeliggende og bli gitt opp av helsevesenet, til hun kom tilbake til livet, har lært Toyni mye. – Min motivasjon for endringene i livet mitt er kanskje den sterkeste et menneske kan ha – jeg ville ikke bare overleve, jeg ville bli frisk igjen – ta tilbake livet!

I dag ser hun på sykdomsprosessen som en gave som har gitt verdifull innsikt, en dybde og  forståelse hun ellers ikke ville ha hatt. Den ble avgjørende for at hun i dag kan drive med ”reading” og SRI pustetrening, bevisstgjørende veiledning, pust og bevegelse. – Jeg kaller det livskraftbehandling, avslutter Toyni. – På denne måten hjelper jeg mennesker til å se og utvikle sitt potensial og åpne opp for kraften som ligger i hver og en av oss.


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner