Skip to main content

Fikk synet tilbake med øyeakupunktur

Etter en blodpropp mistet Per synet på venstre øye. Legen som behandlet ham, ga svært lite håp om at han ville få synet tilbake. Etter bare noen ukers akupunkturbehandling fikk han likevel gleden av å kunne se igjen.

Tekst Birthe Storaker     Foto Birthe Storaker

Da Per Høst (f.1943) våknet 2. påskedag 2015, oppdaget han en del ”gruff” i venstre øye. Han merket raskt at noe var galt da han nesten ikke kunne se. – Det føltes som å se gjennom knust glass dekket med mange svarte områder, forteller Per. Han dro raskt til legevakta, som sendte ham videre til Ullevål universitetssykehus. Der brukte en øyelege mange timer på å undersøke ham og inkluderte en generell helsesjekk. Legen konstaterte at han hadde en blodpropp i venstre øye. – Jeg var veldig spent på resultatet av undersøkelsen, sier Per. – Var det håp om at han ville kunne se igjen? – Det er nok ikke det, svarte legen, og ba ham komme tilbake etter to måneder for en ny sjekk.

Da Per forlot sykehuset, så han omtrent ingenting på venstre øye. På bussholdeplassen så han ikke hva det stod på bussene som kom, så han tok en taxi. Da han var vel hjemme, ringte han til St. Olavs Helseklinikk for å snakke med Erik Vinje Olbjørn, som han kjente fra tidligere. Han visste at denne klinikken behandlet øyesykdommer med akupunktur. Dette måtte han prøve! Dagen etter tok Per toget til Tønsberg og startet behandling. Han fikk doble behandlinger med nåler daglig, en før og en etter lunsj. Nålene ble satt i hendene, håndflatene, anklene, hodet og pannen. Morgenbehandlinga var en lett versjon med cirka 45 minutter per behandling. En kraftigere behandling ble gitt på ettermiddagen. Han fortsatte denne rutinen to ganger daglig fem dager i uka, seks uker i strekk.

LES OGSÅ  Oversikt over Vilhelm Schjelderups bøker

Bedring

Allerede etter få behandlinger begynte Per å merke forskjell, og etter to uker hadde han fått cirka 50 prosent bedre syn. På tomånederskontrollen hadde han fått omtrent 60 prosent syn tilbake. Da han kom tilbake til Ullevål til kontroll i september, var synet vel 80 prosent bedre!

To leger på Ullevål tok mange bilder og måtte kalle inn overlegen, som konkluderte at dette var veldig bra. – Det spesielle er at de ikke spurte hva jeg hadde gjort siden sist, forteller Per. – De uttrykte ingen nysgjerrighet på hvordan dette kunne gått til, selv om de hadde sagt at jeg måtte forberede meg på å bli blind på det ene øyet, forteller han videre.

En tid seinere fikk Per høre om en bekjent som var havnet i en identisk situasjon. Han ble også behandlet på øyeavdelinga ved Ullevål universitetssykehus, men fikk ingen annen hjelp og kom ingen vei. Hadde legene spurt Per den gang om hvordan han fikk synet tilbake, kunne de sendt vedkommende til St. Olavs Helseklinikk, og synet ville trolig vært reddet.

– Det er viktig å komme i gang med behandlinga så fort som mulig, understreker Per. – Man må ikke bare gå hjem og finne seg i å miste synet. Det er skremmende at legene ikke spør og deler min erfaring med andre, sier han. – Det er et etisk prinsipp som mangler. De burde tenke på pasientens beste og informere om andre muligheter, sier Per videre.

Per er veldig fornøyd med ha fått så mye av synet tilbake. Terapeutene på klinikken mener at han ved ytterligere behandling kan få enda bedre syn. Han vurderer om han skal si seg fornøyd med dagens situasjon, siden han ser godt nok til å lese uten briller og håndterer alle daglige gjøremål uten å tenke på at han har litt redusert syn på det ene øyet.

LES OGSÅ  Akupunktur mot makuladegenerasjon

Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner