Skip to main content

Fin innføring i lavkarbokosthold og enkle retter for alle

Lege Sofie Hexeberg og ernæringsterapeut Gunn-Karin Sakariassen er kjent av mange. De har i mange år formidlet gode kostholdsråd via ulike kanaler. Nå er de ute med en ny bok sammen. I Lavkarbo for alle finner vi både gode forklaringer til hvorfor et lavkarbokosthold er godt for helsa, de viktigste prinsippene med lavkarbokosthold, og en rekke oppskrifter. Vi får også tips til individuell tilpasning av hva vi velger å spise, hva minifaste er godt for, og som de selv skriver i innledninga, kan boka være nyttig kanskje spesielt for dem som er ”nybegynnere” innen temaet. Vi får en innføring i hva sukker og stivelse er og gjør med kroppen, om betydningen av fett, proteiner og karbohydrater, hvorvidt ”fett er farlig”, om gluten- og (ku)melkefrie kostvalg, om sukkererstatninger man bør velge, om ”minifaste”, og om bruk av kraft og fermentert mat. I tillegg kommenterer forfatterne noen av mytene rundt lavkarbokosthold.

Alt er skrevet enkelt og forståelig. Boka kan dermed være nettopp det forfatterne lover: et godt sted å starte for dem som skal i gang med nytt kosthold, og som lurer på hvordan hvorfor de gjør det.

LES OGSÅ  Lavkarbo mot hjerte- og karsykdom

Boka lover 100 nye oppskrifter. Selv om vi har sett noen av disse før, tåler de å gjentas. Du får uansett en fin samling med praktiske, lettlagede retter til frokost, lunsj og middag. Vi får selvfølgelig også noen desserter og godsaker, à la nougaten du finner i dette nummerets ”Noe godt”-spalte (se s. 10). Alle rettene er glutenfrie, noen vegetariske, og mange er uten kumelk. Der det er brukt melk i oppskriftene, foreslår forfatterne alternativer for dem som helst vil unngå melk dyr som sier ”mø”.

Hexeberg har tidligere gitt ut bøkene Frisk med lavkarbo (Cappelen Damm, 2011), Bekreftelsen (Cappelen Damm, 2012) og Frisk med lavkarbo – selskap og helg (Cappelen Damm, 2012). Sammen med Birthe Storaker har hun gitt ut Frisk med lavkarbo – frokost og lunsj (Cappelen Damm, 2011). Sakariassen har tidligere gitt ut Diabetesboka (Cappelen Damm, 2014) og Den praktiske diabetesboka (Cappelen Damm, 2017), begge med diabetessykepleier Hege Hasler Barhaughøgda.
Lavkarbo for alle er et pent illustrert tilskudd og en god oppsummering av retningslinjer for et kosthold med lite karbohydrat og kan derfor passe for alle.

Fin innføring i lavkarbokosthold og enkle retter for alle / 2018 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Forfatter: Sofie Hexeberg og Gunn-Karin Sakariassen

Tittel: Lavkarbo for alle – 100 nye oppskrifter. For deg som vil spise glutenfritt, melkefritt, sukkerfritt,

paleo eller grønnere

Utgiver: Cappelen Damm

Utgivelsesår: 2018

ISBN: 9788202556440

Pris: kr 399; innbundet, 188 sider (www.cappelendamm.no)


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner