Skip to main content

Flerumettede fettsyrer

[wcm_restrict]

Leserbrev

Leserbrev med spørsmål og kommentarer kan sendes til leserbrev@vof.no. Vi driver ikke personlig medisinsk veiledning, men svarer på spørsmål av allmenn interesse.

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

Det er i 2018 blitt publisert en rekke oversiktsstudier som antyder at omega-6-fettsyrene linolsyre og arakidonsyre ikke er så problematiske for vår helse som tidligere antatt. Dette gjelder for eksempel når det gjelder å gi inflammasjon. Betyr dette at forholdstallet mellom omega-6- og omega-3-fettsyrer ikke lenger er gyldig å basere kostholdsråd på? Jeg holder meg unna omega-6-rike oljer som soya-, solsikke- og maisolje og bruker ekstra jomfru olivenolje og rapsolje (Nordens olivenolje) når det gjelder flerumettede planteoljer.


Ernæringsinteressert

VOF: I industrialiserte land får flertallet i seg for mye omega-6-fettsyrer i forhold til omega-3-fettsyrer. En rekke studier antyder at et optimalt forhold ligger omkring 1–2 : 1, dvs. inntil dobbelt så mye omega-6- som omega-3-fettsyrer. Den kanadiske fettforskeren og gründeren Udo Erasmus (f. 1944) var imidlertid tydelig på at selv om mange inntar for mye omega-6-fettsyrer, er en stor del av disse ødelagt. Derfor bør vi få i oss begge fettsyrene, men mest omega-3-fettsyrer. Dette var bakgrunnen for sammensettingen av Udo´s Choice, som inneholdt linolsyre og alfalinolensyre. Etter en del diskusjoner fram og tilbake ble han og jeg enige om at det kunne være gunstig i tillegg å innta de langkjedete omega-3-fettsyrene EPA/DHA fordi ikke alle omdanner alfalinolensyre like effektivt til EPA/DHA. Dette underbygges av studier av kystbefolkninger i USA, Storbritannia og Norden, der folk tradisjonelt har spist mye fisk og derfor kan ha redusert evne til å danne EPA og DHA i kroppen. Det beste er trolig å få i seg fettsyrene via matvarer som fisk, vilt og melkeprodukter fra beitende kyr. Vi kan for øvrig legge til at Udo’s Choice nå finnes i en variant som også inneholder DHA.


En rekke produkter inneholder nesten bare omega-6-fettsyrer (bl.a. marinerte hvitløk i olje og noen typer majones). Man kan få en indikasjon på egen fettsyrestatus ved å måle forholdet mellom fettsyrene i røde blodceller. Rapsolje inneholder et forhold på cirka 3:1, mens olivenolje inneholder lite alfalinolensyre (11:1, men lite av begge fettsyrene). Mye bruk av olivenolje forverrer forholdet, men oljen har andre egenskaper som regnes som gunstige.

LES OGSÅ  Udos aller beste valg

Ellers brukte våre steinalderforfedre ikke planteoljer i det hele tatt, så det mest naturlige vil vært å bruke hele matvarer. Siden vi ikke lever som jegere og sankere, er det trolig gunstig for de av oss som ikke spiser mye feit fisk, å ta tilskudd av essensielle fettsyrer av god kvalitet. DVP

/wcm_restrict]

Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner