Skip to main content

Følg maten fra jord til bord!

Mat er en av mine største lidenskaper, i likhet med å sørge for at jeg og mine er ved god helse. Jeg forsøker å ha et bevisst forhold til hvor maten kommer fra og hva den gjør med kroppen. Maten skal være ren, bærekraftig, sunn og norsk så langt det lar seg gjøre.

Tekst Gry Hammer     Foto Shutterstock og May B. Langhelle

Bloggernes hjørne

I denne spalta får ulike bloggere ordet om noe de har på hjertet. Denne gangen slipper vi til Gry Hammer, som har bloggen ”Fra jord til bord”.

Jeg tror det er mye å hente i å lære hvordan vi historisk sett har behandlet mat. Det finnes mye kunnskap og klokskap i tradisjonsmat, som for meg utpeker seg som den mest fornuftige av alle. Selv om det er viktig å følge med på forskning som stadig avdekker nye elementer innen ernæring og helse, mener jeg at det er enda viktigere å lytte til våre forfedre og de erfaringsbaserte kunnskapene de har ført videre fra generasjon til generasjon.

Det er vanskelig alltid å vite hva som er rett eller galt i jakten på sunn mat. For det er ingen tvil om at det byr på utfordringer å finne sin vei i en jungel av kostholdstrender, der den ene leiren slår den andre i hodet med en klubbe. Personer vi er oppdratt til å tro på og ha tillit til – professorer, leger og forskere – er ofte helt uenige om hva som er best, og alle virker like påståelige. Hvem skal du tro på? Hvem har de ærligste motivene bak det de formidler?

LES OGSÅ  15 tips for å unngå sykdom og reparere livsstilskader

Jeg tror at mange veier fører til Roma og er overbevist om at ingen eier hele sannheten, men er likevel overbevist om at tradisjonsmat er det beste utgagnspunktet for å komponere et optimalt kosthold for de fleste.

Jeg mener at trenddietter basert på lavkarboprinsipper, råkost og supermat har mye bra for  seg, men samtlige innebærer de også mangler. Jeg hadde ikke klart å velge dersom jeg måtte plukke ut én diett som den eneste saliggjørende.

Min kjepphest er at noe av det viktigste, er hvordan man behandler mat. Du kan for eksempel få den sunneste og edleste råvare til å bli rene ”kreftbomben” ved å varmebehandle for hardt og/eller steike med feil fettsyre. Det er det samme hvor mye ”supermat” du dytter inn i en smudi, dersom de ulike råvarene jobber mot hverandre og hemmer næringsopptaket. Insisterer du på å ha korn i kostholdet, må det melkesyregjæres for å kunne oppta næringsstoffene maksimalt. Kroppen trenger hel, ren og frisk mat som den klarer å gjenkjenne. Behandles maten på en måte som gjør at næringstoffene er lett tilgjengelig for kroppen, foreligger det  gode forutsetninger for å holde seg frisk. Jeg tror på naturens evne til å helbrede seg selv dersom den får tilført ”riktige” drivstoffer. Det er selvsagt andre faktorer enn mat som spiller inn på helsa, men min blogg handler stort sett om mat.

Jeg opplever at motivene bak og driften av storstilt kommersielt husdyrhold er uholdbare og forsøker derfor å la hjertet styre mange av mine valg, samtidig som jeg vet at min familie trenger animalsk føde for at vi skal få i oss nok næring. Jeg har selv erfart at det ikke er nok å ernære seg på plantekost alene etter å ha tilstrebet en vegetarisk livsstil fra jeg var 16 til jeg var 36 år gammel. Det var hardt å våkne opp og innse hva kroppen og jorda trenger for å overleve. Løsningen er ikke å leve mest mulig vegansk, men å leve med naturen og vise respekt for alt liv. Dette er svært viktige rettesnorer for meg. 

Med det utgangspunktet forsøker jeg å spise dyr, fugl og fisk som er blitt fôret naturlig, er friske og blitt behandlet med respekt. Kroppen blir full av energi av mye ”supermat” og råkost hvis maten er behandlet riktig. Den beste ”supermaten” har for meg vært lever fra friske og unge dyr. Ingen andre matvarer har bygd helse så raskt som reinsdyr- og lammelever.

LES OGSÅ  Bærekraftige matopplevelser som høyere utdanning i nord! 

Jeg nærer en sterk kjærlighet til medisinsk mat. I det begrepet inngår langtidskokt kraft, melkesyregjæret og levende, rå mat. Lever fra unge og friske dyr innehar førsteplassen på lista over det jeg oppfatter som medisinsk mat. Fokuset på denne maten ble ekstra sterkt da jeg i 2007 fødte et alvorlig hjertesykt barn. Han vil aldri kunne spise seg frisk, men det er ingen tvil om at riktig mat har mye å si for livskvaliteten til ham og mine øvrige barn, og dette merkes spesielt godt på min sønn.

I årenes løp har jeg latt meg inspirere av flere personligheter og deres budskap. Jeg tror at verden kan bli et bedre sted om flere tenker og handler som disse:

Weston A. Price (1870–1947) og forskningsresultatene fra hans reiser, som du finner informasjon om i boka Nutrition and physical degeneration.1

Sally Fallon (nå Sally Fallon Morell) og hennes budskap om hvordan man tradisjonelt har levd og spist. Hun er en av grunnleggerne av Weston A. Price Foundation og har skrevet ”matbibelen” Nourishing traditions.2 Ingen bok har endret mitt liv mer enn denne.

Allan Savory (f. 1935) er kanskje den klokeste mannen i vår tid. Han har skrevet den viktige boka Holistic managment om planlagt beiting for våre husdyr.3 Savory hevder at denne metoden er den eneste løsninga på verdens utbredte ørkensprednings-problematikk. Hans bok Holistic Management burde være obligatorisk pensum for alle.

Her er lenken til et av hans skjellsettende foredrag:

Jeg håper at du vil oppleve min blogg som en inspirasjonskilde. Den er ment å være et verktøy for meg til å systematisere tanker, kreative innspill og kunnskaper jeg har om mat og ernæring. Den dokumenterer også min reise mot et mer optimalt kosthold. Alt er i bevegelse  og har vært det også for meg, noe jeg forsøker å vise på min blogg.

LES OGSÅ  Matforsyning, matkvalitet og mattrygghet må inn i helse- og klimadebatten

Jeg er ingen ekspert på temaet ernæring. Kunnskapene jeg besitter og maten som blir presentert i bloggen, er resultat av mine fortolkninger av ulike forskningsresultater og kostholdstrender og er basert på min etiske standard for hvordan jeg mener vi bør behandle alt som skal ende opp som mat. Bloggen er et personlig prosjekt som jeg mener at alle har rett til å få innsikt i.

Gry Hammer
Gry Hammer (f. 1974) er forfatter, frilansjournalist, kurs- og foredragsholder innen temaer som tradisjonsmat, stressmestring og yoga. Hennes blogg ”Fra jord til bord” finner du på gryhammer.blogspot.no

Kilder:

1.  Price WA. Nutrition and physical degeneration. La Mesa, CA: The Price-Pottenger Nutrition Foundation, Inc. 1938, 18. utg. 2008.

2.  Fallon S, Enig MG. Nourishing traditions: the cookbook that challenges politically correct nutrition and the diet dictocrats. Washington, DC: NewTrends Publishing, 1999.

3.  Savory A, Butterfield J. Holistic management: a new framework for decision making. Washington, D.C.: Island Press, 1998.


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner