Kategorier
For mye vitaminer kan skade
Dette var overskriften på en artikkel i Aftenposten 7. mars 2018 (s. 14) av journalist Kristine Grue Langset. Hun intervjuet statlige ernæringseksperter som mener at løfter om helsebringende virkninger av vitaminer ikke holder mål og at vitaminer og [andre] kosttilskudd ikke bare ikke er nyttige, men kan medføre helseskade. En ”faktaramme” forteller at kosttilskudd er nyttig ved meget lavt energiinntak, dårlig immunforsvar, dårlig næringsopptak (sykdom eller om man har fjernet deler av tarmen), matvareoverfølsomhet og kvinner som menstruerer (jern).
Leder av Nasjonalt råd for ernæring, professor Liv Elin Torheim ved Høgskolen i Oslo og Akershus, mener at kosttilskudd er unødvendige om man følger myndighetenes kostråd. Professor i ernæringsvitenskap ved UiO, Bjørn Steen Skålhegg, mener at ”nesten alle trenger ekstra” vitamin D om vinteren.
Langset får fram alvoret under deloverskriften ”Vitaminer kan drepe” (!). Der uttaler Skålhegg at ”ekstra store mengder av visse vitaminer” i verste fall ”kan være dødelig” (vitamin D). Professoren avkrefter at store doser vitamin C har effekt mot forkjølelse, men innrømmer at vannløselige vitaminer er ufarlige. Det er derimot fettløselige vitaminer (A, D, E, K), som man kan ”få for mye av”. De kan føre til forgiftning, kvalme og svimmelhet.
Undertegnede sendte inn følgende kommentar, som ble avvist 9. mars.