Støtt Helsemagasinet med en donasjon

Helsemagasinet utgis av Stiftelsen vitenskap og fornuft. Du kan bidra til at flere får tilgang til faglig baserte kunnskaper om hvordan du kan bedre din egen helse og folkehelsa generelt, og samfunnet bedre kan ivareta enkeltindividers behov for velferd, frihet, sikkerhet og identitet.
Stiftelsen trenger økonomisk støtte for på en best mulig måte kunne utføre slike oppgaver. Vi er takknemlige for ethvert bidrag eller donasjon uansett størrelse.

Stiftelsen vitenskap og fornuft
Bjerkelundsveien 8 B
1358 Jar

kr.
Personlig informasjon

Kredittkortinformasjon
Dette er en sikker SSL-kryptert betaling.

Totalt bidrag: kr. 20 One Time

Forside > Arkiv > 2018 > For mye vitaminer kan skade

For mye vitaminer kan skade

Dette var overskriften på en artikkel i Aftenposten 7. mars 2018 (s. 14) av journalist Kristine Grue Langset. Hun intervjuet statlige ernæringseksperter som mener at løfter om helsebringende virkninger av vitaminer ikke holder mål og at vitaminer og [andre] kosttilskudd ikke bare ikke er nyttige, men kan medføre helseskade. En ”faktaramme” forteller at kosttilskudd er nyttig ved meget lavt energiinntak, dårlig immunforsvar, dårlig næringsopptak (sykdom eller om man har fjernet deler av tarmen), matvareoverfølsomhet og kvinner som menstruerer (jern).

Leder av Nasjonalt råd for ernæring, professor Liv Elin Torheim ved Høgskolen i Oslo og Akershus, mener at kosttilskudd er unødvendige om man følger myndighetenes kostråd. Professor i ernæringsvitenskap ved UiO, Bjørn Steen Skålhegg, mener at ”nesten alle trenger ekstra” vitamin D om vinteren.

Langset får fram alvoret under deloverskriften ”Vitaminer kan drepe” (!). Der uttaler Skålhegg at ”ekstra store mengder av visse vitaminer” i verste fall ”kan være dødelig” (vitamin D). Professoren avkrefter at store doser vitamin C har effekt mot forkjølelse, men innrømmer at vannløselige vitaminer er ufarlige. Det er derimot fettløselige vitaminer (A, D, E, K), som man kan ”få for mye av”. De kan føre til forgiftning, kvalme og svimmelhet.

Undertegnede sendte inn følgende kommentar, som ble avvist 9. mars.

You may also like
Muggsoppgifter i innemiljøet
Myseprotein
Bikarbonat
Oppdatering om stråling fra andre land

Legg igjen et svar