Skip to main content

Forbud mot helsebringende hormon: Dopingdømt for DHEA

Den 27. oktober rapporterte Moss avis at en 66 år gammel kvinne ble straffedømt for å ha innført det naturlige hormonet DHEA. Tollmyndighetenes begrunnelse var at hormonet står på Den Olympiske Komiteens dopingliste. Den muskeloppbyggende virkningen av DHEA er ubetydelig, og bivirkningene er få eller ingen. Forbudet er følgelig dårlig begrunnet.

Tekst Dag Viljen Poleszynski    Foto Shutterstock

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Vaktbikkja»]Her setter vi et nådeløst søkelys på politiske og samfunnsmessige forhold mange mener rammer urettferdig eller bidrar til dårlig helse.[/gdlr_box_icon]

Kvinnen bestilte DHEA fra en utenlandsk nettside i god tro,1 siden hun tidligere hadde fått kosttilskuddet på resept fra legen. DHEA står på den norske dopinglista som ett av flere anabole stoffer. 2,3 Det er følgelig forbudt å innføre til Norge med mindre en lege søker om registreringsfritak og preparatet kjøpes via apotek, en tungvint prosedyre som minst dobler kostnadene. Dette visste ikke kvinnen, og da legen var bortreist, framsto direkteimport fra nett som en god løsning.

Lite visste kvinnen at hun var i ferd med å bli smugler av forbudte ”dopingmidler”. Tollvesenet på Gardermoen reagerte spontant da de oppdaget hvilket ”farlig stoff” hun hadde bestilt. De to pilleboksene med DHEA ble øyeblikkelig konfiskert og sendt til Kripos før saken havnet i Moss. Her utstedte politiinspektør Rolf Liaaen Nissen en siktelse med en strafferamme på kr 5000 i bot, subsidiært 15 dager i fengsel og to års prøvetid.


Journalist Monica Pettersen undersøkte saken med Tollvesenet og Legemiddelverket, som avgjør hva som skal stå på dopinglista. – Gjør den det, kan man få problemer om produktet blir bestilt, slik denne kvinnen har fått, uttalte Steinar Madsen, avdelingsoverlege ved Statens Legemiddelverk.

Mangel på DHEA vanlig

Ved normal DHEA-produksjon omdannes en del til androstenedion, som er mer anabolt. Mange voksne og nesten alle eldre har lavere DHEA-nivå enn optimalt. Her er noen vanlige symptomer på DHEA-mangel:

LES OGSÅ  Insulin – vårt viktigste lagringshormon

Problem

Organ

Fysiske tegn

Energi

Moderat tretthet

Øyne

Tørrhet

Humør

Depresjon, moderat angst

Hud

Tørrhet

Stress

Lav stresstoleranse, lydfølsom

Muskler

Underutviklet

Sex (menn)

Liten sexlyst, færre ereksjoner

Armhulen


Lite/mister hår

Sex (kvinner)

Liten sexlyst, manglende orgasme

Kjønnsorganer

Redusert fett

Kilde: Hertoghe T (2006) s. 131.

Forskning på DHEA

Moss avis kontaktet gynekolog Inger Øverlie, som har forsket på kvinners overgangsalder og mener at DHEA absolutt kan være bra for noen pasienter. – DHEA er et hormon, faktisk det vi produserer mest av i kroppen og kanskje vet minst om, uttalte hun til journalist Kjersti Halvorsen. – Gjennom min forskning på kvinners overgangsalder fant jeg blant annet at kvinner med et høyt nivå av mannlige kjønnshormoner [testosteron, red. anm.] har færre plager og kommer seg raskere gjennom klimakteriet. Fra og med 50 blir det et markant lavere nivå, og mange studier viser at DHEA virker som et hormon. Man får mer energi, bedre humør og føler velvære, la hun til.

Gynekologen forteller til avisa at hun ble overrasket over å få vite at DHEA står på den olympiske dopinglista. – Det jeg kan si, er at dette er et svakt androgen, det svakeste faktisk, og at det ikke omdannes i noen særlig grad til andre hormoner. Ifølge Øverlie er mengden et nøkkelord: – Vi gir 50 milligram. Først ved kjempedoser på 1600 milligram ser man omdanning til testosteron og østrogen.

Forbud mot helsebringende hormon: Dopingdømt for DHEA / 2010 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Ungdomskilde?

I USA kan man kjøpe DHEA og andre naturlige hormoner som progesteron, melatonin og pregnenolon på apoteket, i supermarkeder og helsekostforretninger. Både der og i Frankrike regnes DHEA som et antialdringshormon eller en ”ungdomskilde”. Derfor har gynekologen ingen betenkeligheter med å skrive det ut, men vurderer hver enkelt pasient. Hun nevner også at produktet tidligere er blitt solgt i norske helsekostforretninger, men så vidt vi vet, inneholdt det aktuelle produktet svært små doser. DHEA finnes nemlig naturlig i planter, som også inneholder en rekke andre hormoner som svake østrogener.

Litteraturen om DHEA er omfattende, og det er skrevet en rekke bøker om naturlig hormonerstatning. I USA, Belgia og mange andre land er DHEA ansett som helsebringende. I Norge er hormonerstatning bare godtatt for kvinner i overgangsalderen, og medisinsk bruk av hormoner for alle kvinner som ønsker prevensjon i form av p-piller. For norske menn er tilskudd av testosteron på grunn av fallende libido eller muskelsvinn lite brukt, og mange anser tilskudd av testosteron som doping.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Hva er DHEA?«]Binyrene lager omkring 50 steroidhormoner, inkludert DHEA eller dehydroepiandrosteron.4 Strukturen på DHEA er samme som for østrogener, testosteron, progesteron og kortison, dvs. at samtlige steroidhormoner er varianter av kolesterol med forskjellige sidegrener eller påbygninger.
DHEA dannes i binyremargen i det laget som kalles zona reticularis (litt i zona fasciculata), og sendes ut i blodbanen bundet til svovel (som DHEA-sulfat) i en konsentrasjon som er 500 ganger større enn DHEA uten svovel. Sulfatbundet DHEA er mer stabilt og er det man måler.
Unge menn skiller ut omkring 30 og kvinner 20 mg/d, og produksjonen faller anslagsvis 1-5 % per år etter 30-årsalder.
Ved tegn til mangel (se ramme) anbefaler den belgiske indremedisineren Thierry Hertoghe tilskudd på 5-30 mg/d for kvinner og 20-55 mg/d for menn, men først etter endringer i kostholdet som kan øke egenproduksjonen (se egen ramme). Slike tilskudd har ingen androgene virkninger (muskeloppbyggende) – for å få til det trengs langt høyere doser. Det er heller ingen kroppsbyggere som ville bruke DHEA som anabolt steroid, de foretrekker dokumentert muskeloppbyggende steroider som testosteron kombinert med veksthormon.[/gdlr_box_icon]

Se også: Antialdringshormonet DHEA

LES OGSÅ  Insulinresistens – vår tids svøpe

Ulovlig også fra nett

Nettbutikken dhea.no advarer mot at ”DHEA ikke er salgsvare i Norge og normalt vil bli beslaglagt av Norsk Tollvesen ved forsøk på innførsel. Siden det ikke er lov til å importere DHEA til eget forbruk, kan det føre til politianmeldelse.” Det har de jo åpenbart rett i. Et interessant spørsmål er hvorfor et naturprodukt som selges fritt i andre land, ikke er mulig å få kjøpt i Norge uten å gå via en lege som søker registreringsfritak. I USA koster en boks med 60 tabletter à 50 mg DHEA under kr 80, og like mange à 100 mg koster kr 120 – trolig mindre enn det vil koste å konsultere en lege for å få registreringsfritak.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Kosthold og DHEA«]Det man putter i munnen, har konsekvenser for kroppens egenproduksjon av hormoner. Her er noen tips til hva man bør spise og unngå for å optimalisere kroppens hormonproduksjon.
Anbefalt kosthold:
– Innta nok energi
– Spis steinalderkosthold: Kjøtt, fugl, egg, grønnsaker, fisk, frukt, bær…
– Bruk økologiske råvarer

Unngå inntak av:
– Alkohol, eddik, koffeinholdige drikker
– Sukker, søtsaker, brus, kaker, brød, pasta, frokostblandinger
– Kornfiber (helkornbrød, fibertilsetninger)
– Melkeprodukter
– ”Pillen” (kvinner)
Kilde: Hertoghe T (2006) s. 137.[/gdlr_box_icon]

Norsk uvitenhet?

Det kan virke som om norske myndigheter og deres ”eksperter” har ekstreme holdninger til bruk av hormoner. I flere andre land selges potente hormoner som testosteron og veksthormon fritt fra apotek, og naturidentiske hormoner fra planter kan kjøpes på apotek og/eller dagligvarehandel og helsekostbutikker i bl.a. USA, Canada, Nederland, Storbritannia og Sverige.

I blant annet Tyrkia og noen andre land kan man få kjøpt veksthormon og testosteron uten resept på apotek, mens man i Norge stort sett forbeholder reseptpliktig utskriving av veksthormon til barn med veksthemming.

LES OGSÅ  Hypotyreose type 2 – et økende problem?

En årsak til ulikhetene er neppe at norske innbyggere har andre genetiske forutsetninger enn amerikanere, tyrkere eller svensker. Dette dreier seg om politisk beslutninger, ikke faglige.

Erfaringer tilsier at farmasøytisk industri har lett tilgang til å drive PR-arbeid til norske medisinstudier og monopol på salg av medikamenter og forskning i helsevesenet. Naturlige hormoner konkurrerer med patenterte, syntetiske preparater som kun kan selges på resept på apotek eller brukes på sykehus, selv om de ikke har alvorlige bivirkninger. Derfor brukes de ikke av norske leger eller på norske sykehus.

Det er mangelen på påviste, alvorlige bivirkninger som gjør at helsekostforretninger i USA kan selge så mye de vil av ”søvnhormonet” melatonin, progesteron, pregnenolon, DHEA osv., ikke de mulige farene som norske miljøer vil framheve kan forekomme. Dette vises klart i saken mot den 66 år gamle kvinnen som begikk et så ”alvorlig lovbrudd” som å importere to bokser med – så vidt vi vet – DHEA i doser på 50 mg per kapsel.

Etter vår oppfatning må det mer sivil ulydighet til for å presse norske myndigheter til å vedta nye lover som gir terapeuter og folk flest enklere tilgang på helsefremmende, naturlige hormoner og andre kosttilskudd. Eller finnes det andre metoder vi kan bruke for å få myndighetene til å snu i slike saker?

Kilder:

1.  Halvorsen K. Bestemor (66) dømte for doping etter kjøp av DHEA; Pettersen M. – Burde undersøkt nøyere; Halvorsen K. Gynekolog skriver ut DHEA. Moss Avis 4. oktober 2010. Lastet ned 27.10.2010 fra www.moss-avis.no/nyheter.

2.  World Anti-doping Agency. The world anti-doping code. The 2011 prohibited list. International standard. 18.09.2010. På denne lista finner vi ingen henvisninger til DHEA.

3.  Se www.antidoping.no/internett/medisinsk-info/legemiddellista/

4.  Kapittel 48: ”Hormones and the adrenal cortex”. I: Murray RK, Granner DK, Mayes PA mfl. Harper’s Biochemistry. 25th edition. International edition. New York: McGraw-Hill, 2000.


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner