Skip to main content

Fordøyelsesproblemer

En relativt ung mann kom inn på klinikken med en mage som kunne gi inntrykk av at han var gravid i 10. måned. Han hadde i tillegg mye ubehag og magesmerter som kunne komme helt uanmeldt.

Tekst Anne Karin Gjørtz     Foto Shutterstock

Mannen kunne også fortelle at det nå var nesten umulig å bøye seg ned for å knytte skolissene uten å føle at mageinnholdet ble presset opp og ut. Han hadde selv forsøkt å endre på kostholdet, men ingenting så ut til å hjelpe. Derfor hadde mannen egentlig gitt litt opp. Tidligere var han en slank mann med et relativt normalt norsk kosthold, og vi samtalte litt om kosthold og hva mat kan gjøre med kroppen om en puttet inn ”gale” saker.

Vi ble enige om at han skulle gjøre et eksperiment i 14 dager hvor han lovet å kutte alle produkter med korn og mel, melk og melkeprodukter. Dette innebar en stor omveltning for ham, men om det kunne bedre tilstanden, var han villig til hva som helst.

Mannen selv tok fatt i kosten etter min anbefaling, og jeg hjalp ham med behandling gjennom soneterapi. Denne metoden ble valgt for å hjelpe tarmen hans tilbake til en velfungerende aktivitet. Ved ankomst klinikken var det lite å spore av aktivitet i denne delen av kroppen.
Det tok ikke mange dager før flere endringer ble notert:

LES OGSÅ  Tarmflora og arteriestivhet

– magen/ fordøyelsen hans ble fredeligere – uten lyder.

– avføringsmengden økte, samtidig som lukten avtok

– smertene avtok

Vi fortsatte med intens soneterapibehandling, og han perfeksjonerte kosten til å inneholde bare rene produkter av kjøtt eller fisk, grønnsaker kokt med fett. Etter noen uker spurte flere av hans kollegaer om hvilken slankekur han var på.
Magen minket stadig i omfang, noe han undret seg over. Min forklaring var at tarmene hans hadde vært hovne på grunn av intoleransene som kroppen hadde slitt med over lang tid. Når vi nå fjernet disse ingrediensene, fikk tarmen lov til å drive med det den skal – fordøye – og dermed reduseres hevelsene, og tarmene blir ”slankere” og normalisert.

Formen hans ble stadig bedre, og han holdt seg fremdeles borte fra de matvarene vi hadde fjernet fra starten. Jeg husker spesielt en historie hvor han skulle på overnattingsbesøk hos noen venner. De serverte risengrynsgrøt tidlig på lørdagen, noe som han var meget glad i, men ikke hadde fått lov til å spise av meg på grunn av innholdet av melk. Han tillot seg imidlertid å spise litt, for siden han nå var blitt så bra i magen, slapp han fortelle meg om det.
Ikke lenge etter at inntaket av risengrynsgrøten startet, satte magen inn med ekstreme smerter, og han endte resten av kvelden på toalettgulvet hvor varmen gjorde ham godt. Kvelden var totalt spolert på grunn av de store smertene.
Da han kom tilbake på klinikken og fortalte dette, lurte han virkelig på hva som skjedde, for slike smerter hadde han aldri hatt. Jeg fortalte at han generelt i hverdagen spiste litt av det ene og litt av det andre, og derfor ble det ikke et samstemt svar fra kroppen. Nå når kroppen var begynt å bli ren, ”visste” den hva som skader og ga mye klarere tilbakemeldinger.

LES OGSÅ  Tarmhelse og sykdom

Avslutningen på visa var en mann med en slank og flott kropp, men viktigst av alt – han hadde lært mye, og fordøyelsen virket som den skulle under forutsetning av at han holdt seg til ren og naturlig mat uten for mye av korn og mel og for all del ikke melkeprotein.


Naturlig helbredelse

I denne spalta får ulike terapeuter ordet for å fortelle om resultater fra deres praksis. Denne gang er det leder av Alternativ Medisin Røa, Anne Karin Gjørtz.


Anne Karin Gjørtz (f. 1955) er utdannet sykepleier fra Nasjonalforeningen i Ålesund 1980, soneterapeut og akupunktør og startet klinikken Alternativ Medisin Røa i Oslo for over 20 år siden (www.amedisin.no). I dag er 15 terapeuter tilknyttet klinikken, hvor et viktig fokus er kosthold og ernæring. De siste fem årene har Gjørtz deltatt i Kostreform for bedre helse (kostreform.no) for å være med og spre budskapet om at den enkelte kan hjelpe seg selv til en bedre hverdag.



Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner