Kategorier
Boksuksess og bedre liv med lavkarbo
20 år er gått siden Jan satt i endeløs bilkø en kveld etter nok en altfor lang dag på jobb. Der i køen på Vinderen i Oslo kom avgjørelsen: Starte et eget forlag!
– Hva jeg er mest stolt av etter disse 20 årene?
Stille i telefonen med forlegger Jan Mesicek, men så:
– Følelsen av å ha vært med på å dytte kostholdsnorge i en bedre retning, ingenting topper det.
I 2009 fant Forlaget Lille Måne sin nisje, fra da av har lavkarbo, paleo og ketogen kost dominert utgivelsene. Da Jan ble oppsøkt av Helsemagasinets redaktør Dag Viljen Poleszynski på 2000-tallet med ønske å få utgitt boka Bedre uten brød på norsk, var Jan forlagssjef i et annet forlag.
Det ga verdi utover å bare tjene penger.
Da lavkarbo tok av
– Den passet ikke da, men etter at jeg startet Lille Måne, ble det en av våre første utgivelser. Boka viste hvor stor interesse det var for helsegevinster ved lavkarbo. Den utkom i 2005, og vi trykket raskt et nytt opplag. Året etter fikk vi satt lavkarbo på dagsorden med Sten Sture Skaldemans bok Spis deg ned i vekt. Den skapte overskrifter og furore i kosthold-Norge. Men det skulle ta et par år før det virkelig tok av.
– Temaet kokte fra 2009, det var kjempegøy. Vi solgte masse bøker, og det var fulle hus når forfatterne reiste rundt. Jeg hadde følelsen av å støtte opp om positive, varige endringer. Alle forlagene kastet seg på lavkarbobølgen, men for oss ga det mål og mening å jobbe med noe vi visste var nyttig for individ og befolkning. Det ga verdi utover å bare tjene penger.
Endringer kommer nedenifra
– En klar tendens gjennom de siste 20 år er at kostholdsendringer og ønsker om matpolitikk kommer nedenifra. Lavkarbo fikk et fotfeste i befolkningen, og fortsatt oppgir cirka 30 prosent at de ønsker å redusere inntaket av karbohydrater. Se på utvalget av øl, «lavkarbo-øl» har virkelig inntatt markedet, selv om det ikke er lov til å merke noe med «lavkarbo».
Men fortsatt er veldig mange uinteressert i mat og ernæring – hvorfor? Det er gåten vi må knekke. For 2025 er jeg ganske åpen på hva forlaget skal satse på.
– Når vi først satser, skal vi kunne gå «all in»; det er noe som skal skille Lille Måne fra andre forlag.
Generelle kokebøker kan ikke konkurrere med gratis videoer, og jeg ser ikke at den trenden kan snu.
Jan Mesicek
Kokebøker: Ufortjent dominans til vegetarisk kost
– I det siste har vegetarisk kosthold ufortjent fått dominere. Dessuten bør kommersielle aktører trå varsomt i sin formidling av ekstreme trender for trening og kroppsoptimalisering. Slike når de unge med voldsom kraft, sier Jan og sikter til risikoen for spiseforstyrrelser og eksperimentering med kropp.
– Alle har ikke godt av isbading eller fasting, for å si det litt enkelt …
De generelle kokebøkene er døde, tror Jan.
– En kokebok kan ikke konkurrere med gratis videoer, og jeg ser ikke at den trenden kan snu. Det som fortsatt funker, er store influensere som gjør «rare ting», men det racet orker jeg ikke å gå inn i. Framover satser vi mer på lydbøker og konkrete, spesifikke temaer. Dessuten på arrangementer, seminarer og konferanser. Jeg jobber helst med forfattere som liker å møte folk, og det er særlig viktig i en tid da folk ser stadig mer ned i telefonene sine.
Forlaget fikk ros og lovord for å ha reddet mange tusen liv.
Bok om bokseren som fikk ALS
Akkurat nå er forlagets bok om Nils Arne Morka aktuell. Morka var en av Norges mest lovende boksere, og som 35-åring fikk han diagnosen ALS. Ved hjelp av moderne teknologi har Morka skrevet boken En siste kamp.
– ALS er en av de verste diagnosene, men Morka skriver på en motiverende måte. Slike bøker vil vi alltid trenge; bøker som engasjerer til enten å gjøre endringer i eget liv, eller kanskje viktigere – betydningen av å verdsette hver dag og hvert øyeblikk.
Lille Måne feiret sitt 20 års jubileum under den årlige Høstkonferansen.
– Forlaget fikk ros og lovord for å ha reddet mange tusen liv. Sterke ord, men jeg vet at utgivelsene våre har engasjert til å spre det gode budskap om betydningen av et godt kosthold og at små endringer kan skape store resultater. Det er vel det som skiller Lille Måne fra andre forlag som utgir bøker om mat og helse. Vi vet at det handler om noe mer, og det gir motivasjon til å fortsette.
20 år er jo bare en begynnelse …
![](https://vof.no/wp-content/uploads/2024/12/image-1-1024x768.png)